Την ανάγκη παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών υπογραμμίζουν Έλληνες αγρότες

Η Ελλάδα χρειάζεται νέες, λειτουργικές δομές και ενισχυμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα αγροτικά προϊόντα, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην έξυπνη γεωργία, ανέφερε στη EURACTIV ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, Ιωάννης Κουφουδάκης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα κράτη μέλη του Νότου αντιμετώπισαν κοινές προκλήσεις, κυρίως τις μικρές και κατακερματισμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη μείωση του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ, που αφορά στις άμεσες πληρωμές, ο κ. Κουφουδάκης, σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τόσο οι μειώσεις, όσο και οποιαδήποτε ξαφνική μετατόπιση προς ένα ριζικά νέο μοντέλο της ΚΑΠ.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων του Νότου είναι η τόνωση της έξυπνης γεωργίας. «Πιστεύουμε ότι οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να εισέλθουν στον τομέα, έτσι ώστε ακόμη και οι μικρές καλλιέργειες να είναι κερδοφόρες».

«Στην GAIA έχουμε απτή απόδειξη του θετικού αντίκτυπου της έξυπνης γεωργίας, τόσο στην παραγωγικότητα, όσο και στη βιωσιμότητα μέσω των πρώτων αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος μεγάλης κλίμακας που εφαρμόσαμε με τη βοήθεια εταίρου μας από τον τομέα της πληροφορικής. Η αύξηση του οφέλους από τις μειωμένες εισροές και τις βελτιωμένες αποδόσεις κυμαίνεται μεταξύ 18% και 36% ανάλογα με τον τύπο καλλιέργειας», τόνισε.Ο κ. Κουφουδάκης εξήγησε ότι οι δορυφόροι της ΕΕ και τα κονδύλια υπάρχουν, αλλά η αγορά και οι αγρότες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και να λάβουν κίνητρα, ώστε να τα απορροφήσουν.

«Υπάρχει ανάγκη για νέες και λειτουργικές δομές στην Ελλάδα. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον αγροτικό τομέα δεν έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, παρόλο που είναι βασικές για την εξασφάλιση της απαραίτητης μετάβασης σε ένα πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο γεωργικό μοντέλο», σημείωσε.

Ο Μάρκος Λέγγας είναι νέος αγρότης και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πήγασος, που ειδικεύεται στα σταφύλια. Τα σταφύλια παράγονται στην περιοχή της Κορινθίας και εξάγονται σε σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μιας οργάνωσης παραγωγών.

«Με την ΚΑΠ, είχαμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη υποδομή που μας βοήθησε να προσεγγίσουμε νέες αγορές», ανέφερε στη EURACTIV.

Όσον αφορά την ΚΑΠ μετά το 2020, ο κ. Λέγγας εξήγησε ότι είναι αναγκαία η μείωση της γραφειοκρατίας.Συνεταιρισμοί

Ο Λεωνίδας Γιδάρης, φυσικός που καλλιεργεί βαμβάκι, μίλησε για την ανάγκη μιας γενικότερης αλλαγής στη νοοτροπία.

«Στο μυαλό μας, και ειδικά στις μικρότερες αγροτικές περιοχές, επικράτησε η ιδέα ότι κάποιοι αγρότες θα κερδίσουν περισσότερα και άλλοι θα χάσουν, αν συμμετέχουν σε ένα συνεταιρισμό», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να μην είναι ισχύει, αν και σε κάθε περίπτωση διαπιστώθηκαν σοβαρές ανεπάρκειες στο παρελθόν.

Ο νεαρός αγρότης επικεντρώθηκε, επίσης, στη διαρκή αλλαγή των γεωργικών ή φορολογικών πολιτικών στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι λειτουργούν ως αντικίνητρο για την οργάνωση των αγροτών σε συνεταιρισμούς, καθώς καθίσταται αδύνατο να προβλεφθεί το αναμενόμενο κέρδος.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η μετάβαση από τις παλιές γενιές των αγροτών στις νέες επιφέρει ορισμένες δυσκολίες.

«Ένας σημαντικός αριθμός νέων, στους οποίους χορηγήθηκε γη για πρώτη φορά και έλαβαν χρηματοδότηση, εγκατέλειψαν τον τομέα, καθώς δεν ενημερώθηκαν για τη γραφειοκρατία που θα αντιμετώπιζαν», κατέληξε.
Εuractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]