Θετικά οικονομικά μεγέθη και χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων για μια ακόμη χρονιά στο Δήμο Ιωαννιτών

Θετικά οικονομικά μεγέθη και χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων για μια ακόμη χρόνια στο Δήμο Ιωαννιτών

«Δεν υποθηκεύουμε το μέλλο
ν του Δήμου, δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομική μας βιωσιμότητα, σχεδιάζουμε έργα με βάση πραγματικούς πόρους». Αυτό ήταν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίστηκε η εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου για τον οικονομικό απολογισμό του 2016.
Ο κ. Γιωτίτσας απέδειξε με αριθμούς αυτό που όλοι οι δημότες των Ιωαννίνων διαπιστώνουν καθημερινά, ότι δηλαδή η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή για να αντιμετωπιστούν παθογένειες που ταλάνιζαν επί δεκαετίες το Δήμο Ιωαννιτών, αποδίδει καρπούς.
«Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η προσπάθεια της Δημοτικής αρχής για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας έχει φέρει αποτελέσματα που, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμη και τις προσδοκίες μας. Απόδειξη, τα απολογιστικά στοιχεία τόσο για το 2015, όσο και για το 2016, τη χρονιά δηλαδή που συζητούμε σήμερα. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφερθώ ξανά στις τεράστιες δυσκολίες που βρίσκουμε στο δρόμο μας, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θα μπορούσαν καν να είχαν προβλεφθεί. Στην περσινή συζήτηση είχα αναλύσει εκτενώς τα δραματικά γεγονότα στην οικονομία της χώρας που έλαβαν χώρα το 2015. Γεγονότα που συνέχισαν να αφήνουν το αποτύπωμα τους και το 2016, δυσχεραίνοντας το έργο μας. Όμως αυτή η Δημοτική αρχή είναι εδώ και για τα δύσκολα και αισθανόμαστε όλοι περήφανοι γιατί μέχρι τώρα έχουμε υλοποιήσει ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς, πιστοί στις δεσμεύσεις μας», είπε αρχικά ο κ. Γιωτίτσας.
Η συνεχής βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου  δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά αποδεικνύεται με ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τόσο από τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικονομικών δεικτών, όσο και από την έκθεση ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών εκτιμητών και τις παρατηρήσεις που τη συνοδεύουν.
Είναι ενδεικτικοί ορισμένοι  δείκτες που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών :


1. Σημαντική αύξηση των ιδίων εσόδων του Δήμου σε σχέση με το 2015. Εισπράχθηκαν 1,4 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015
2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι εισπράχθηκαν 1,2 περίπου εκατομμύρια από παλιές βεβαιωμένες οφειλές (αύξηση 11% σε σχέση με το 2015). Επετεύχθη μάλιστα σημαντική υπέρβαση του στόχου που είχαμε θέσει κατά 20% περίπου.
3. Το ποσοστό των εισπραχθέντων τακτικών εσόδων επί των βεβαιωθέντων άγγιξε το 98%, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία νέων οφειλών.
4. Ο προϋπολογισμός του 2016 έκλεισε εντός των στόχων που είχαν τεθεί, αποδεικνύοντας ότι καταρτίστηκε με τρόπο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.
5. Εισπράχτηκαν 1.1 εκατομμύρια ευρώ από το Υπ.ΕΣ. για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούσαν ρυμοτομίες, απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους για άλλες δράσεις.
6. Έκλεισε η χρονιά με ένα καθαρό, πραγματικό ταμιακό υπόλοιπο ύψους 22.6 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 4 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με το τέλος του 2015.
Στο σκέλος των δαπανών :
1. Συνεχίστηκε η αποπληρωμή δανείων και παλαιότερων οφειλών που κληρονομήσαμε, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Ενδεικτικά:
315.000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ
500.000 φόρος εισοδήματος για έσοδα ακινήτων
2.3 εκατομμύρια για δάνεια
482.000 για τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ όπου εγγυητής είναι ο Δήμος
345.000 για τόκους υπερημερίας
1.1 εκατομμύριο για ρυμοτομίες από τακτικά έσοδα
150.000 για οφειλή από την κατασκευή του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας.
2. Περιορίστηκαν σημαντικά οι λειτουργικές δαπάνες.
3. Συνεχίστηκαν οι ενισχυμένες πιστώσεις και η χρηματοδότηση στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (ΟΚΠΑΠΑ, Πνευματικό Κέντρο, ΔΗΠΕΘΙ).
4. Ενισχύθηκαν οι δαπάνες για προμήθειες του εργοταξίου.
5. Διατέθηκαν άμεσα σημαντικές πιστώσεις για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων υποχρεώσεων.
6. Διατέθηκαν 60.000 ευρώ για τη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων ζώων μέσω προγραμματικής σύμβασης με φιλοζωικό σωματείο.

Δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα
Πέραν των ανελαστικών υποχρεώσεων ο κ. Γιωτίτσας έκανε ειδική αναφορά σε δράσεις και έργα με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, όπου αποτυπώνεται το ουσιαστικό και οραματικό έργο αυτής της Δημοτικής αρχής. Έργα και δράσεις που, άλλα ολοκληρώθηκαν, άλλα ωρίμασαν και σε άλλα μπήκαν τα θεμέλια για να υλοποιηθούν:
1. Το 2016 μειώθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη για καταστήματα και οικίες σε  περιοχές με τους υψηλότερους συντελεστές (ΔΕ Ιωαννίνων, Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο).
2. Το 2016 έκλεισε με ένα σημαντικό πλεόνασμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ στα ανταποδοτικά. Φέτος αυτό το πλεόνασμα επιστρέφει στους δημότες με 2 σπουδαία έργα που θα αλλάξουν σύντομα την εικόνα της πόλης. Την μετεγκατάσταση του εργοταξίου και την αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονους, τεχνολογίας LED.
3. Εγκαταστάθηκαν οι 7 υπογειοποιημένοι κάδοι στο εμπορικό κέντρο της πόλης με άμεσα και ευδιάκριτα περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και αισθητικά οφέλη.
4. Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση του Σχεδίου Τοπικής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, μιας μελέτης η εφαρμογή της οποίας θα καταστήσει το Δήμο μας πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης.
5. Εξασφαλίστηκε με διασφαλισμένους πόρους η χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα. Το 2016 συμβασιοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, κομμάτι ενός τεχνικού προγράμματος που σήμερα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
6. Δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός «κουμπαράς» από τα χρήματα που οι δημότες πλήρωσαν για εισφορές. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στους ίδιους με έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατομμυρίων ευρώ σε υποβαθμισμένες περιοχές (Κιάφα, Καρδαμίτσια, Λασπότοπος, Βοτανικός, Νέα Ζωή, Νεοχωρόπουλο) που δημοπρατήθηκαν και έχουν ήδη ξεκινήσει.
7. Ξεκίνησε να υλοποιείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα στο Δήμο, ηαναβάθμιση και πιστοποίηση 50 παιδικών χαρών, ένα έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και που θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2018.
8. Χρηματοδοτήθηκαν με 200.000 ευρώ σημαντικές μελέτες για την ωρίμανση των έργων του νέου ΕΣΠΑ.
9. Εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι και ξεκίνησε η διαδικασία σύνταξης και ωρίμανσης της μελέτης πράξης εφαρμογής στις περιοχές Δροσιά – Πεντέλη – Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο, ένα έργο που υπομονετικά περίμεναν επί δεκαετίες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
10. Ενισχύθηκαν οι αθλητικές υποδομές με την ολοκλήρωση του νέου πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Ανατολής, του νέου γηπέδου στην Ηλιόκαλη και την τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος στο γήπεδο Χαροκοπίου.
11. Έγιναν επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τη μηχανοργάνωση του Δήμου με την εγκατάσταση οπτικών ινών σε Ανατολή, Παμβώτιδα, Μπιζάνι, Πέραμα και την προμήθεια νέων λογισμικών συστημάτων για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.
12. Ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ σε νέο κτίριο και δρομολογήθηκε η μεταφορά της Πολεοδομίας και του ΚΕΠ σε σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια.
13. Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού αλλά και την Περιφέρεια, έγιναν στα πρώτα βήματα ανάδειξης των Ιωαννίνων σε έναν δυναμικό και ανερχόμενο προορισμό όλο το χρόνο, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και βάζοντας την πόλη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Οι πρόσφατες εξελίξεις για το αεροδρόμιο, αλλά και η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού μέσω μιας εκστρατείας που ξεκίνησε το 2016 και η οποία συνεχίζεται δυναμικά, αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες αυτές πιάνουν τόπο.
14. Ολοκληρώθηκε η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στον παλιό Δήμο και στις αρχές του 2018 θα υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση Ε9, ώστε να υπάρξει μια πλήρη εικόνα των ακινήτων.
«Το έργο μιας Δημοτικής Αρχής κρίνεται από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συνδημοτών της αλλά και από την ικανότητα της να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Ο Δήμος Ιωαννιτών παραμένει οικονομικά υγιής και δυνατός, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις και δυσκολίες.  Η επιτυχία αυτή είναι καρπός συλλογικής δουλειάς. Όλοι οι συνάδελφοι αιρετοί της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου, με όποιες ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες τον χαρακτηρίζουν, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα σε εποχές πρωτόγνωρες για τον τόπο. Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, και τη θέσπιση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων στόχων, απέφεραν απτά αποτελέσματα που αποτυπώνονται τόσο στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου, όσο και στο σύνολο των παρεμβάσεων που μόλις σας περιέγραψα. Επιδιώκουμε βήμα - βήμα, λιθαράκι - λιθαράκι να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι και χρησιμότεροι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.
Στην τοποθέτηση με την οποία έκλεισε και η συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε πως τα στοιχεία του απολογισμού για το 2016 αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται μεθοδικά με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών προσπαθόντας καθημερινά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κληρονόμησε, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας παράλληλα αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
«Δεν έχουμε χρεώσει το Δήμο ούτε ένα ευρώ από τη μέρα που αναλάβαμε. Αντίθετα προσπαθούμε και τα έχουμε καταφέρει σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό να καλύψουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και παράλληλα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα προς όφελος των δημοτών μας», είπε ο κ. Μπέγκας.
Ο ισολογισμός και ο απολογισμός του 2016 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]