Palmos Analysis: Κοινά αποδεκτή λύση ζητούν οι Έλληνες στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών, που να ισχύει έναντι όλων (erga omnes), όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Palmos Analysis, με έξι στους δέκα πολίτες να δηλώνουν πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή μια ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του tvxs.gr, προκύπτει ότι το 71% των πολιτών συμφωνούν με την επιδίωξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης ονόματος που να ισχύει έναντι όλων (erga omnes), με το εν λόγω ποσοστό να φτάνει το 80% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 68% μεταξύ εκείνων της ΝΔ. Μόλις το 14% των πολιτών δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της διπλής ονομασίας.

Παράλληλα, η πλειοψηφία (57%) συμφωνεί με μια λύση που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία και θα ισχύει έναντι όλων, σλαβόφωνη και αμετάφραστη, συνοδευόμενη από αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 61% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και στο 62% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, παρότι μεταξύ των τελευταίων εμφανίζεται μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνίας (25% έναντι 18% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ).

Αναφορικά με την περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», 4 στους 10 επιθυμούν την απόρριψή της από τη ΝΔ, ωστόσο το 55% θεωρεί ότι είτε θα πρέπει να την αποδεχτεί ώστε να κλείσει τώρα το θέμα (21%), είτε να εξετάσει την συμφωνία και να αποφασίσει αναλόγως (34%).

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, η απόρριψη επιλέγεται από τους μισούς ψηφοφόρους της (47%), ενώ οι άλλοι μισοί καλούν το κόμμα τους είτε να αποδεχθεί (18%), είτε να εξετάσει την συμβιβαστική λύση πριν αποφασίσει (31%).

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες θεωρούν τα τελευταία επεισόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (εμβολισμός σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κτλ) ως ενδείξεις επικείμενης επιθετικής ενέργειας της γειτονικής χώρας εναντίον ελληνικών εδαφών. Την ίδια στιγμή, το 36% δηλώνει ότι τα επεισόδια αυτά προκαλούνται από την Τουρκία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική ηγεσία, ενώ για το 14% και οι δύο παραπάνω λόγοι είναι ισχυροί.

Ωστόσο, το 81% των ερωτηθέντων (81% και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων) ζητάει την εξάντληση κάθε διπλωματικού μέσου για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και μόλις το 15% προκρίνουν την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]