Η Εξοδος των Σουλιωτών στο Σέλτσο ...

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΣΟ     
Όπως και αν εγένετο όμως,η θέσις αύτη επροδώθη και κατελείφθη υπό των Οθωμανών,και οι Σουλιώται άμα έλαβαν  την θλιβερωτάτην ταύτην είδησιν εν τη στιγμή συνήλθον και απεφάσισαν την έξοδον δια μέσου των εχθρών, σχηματισθέντες δε εις φάλαγγας εμπροσθοφυλακής και οπισθοφυλακής,έθεσαν εν τω μέσω τα γυναικόπαιδα και ούτως αθρόοι προσέβαλαν και διάσχισαν δια της σπάθης τας λεγεώνας των εχθρών,αποφασίσαντες όσοι δυνηθώσι πλέον να αποπεράσωσι, ειδέ ν’αποθάνωσι με την σπάθην εις τας  χείρας, διότι τοιούτος είναι ο προορισμός του Σουλιώτου.   (Λάμπρος Κουτσονίκας)



  Συμπληρώθηκαν εφέτος 214 χρόνια  από εκείνο το ανείπωτο ολοκαύτωμα των Σουλιωτών και Ραδοβιζινών αγωνιστών τον Απρίλιο του 1804 στην Ι.Μονή Σέλτσου που βρίσκεται   στις Πηγές Άρτας (Παλαιά Βρεστενίτσα )  την Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη   που αποτελεί  τμήμα της Κοιλάδας του Αχελώου.

    Για να τιμηθεί αυτή η θυσία τους, ο δήμος Γ, Καραϊσκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας διοργάνωσαν  στις 20-4-2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.30 π.μ  μια λιτή εκδήλωση-τρισάγιο  για τις ψυχές αυτών που χάθηκαν στο Σέλτσο. Στην εκδήλωση εφέτος μεμ μέριμνα του δήμου παρέστησαν πολυπληθείς  αντιπροσωπείες  μαθητών των σχολείων του δήμου (ιδιαίτερα δε από την Δ,Ε Τετραφυλίας  τα δημοτικά Σχολεία  Μηλέων Πηγών, Αστροχωρίου και Μεσοπύργου) με τους δασκάλους και τους καθηγητές των   δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση. Επισημαίνουμε ότι η λιτή αυτή εκδήλωση είναι ανεξάρτητη της  Επίσημης Εορταστικής Εκδήλωσης μνήμης  που γίνεται κάθε χρόνο στις 23Αυγουστου. 

       Μέσα σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο  και πάνω από το χάος του  βαράθρου της Γκούρας τον ΄΄Πέτακα΄΄

  σε στιγμές συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε από τον  Σεβασμιότατο  Άρτης κ. Καλλίνικο  και τον Ιερέα του χωρίου μας και της  Ι.Μονής Σέλτσου   Παπαγιώργη Φώτο     τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των  ψυχών των υπέρ αγώνων πατρίδος  πεσόντων Ηρώων Σουλιωτών και Ραδοβιζινών . 

         Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες για το Χρονικό του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών   από τον Νικόλαο  Π. Ζήση εκ μέρους της Αδελφότητας και από την διευθύντρια του Γυμνασίου Καλεντίνης κ. Κλάγκου. Κατόπιν μαθητές  του δημοτικού Σχολείου Μηλεών Πηγών απήγγειλαν ποιήματα που αναφέρονται στη θυσία του Σέλτσου και στην Ηρωίδα του τη Λένω Μπότσαρη. Ακολούθησε  ρίψη  δάφνινων στεφάνων στο βάραθρο του θανάτου τον ΄΄Πέτακα΄΄ με την ιαχή ΑΘΑΝΑΤΟΙ  να αντηχεί στο φαράγγι της Γκούρας σκορπίζοντας ρίγη  συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

        Η εκδήλωση έκλεισε με  τον Εθνικό ύμνο που εψάλη από όλους.  Ακολούθησε  προσφορά γλυκών,χυμών,νερών  και αναψυκτικών  σε όλους. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, σε κατάστημα στο  κέντρο των Πηγών   παρετέθη γεύμα   εκ μέρους του δήμου Γ.Καραισκάκη  στους προσκεκλημένους καθώς και στους μαθητές των σχολείων.  Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος τόνισε την σημασία της Ιστορίας του Σέλτσου και τις ενέργειες του Δήμου για την ανάδειξη αυτού του Ιστορικού μνημείου του δήμου μας με την  εκτέλεση αναγκαίων έργων ιδιαίτερα δε την προστασία της θολοδομίας του κυρίως ναού και την ασφαλτόστρωση της οδικής πρόσβασης προς τη μονή από το κέντρο των Πηγών. Ήδη τμήμα της δημοπρατείται για  ποσό 240.000 Ευρώ. από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αντιπεριφερεια ΄Αρτας. Αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή. Επίσης σε σύντομο χρόνο θα γίνει η εκτέλεση του έργου Ηλεκτροδότησης της Μονής αφού ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που την καθυστερούσαν.

