Δημοσκόπηση: Όχι σε πρόωρες εκλογές το 2018| Μικραίνει η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Στο 8,2% διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis, που πραγματοποιήθηκε για το tvxs.gr. τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι αρκετά χαμηλά και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για σημαντικές διαφοροποιήσεις, δεδομένου αφενός ότι οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται ως... δεύτερη δύναμη με ποσοστό μεγαλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ότι η συσπείρωση της ΝΔ σε σχέση με τις εκλογές του 2015 εμφανίζεται να είναι στο 76% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 33%.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, η διαφορά υπέρ της ΝΔ εμφανίζεται να μειώνεται διαρκώς καθώς το Μάρτιο του 2017 ήταν στο 13,3%.

Παράλληλα οι πολίτες φαίνεται πως διαφωνούν με το αίτημα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ και ΝΔ) για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εντός του 2018, ζητώντας στην πλειονότητά τους ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ή διπλές κάλπες το 2019.

Δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 23,9%

ΣΥΡΙΖΑ 15,7%

Κίνημα Αλλαγής 6,5%

Χρυσή Αυγή 5,3%

ΚΚΕ 4,4%

Ένωση Κεντρώων 1,6%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,6%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%

Ελληνική Λύση 1,3%

Πλεύση Ελευθερίας 1,2%

Λαϊκή Ενότητα 0,6%

Εθνική Ενότητα - ΛΑΟΣ 0,6%

Δημιουργία Ξανά 0,2%

Αναποφάσιστοι 18,9%

Λευκό /Άκυρο 5,3%

Αποχή 7,5%

Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 1,6%

Άλλο 2,6%

Η συσπείρωση της ΝΔ, σε σχέση με τις εκλογές του 2015 ανέρχεται στο 76%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 33%, ενώ -όπως καταγράφεται- η πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν έχει μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κόμμα αλλά βρίσκονται στο χώρο της «μετέωρης ψήφου» (όσοι δεν επιλέγουν αυτή τη στιγμή κάποιο κόμμα), κάτι που αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για ανατροπές.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ συγκεντρώνει το 33,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 27%. Το Κίνημα Αλλαγής κινείται στο 10%, η Χρυσή Αυγή στο 7%, το ΚΚΕ στο 6,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 3%. Κάτω από το όριο του 3% κινείται η Ένωση Κεντρώων με 2,5%. Και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η ψαλίδα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς κλείνει και πλέον βρίσκεται στο 6,5% από το 10,5% που ήταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το 44% δηλώνει πως επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας το 2019, ενώ το 8% εμφανίζεται θετικό σε διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές το 2019. Αντίθετα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάσσεται το 29%, ενώ ένα επιπλέον 11% ζητάει διεξαγωγή εκλογών μέχρι το τέλος του 2018.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, προηγείται ο... «κανένας» με 37%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 32% των προτιμήσεων και ο Αλέξης Τσίπρας το 27%. Αντίθετα στην παράσταση νίκης η ΝΔ διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα καθώς το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σχετικά με την οικονομία, αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό όσων βλέπουν πλέον βελτίωση μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Συγκεκριμένα το 28% εκτιμά πως η έξοδος θα φέρει μια σταδιακή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, ενώ το 29% δηλώνει πως αυτή θα παραμείνει ίδια. Αντίθετα το 34% εξακολουθεί να βλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών ακόμη και μετά την έξοδο από τα προγράμματα.

Τέλος, συντριπτικό είναι το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ του αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση με στόχο την αναβολή ή ακύρωση των μέτρων για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου που έχουν ψηφιστεί για το 2019 -2020. Το 82% των πολιτών καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση, με μόλις το 13% να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συμβεί.





★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]