Η MIG τινάζει τη μπάνκα στον αέρα με την πώληση του Υγεία

 Κίνηση κορυφαίου μάνατζμεντ από τη MIG η πώληση του Υγεία

Η είδηση για τη δεσμευτική προσφορά που δέχθηκε η MIG προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση του νοσοκομείου Υγεία την HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L., η οποία ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC CAPITAL PARTNERS δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για όσους παρακολουθούν τις επιχειρηματικές εξελίξεις στη χώρα.

Θα πρόκειται, όταν ολοκληρωθεί, για τη μεγαλύτερη συμφωνία στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, αλλά και ενδεικτικό του στρατηγικού σχεδιασμού του fund για γρήγορη ενίσχυση της παρουσίας του στην ελληνική αγορά, στις επενδύσεις του κλάδου υγείας.

Σε ότι αφορά στο τίμημα, το σύνολο της συμφωνίας ανέρχεται τελικά στο ποσό των 413 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά συνυπολογίζονται αφενός η αξία του νοσοκομείου με βάση την πρόσφορά, που ανέρχεται συνολικά στα 280 εκατομμύρια ευρώ και αφετέρου το σύνολο του δανεισμού που θα αναλάβει η νέα ιδιοκτησία και ανέρχεται στο ποσό των 133 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το ποσό των 280 εκατ., για την εξαγορά του μεριδίου της MIG στο νοσοκομείο Υγεία (70,38%, η συμμετοχή της MIG ανέρχεται σε 215.189.466 μετοχές) το ποσό που αναλογεί ανέρχεται στα 197,97 εκατ. ευρώ.

Με βάση το τίμημα και τον αριθμό των μετοχών καθίσταται σαφές ότι το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό που όμως έχει ιδιαίτερη αξία να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι πριν από 15 μήνες η αξία της μετοχής του Υγεία ανερχόταν στα 0,18 ευρώ. Όταν άλλαξε το μάνατζμεντ της MIG μετά το θάνατο του Ανδρέα Βγενόπουλου η μετοχή ανέβηκε στο 0,34.

Πριν από λίγους μήνες ο όμιλος του Ιατρικού Κέντρου κατέθεσε προσφορά εξαγοράς με 0.45 ευρώ ανά μετοχή η οποία και απορρίφθηκε από τη MIG.

Και τώρα, ενώ η μετοχή είχε κλείσει την Παρασκευή στο 0,84 ευρώ, η πρόταση που κατατέθηκε φτάνει στο 0,92 ευρώ και η μετοχή από το πρωί της Δευτέρας κάνει ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου.

Δύο καθοριστικές επισημάνσεις:

Η μετοχή του Υγεία πενταπλασιάστηκε μέσα σε 15 μήνες
Η πρόταση που απορρίφθηκε από τη MIG θα απέφερε στην επιχείρηση κάτω από τα μισά χρήματα, σε σχέση με αυτά που θα εισπράξει τώρα, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Μερικές ακόμη επισημάνσεις με βάση την πρόταση είναι οι εξής:

Η CVC CAPITAL PARTNERS είναι ένα από τα μεγαλύτερα fund στην Ευρώπη και ήδη στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Hellenic Healthcare έχει εξαγοράσει το νοσοκομείο Metropolitan και τη γενική κλινική Iaso General.
Με βάση την πρόταση που δέχθηκε η MIG έχει δικαίωμα να αποκτήσει ποσοστό έως 10% στη Hellenic Healthcare έχοντας ουσιαστικά συμμετοχή στον κορυφαίο όμιλο υγείας που δημιουργείται στην Ελλάδα.
Η εξαγορά είναι στα 12,23 ebitda ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος ebitda ειναι 10,5.
Η ανοδική πορεία του Υγεία είχε φανεί και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, όπως ανακοινώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες και προφανώς έπαιξαν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού τιμήματος:

«Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Ο Όμιλος παρουσίασε σημαντική βελτίωση των λειτουργικών του αποτελεσμάτων και των καθαρών κερδών έναντι του 2016. Οι ενοποιημένες πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν οριακή αύξηση σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε €206 εκ.

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε €33,5 εκ. (€30,5 εκ. το 2016). Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα EBIT από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και ανήλθαν σε €19 εκ. έναντι €15,4 εκ. το 2016 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες και μη ελέγχουσες συμμετοχές παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 131,4% και διαμορφώθηκαν στα €9,7 εκ.»

Η όλη εξέλιξη αποτελεί μια τεράστια επιβράβευση της διοίκησης της MIG η οποία μόλις σε 15 μήνες πενταπλασίασε την αξία του νοσοκομείου διατηρώντας παράλληλα ρυθμισμένα όλα τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από το δανεισμό της εταιρείας. Και παράλληλα, έχοντας πίστη στο project δεν δέχθηκαν να πουλήσουν πριν από λίγους μήνες στη μισή τιμή. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που βρίσκεται με διαρκή οικονομική κρίση με το ελληνικό Χρηματιστήριο μονίμως στην… εντατική, με το κόστος του χρήματος να είναι σχεδόν απαγορευτικό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και τα πολλά λόγια περιττεύουν. Αλλά πρέπει στην Ελλάδα να μάθουμε να επισημαίνουμε την αλήθεια είτε πρόκειται για περιπτώσεις όπως το Υγεία, είτε για άλλες όπως η Folli Follie.

Ανεξαρτήτως αυτών η πρόταση αποτελεί και μια τεράστια επιτυχία για την ελληνική οικονομία και δείγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές που δημιουργούνται μέτα το τέλος του μνημονίου για επενδύσεις.

Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) του Υγεία, με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια να τεθεί υπόψη της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η MIG, όπως σημειώνει στη χθεσινή της ανακοίνωση, θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]