ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ιωάννινα:Στάση εργασίας στους παιδικούς σταθμούς την Πέμπτη 24 του Μάη

Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων και εργασιακών σχέσεων, στους παιδικούς σταθμούς που δίνουμε καθημερινά τη μάχη στους χώρους δουλειάς- παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις ελλείψεις- παλεύουμε για να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Είμαστε μόνιμα εκτεθειμένοι σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών, γαστρεντερικών και λοιπών, επιρρεπείς σε μυοσκελετικά προβλήματα, σε ατυχήματα εξαιτίας και του χαμηλού εξοπλισμού, έκθεση σε θόρυβο από το κλάμα και τη φωνή των παιδιών, σε υλικά τέχνης (πηλός), burnout λόγω του υψηλού κύκλου εργασιών, της δυσαρέσκειας, της χαμηλής αμοιβής,  κι αυτά είναι μόνο κάποιες πλευράς του «επαγγελματικού μας βίου».
Και ενώ έχουμε συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν υποχρεωτικές εξετάσεις του προσωπικού (ψυχιατρική, δερματολογική, εμβόλια και πολλές άλλες) αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας μας, αντίθετα μας απειλούν ότι θα κοπεί ακόμα και η παροχή των ελαστικών γαντιών στους βρεφονηπιοκόμους-νηπιαγωγούς! Οι προτάσεις του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας δεν παίρνονται υπόψη και με διάφορα προσχήματα δεν καταβάλλονται τα είδη ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους. Καλούμαστε, για μια ακόμη φορά, να πληρώσουμε από τη τσέπη μας την προστασία μας.
Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν θέλει  να εφαρμόσει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η επιχειρηματική δράση στον κλάδο, στα πλαίσια της «ανάπτυξης». Γι’ αυτό και δεν παίρνει μέτρα άμεσης υλοποίησής της, δηλαδή δεν αυξάνει την χρηματοδότηση, δεν κάνει διορισμούς, δεν εξασφαλίζει υποδομές. Για να δικαιολογήσει την πολιτική της μεταφέρει τις ευθύνες της στους δήμους κι εκείνοι φυσικά σ’ αυτήν ώστε  να παίζεται ένα παιχνίδι στην πλάτη των παιδιών μας, των γονιών των λαϊκών οικογενειών, των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων στους δήμους και όχι μόνο
Οι δημοτικές αρχές που τόσο καιρό δεν μονιμοποιούσαν τους συμβασιούχους τώρα ξαφνικά νοιάζονται να μην γίνουν απολύσεις. Αυτοί που από χρόνια έχουν απεμπολήσει τον αγώνα για κρατική χρηματοδότηση της προσχολικής αγωγής, που αποδέχονται ως μονόδρομο την ανταποδοτική λειτουργία,  τα τροφεία και τα voucher, τώρα ανησυχούν για την οικονομική επιβίωση των δομών. Μεταφράζουν τα παιδιά σε ευρώ και τετραγωνικά μέτρα αυλής και την ίδια ώρα παραπονιούνται για τον υποβιβασμό του παιδαγωγικού έργου των παιδικών σταθμών.
Ο εκβιασμός των συμβασιούχων (ΕΣΠΑ), για απόλυση δεν μπορεί και δεν θα γίνει το όχημα για απογευματινή λειτουργία των παιδικών σταθμών. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή τους  σε πάρκινγκ παιδικών ψυχών. Οι ανάγκες του παιδιού και των γονιών του απαιτούν  τη διασφαλιση της ενίσχυσης του δεσμού μεταξύ τους και όχι να εξασφαλίσουν ακόμα κάποιες ώρες μακριά τους.
Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τα παιδιά. Απαιτούμε :
Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΕΣΠΑ (παιδαγωγικό προσωπικό, βοηθητικό τεχνικό)
Προσλήψεις επιπλέον μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων επικουρικών ειδικοτήτων, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικό προσωπικό. Έτσι, με τη μόνιμη σχέση εργασίας διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ώστε το έργο να είναι ολοκληρωμένο και επιστημονικό και η προσχολική δομή (παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο) να γίνει το “δεύτερο σπίτι” των παιδιών αυτής της ηλικίας
Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.
Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, την σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό.
Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους  καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.
Υψηλή, πανεπιστημιακή εκπαίδευση όλων των ειδικοτήτων, με περιοδικές επιμορφώσεις με την ευθύνη του κράτους, ώστε να μπορούν οι παιδαγωγοί να ασκούν το έργο τους, εναρμονισμένο στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Δημιουργία από το κράτος υποδομών που να καλύπτουν τη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Η εξασφάλιση αυτή δεν είναι διευκόλυνση για του εργαζόμενους γονιούς, αλλά ανάγκη των ίδιων των παιδιών να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους με δημιουργικό τρόπο, προκειμένου να αναπτύσσονται αρμονικά και ολόπλευρα.
Απαιτούμε άμεσα την καταβολή των ειδών ατομικής προστασίας και την καταβολή των αναδρομικών για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν μας έχουν παρασχεθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Όλοι εμείς που βάζουμε το παιδί και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της πάλη μας, κατανοούμε το ρόλο και γι αυτό γυρνάμε την πλάτη στην πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου ΟΤΑ Ιωαννίνων που αποκρύπτοντας το πραγματικό πρόβλημα παίζουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης και οδηγούν τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο, τους βρεφονηπιοκόμους ενάντια στους νηπιαγωγούς, το βοηθητικό προσωπικό και τους μάγειρες ενάντια στο παιδαγωγικό προσωπικό κοκ και δεν βρίσκουν μια κουβέντα να πουν για την επιχειρηματική δράση στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Είναι αποκαλυπτικός ο τυχοδιωκτισμός με τον οποίο οι παρατάξεις της πλειοψηφίας που προέρχονται από δυνάμεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κοκ) που στο χώρο των εκπαιδευτικών υπερθεματίζουν για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, στους ΟΤΑ Ιωαννίνων ζητούν «να μην εφαρμοστεί στην πράξη το αρ. 33 του Ν.4521/2018».  Συντάσσονται με την κυβέρνηση που θέλει ακόμα περισσότερες περικοπές σε ΜΑΠ και επιδόματα, δεν λένε το παραμικρό για τα τροφεία που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια. Προσπαθούν να πάρουν πρωτοβουλίες στο χώρο ώστε να σταματήσουν οι αγώνες στους παιδικούς σταθμούς όπως σταμάτησαν σε κάθε άλλο χώρο στον οποίο διατηρούν δυνάμεις.

Η πάλη για να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας) είναι το ελάχιστο βήμα για την παραπέρα επέκτασή της : Από τη γέννησή τους μέχρι και την είσοδό τους στο σχολείο, πρέπει να είναι εξασφαλισμένη από το κράτος η θέση των παιδιών σε προσχολική δομή, δημόσια και δωρεάν ώστε το παιδί των λαϊκών οικογενειών να μην βιώσει από νωρίς τις ταξικές διακρίσεις που διαπερνούν την κοινωνία μας

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΗ 2018
ΑΠΟ ΤΙΣ 13:00 ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]