Ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους| Στην Αθήνα οι θεσμοί

Με δέκα κάλπες φαίνεται πως θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα το απόγευμα της Τρίτης.Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι πλειοψήφησε, με ψήφους 14 έναντι 8, η εισήγησή του για 10 κάλπες. Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να μπουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται επίσης τα τρία καταγγελόμενα αδικήματα που αφορούν τους 10 (δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 9:00 και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου». Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει, κατ' αρχήν, έναν μήνα προθεσμία και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, επίσης, ότι η απόφαση για προσωποποιημένη ψηφοφορία βασίζεται στον Κανονισμό της Βουλής, ανέφερε, πάντως, ότι δεν ζήτησε εγγράφως τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το θέμα. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι συζήτησε ο ίδιος με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου καθηγητή Κ. Μαυριά ο οποίος του δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την πρόταση για 10 κάλπες.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ αντιδρά στο να υπάρχουν δέκα κάλπες (μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση), αλλά τάσσεται υπέρ του να υπάρχει μόνο μια κάλπη. Μάλιστα, την Τρίτη διέρρευσαν και πληροφορίες που θέλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ψηφοφορία στη Βουλή σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες και όχι μια. Τις φήμες αυτές επιβεβαίωσε εν μέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό (δείτε εδώ).

Πάντως, η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί να ανατραπεί εάν αύριο στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα. Εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.



Η θέση του ΚΚΕ

«Η θέση του ΚΚΕ είναι διερεύνηση, ανεξάρτητα από κωλύματα και προσχήματα μέχρι τέλους, και όχι όπως στην υπόθεση Παπαντωντίου» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι η Προανακριτική που θα συσταθεί θα πάει μέχρι τέλους και πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες» για να καταθέσουν. «Πρέπει να προχωρήσει η Προανακριτική και όχι να εφευρεθούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα νομικά θέματα για να κλείσει η υπόθεση» σημείωσε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε 10 πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να μην εκφράσει άποψη η εθνική αντιπροσωπεία. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να εξεταστούν τα πρόσωπα αυτά από την υπό συγκρότηση επιτροπή» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.



Μια κάλπη θέλει και η Ένωση Κεντρώων

Ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι ψήφισε υπέρ της μιας κάλπης στην Διάσκεψη των προέδρων, εξέδωσε η Ένωση Κεντρώων. Αναλυτικά η Ένωση Κεντρώων αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Ψηφίσαμε υπέρ της μίας κάλπης όχι γιατί ταυτίζόμαστε με τις απόψεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί θεωρούμε ότι το ‘ναι’ αυτό το δικό μας, είναι υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και μόνον. Το πόσες κάλπες θα χρειαστούν θα φανεί όταν δέσει το κατηγορητήριο και αποδειχθεί για πόσα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ενοχής τους στην υπόθεση Novartis».



Ντ. Μπακογιάννη: «Θεσμικό πραξικόπημα οι 10 κάλπες»

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, η βουλευτής της ΝΔ, Ντ. Μπακογιάννη, χαρακτήρισε ως «βαρύτατο θεσμικό πραξικόπημα» το ενδεχόμενο να στηθούν δέκα κάλπες χωρίς κατηγορητήριο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προστατεύσει -όπως ανέφερε- το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση του Γιάννη Αλευρά το 1985, λέγοντας ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά η θητεία του χαρακτηρίστηκε από την ιστορία με την «ψήφο Αλευρά».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, όπως έχει διαμορφωθεί η πρόταση της πλειοψηφίας, μόνο μία κάλπη μπορεί να στηθεί και να απαντήσουν οι βουλευτές με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν δέχονται, ή όχι, την προανακριτική επιτροπή.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».



Π. Χρηστίδης: Την κυβέρνηση ενδιαφέρει να ρίξει σκιές και λάσπη

«Αντί να φροντίσει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, την ενδιαφέρει να ρίξει σκιές και λάσπη σε πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, που σημείωσε: «Θέλουμε μία ψηφοφορία για όλους και για όλα τα αδικήματα σε μία πραγματική, πλήρη προκαταρκτική επιτροπή. Θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δεν μας ενδιαφέρει καμία παραγραφή».

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε ότι «η χώρα είναι σε μία κρίσιμη καμπή σε όλα τα επίπεδα -και στα εθνικά της θέματα και στα ζητήματα της οικονομίας- και δεν μπορεί το τοξικό κλίμα, το οποίο καλλιεργεί η κυβέρνηση, να συνεχίσει για πολύ καιρό να διέπει την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε παρόντες και θα ψηφίσουμε για να έρθουν όλα στο φως».

«Δικαιοσύνη και διαφάνεια για τους πάντες, τα πάντα και παντού» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει αναφορά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τη μη τιμολόγηση, όπως προβλεπόταν, και δεν βλέπουμε να υπάρχει αντίστοιχη ευαισθησία από την κυβερνητική πλειοψηφία». Τόνισε δε ότι υπάρχει κοινή στάση του Κινήματος Αλλαγής, όπως καταγράφηκε και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου πριν από λίγες η μέρες.



Β. Κικίλιας: Παίρνουν παράταση οι Απόκριες

«Δέκα κάλπες αύριο για να πάρουν παράταση οι Απόκριες», σχολίασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, σε ανάρτησή του στο Twitter, και πρόσθεσε: «Στις Εθνικές εκλογές όμως, θα έχει μόνο μία και εκεί ο λαός θα τελειώσει με τα ‘μασκαρέματα’».