 

  Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη  Περικλής Μίγδος ο  Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου  Δημήτριος Βαρέλης , ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν.Αρτας Φώτης Τζιμάνης με τον Διοικητή Ασφαλείας Αρτας Θεόδωρο Γούσια,  οι διοικητές Κλιμακίων Αθαμανίου Νίκος Αντωνίου και Αστροχωρίου Σωτήρης Νάκας ως εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο Διοικητής του Αστ. Τμήματος Γ. Καραϊσκάκη Γιώργος Ζέρβας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μίγδος ο επικεφαλης της δημοτικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Δημήτριος Γαλίκας, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε

Τετραφυλίας  Νίκος Κουφούλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Ηλίας Δήμος  και Δημοτικοί Σύμβουλοι Αιμίλιος Αντωνάκης Δήμος Καυκιάς  και Βασίλειος Χήτος.  Επίσης παρέστη  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Γιώργος Κουρτέσας  ο  Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών  Απόστολος Μπάκας  και η Πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών Λένω Μπότσαρη Δ.Παπαδόγιαννη,

  Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ  αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει  για μία ακόμη φορά την άψογη συνεργασία που είχε με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη  αιρετούς και διοικητικούς   υπαλλήλους του, τον δήμαρχο, αντιδημάρχους, πρόεδρο Τ.Κ Πηγών,  για την προετοιμασία και πραγματοποίηση αυτής της πετυχημένης  εκδήλωσης και να τους ευχαριστήσει  όλους. 

     Ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Άρτας Σεβασμιότατο  κ. Καλλίνικο με τους συνοδεύοντες αυτόν Ιερωμένους και τον ιερέα της μονής Παπαγιώργο Φώτο ευχόμενοι  δύναμη για  προσφορά   στο ποιμαντορικό του έργο.

Ευχαριστούμε  όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση τιμής για τους  1300 και πλέον εθνομάρτυρες του Σέλτσου.  Επίσημους, μέλη του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου   προσκυνητές, επισκέπτες, μέλη πολιτιστικών Συλλόγων, Μαθητές δασκάλους και καθηγητές των σχολείων. Επίσης εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την άψογη προετοιμασία και διοργάνωση της εκδήλωσης από πλευράς Αδελφότητας  από τον Αντιπρόεδρό της  Απόστολο Μπάκα.



  Είναι  καθήκον μας εμείς σήμερα να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της Μεγάλης  θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο όπως οι πρόγονοί μας το έκαναν τόσα χρόνια  όταν το Σέλτσο βρισκόταν στην αφάνεια και οι μάρτυρες του  ήταν «αγνοούμενοι της ιστορίας». Αυτή την κληρονομιά πρέπει να την αφήσουμε και εμείς αμείωτη στις μελλοντικές γενιές ως μέρος της συλλογικής Εθνικής  Μνήμης.               

          Εξάλλου με την  Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Προκόπη  Παυλόπουλου στις  εκδηλώσεις της 23 Αύγουστου 2016 οι μάρτυρές του, παύουν πλέον  να είναι οι «Αγνοούμενοι της Ιστορίας». Το Σέλτσο  μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης. Ανοίγει  μια νέα σελίδα και παίρνει επιτέλους  με τον ποιο πανηγυρικό και επίσημο τρόπο την θέση του στις ένδοξες σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας . Στέκει πλέον δίπλα στο Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι. Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό.

       Ως Αδελφότητα Πηγιωτών αισθανόμαστε την ικανοποίηση ότι βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της Ιστορίας του. Το Σέλτσο  διάλεξε η Ιστορία να γίνει  η Κιβωτός της θυσίας των «Ελεύθερων πολιορκημένων»  του Σουλίου με μία αιματηρά έξοδο.   Έναν απόκρημνο βράχο του  ένδοξου τόπου  των Ραδοβιζίων  την πατρίδα του Ήρωα της Ελληνικής επανάστασης Γ. Καραϊσκάκη. Ένα ανοιχτό και απέραντο κενοτάφιο με 1.300 και πλέον  άταφους νεκρούς. Ένας   «Μέγας Χαλασμός» που όμοιό του σπάνια έζησε Ελληνικός τόπος .

Να αντιληφθούμε  όλοι ότι το ΣΕΛΤΣΟ   δεν είναι απλώς ένα ακόμη μοναστήρι, και προάγγελος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και προπομπός της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου 22 χρόνια αργότερα.Αποτελεί ένα ανεκτίμητο πετράδι της ιστορίας της πατρίδας μας.

Ζητάμε την συνεχή φροντίδα για την προστασία και την ανάδειξη του. Απομένει σε εμάς να κρατήσουμε τη σημαία του Σέλτσου ψηλά. Η διατήρηση της μνήμης του ας είναι ιερή παρακαταθήκη και μέλημα όλων μας.

   Ένδοξος και  ο  τόπος της Ιστορικής Βρεστενίτσας   που ποτίστηκε με   των Ηρώων Σουλιωτών και Ραδοβιζινών αγωνιστών   το αίμα .Αιωνία τους η μνήμη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]