«Ναι» της ΔΗΜΑΡ στην προανακριτική επιτροπή

Υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής τάχθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως «μένοντας ανεπηρέαστοι από τα διαδικαστικά παιχνίδια και τις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις υπεκφυγές της ΝΔ, ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου Novartis. Ενός σκανδάλου που έχει πληρωθεί ακριβά από τους πολίτες της χώρας. Στηρίζουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για την αναζήτηση της αλήθειας, προς πάσα κατεύθυνση ανεξαιρέτως. Όλα στο φως, με τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Να βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι».

Η ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας την περίοδο 2004-2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, υπερδιπλασιάστηκε από 2,4 σε 5,1 δις ευρώ, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες καθώς είναι μία από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει αυτό το υπαρκτό σκάνδαλο σε μηχανισμό λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων. Η σκανδαλολογία και η σπίλωση προσώπων όμως αντί για τη διαλεύκανση μπορεί να οδηγήσουν στο να την γλιτώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι. Γι' αυτό πρέπει να χυθεί άπλετο φως άμεσα, για να σταματήσει η σπίλωση και για να μην βυθίζεται η χώρα στο βούρκο με κίνδυνο στο τέλος αυτός να καταπιεί όλο το πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε η ΔΗΜΑΡ, που επεσήμανε ότι πάγια θέση της είναι η εξυγίανση με ριζικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του τρόπου παροχής της βουλευτικής ασυλίας (συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 86).



Θ. Θεοχαρόπουλος: Να βγουν όλα στο φως

Να βγουν όλα στο φως σχετικά με τη Novartis ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Έχουμε πει ότι ψηφίζουμε ‘ναι’ στην προκαταρκτική επιτροπή, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο φορέας μας θέλει τη διαλεύκανση, θέλει όλα στο φως και άμεσα, συνεπώς να γίνει η προκαταρκτική και να συζητηθεί το τι έχει συμβεί για να σταματήσει να πετάγεται λάσπη στον ανεμιστήρα με κίνδυνο να καταλήξει όλη η πολιτική ζωή του τόπου ένας βούρκος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η λάσπη που πιάνει όλο το πολιτικό σύστημα γιατί ο μόνος που ευνοείται από την κατασυκοφάντηση των πάντων και από το να δικάζουν και να καταδικάζουν πολλοί κυβερνώντες πριν αποφασίσει Δικαιοσύνη είναι η άκρα δεξιά. Όπως ανέφερε, με τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων και με τη σκανδαλολογία αυτό που διακυβεύεται είναι να βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, η υπόθεση Novartis είναι υπαρκτό σκάνδαλο, ένα όργιο σπατάλης και γι' αυτό υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.«Κυρίως την περίοδο 2004-2009 αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, από 2,4 σε 5,1 δισ. ευρώ και μάλιστα δεν πήγαιναν αυτές οι δαπάνες στον ασθενή, στον καταναλωτή. Στη συνέχεια μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, βέβαια, σε δύο μάλιστα χρόνια, από 5,1 σε 2,8 δισ. ευρώ» σημείωσε.

«Είναι αρκετά επικίνδυνο όταν αποδίδονται ευθύνες με ‘στοιχεία’ του τύπου ‘μου ‘πες, σου 'πα, του 'πα’. Γιατί βεβαίως μόλις βρεθούν ευθύνες, κι αν βρεθούν ευθύνες για οποιονδήποτε, να αποδοθούν αλλά με τη λογική ‘μου ‘πες, σου 'πα’ δεν μπορούν να σπιλώνονται πολιτικοί αντίπαλοι και να αιωρείται η λάσπη στον ανεμιστήρα» επεσήμανε.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να αναζητηθούν και τα χρήματα από την εταιρεία, ενώ σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες παρατήρησε: «Αυτό το οποίο λέει το νομικό μας σύστημα είναι ότι προστατευόμενοι υπάρχουν για υποθέσεις εγκληματικών υποθέσεων, για εγκληματικές ενέργειες. Αυτό βέβαια θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, αλλά δεν νομίζω ότι εδώ έχουμε κάποια εγκληματική υπόθεση, εδώ έχουμε μία υπόθεση, η οποία είναι πολύ σοβαρή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί, ένα υπαρκτό σκάνδαλο, αλλά νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο ήταν περίεργο σε όλους μας το πώς χαρακτηρίστηκαν ως προστατευόμενοι, στην ουσία ως ανώνυμοι. Όταν λέμε όλα στο φως, η διερεύνηση των πάντων δεν μπορεί να γίνει εύκολα υπό αυτό το καθεστώς».



Μ. Σπυράκη: Στόχος της κυβέρνησης η σπίλωση πολιτικών αντιπάλων

Για σαθρή και δικονομικά άκυρη επιχείρηση της κυβέρνησης με στόχο τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας: «Τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη. Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας».

Όπως είπε, «ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει».

«Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου», κατέληξε η κ. Σπυράκη.



Κυβέρνηση: Ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται την κρίση των βουλευτών του

Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσαν κυβερνητικές πηγές, καταλογίζοντάς της ότι «κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis».

Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου καταλόγισαν στη ΝΔ ότι «επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα».

Με τη στάση αυτή, είπαν, «ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της Ν.Δ. στην επικείμενη ψηφοφορία».

«Ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται», κατέληξαν.





★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]