Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση διαφημίζει το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» για την Ήπειρο (23-24 Οκτώβρη), στο οποίο θα παρευρε
θεί και ο πρωθυπουργός, όπως έκανε και με παρόμοια συνέδρια που προηγήθηκαν σε άλλες πόλεις.

Μαζί του θα είναι και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος λέγεται ότι θα ανακοινώσει τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου μας με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Ο πρωθυπουργός έρχεται να μας πουλήσει ανάπτυξη, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ως δίκαιη. Υπάρχουν, όμως, δύο τρόποι να μετρηθεί η ανάπτυξη: Ο ένας τη μετρά με τα κέρδη των επιχειρήσεων, ο άλλος με την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί, μετρούν την ανάπτυξη με τον πρώτο τρόπο, έχοντας ρίξει στα τάρταρα την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Έτσι και η ανάπτυξη που διαφημίζουν και προωθούν για την Ήπειρο αφορά τα κέρδη μίας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων και προϋποθέτει το παραπέρα τσάκισμα των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Μιλούν για τους οδικούς άξονες, την πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων, για την ανάπτυξη του τουρισμού (και του ιατρικού) στην περιοχή, τη στήριξη του αγροτο-διατροφικού τομέα και επιχειρήσεων όπως η «Δωδώνη», η «Πίνδος» κ.ά.

Τοποθετούν το πανεπιστήμιο και το προσωπικό του στην καρδιά της επιδίωξης για την ανάπτυξη των κερδών.

Ζητάνε στήριξη και καινοτόμες ιδέες που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα μειώσουν το κόστος εργασίας, θα αυξήσουν τα κέρδη. Υπόσχονται θέσεις (φτηνής) εργασίας για τους απόφοιτους, ψίχουλα για την Έρευνα, υπόσχονται την αναβάθμιση δήθεν του ιδρύματος.

Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω σχέδια σε τίποτα δεν θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι οδικοί άξονες είναι πολύ ακριβοί για το λαό. Η πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν θα φέρει φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά καταστροφή του περιβάλλοντος και μεγαλύτερους κινδύνους, αφού παντού ως «ομπρέλα» τέτοιων επενδύσεων έρχεται η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και το βάθεμα της συμμετοχής της χώρας σε στρατιωτικές συνεργασίες. Επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών των επιχειρήσεων τροφίμων υπήρξαν και στα χρόνια της κρίσης, δεν έφεραν όμως αύξηση των μισθών των εργαζομένων ή πιο φθηνά και καλύτερης ποιότητας τρόφιμα. Η ανάπτυξη του Τουρισμού δεν βελτίωσε τη δυνατότητα των οικογενειών να κάνουν διακοπές.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει βουλιάξει από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού. Ούτε αυτό ούτε το ΤΕΙ Ηπείρου θα ωφεληθούν στο παραμικρό από μια ενδεχόμενη συγχώνευση, που γίνεται για να εξοικονομηθούν πόροι, ενώ θα ενισχύσει το κυνήγι πιστωτικών μονάδων για πτυχία και πιστοποιητικά χωρίς επιστημονικό αντίκρισμα. Ο ρόλος που επιφυλάσσεται για το πανεπιστήμιο ώστε να συνδράμει στην «ανάπτυξη» είναι αυτός που ζητάνε οι επιχειρήσεις: Παραγωγή φθηνού και ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού, με περιεχόμενο γνώσεων προσαρμοσμένο στους τομείς της οικονομίας που αυτοί προκρίνουν. Σε αυτή τη βάση προωθείται η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, ενώ δρομολογείται σταδιακά η απαξίωση και εγκατάλειψη επιστημονικών αντικειμένων που δεν θεωρούνται κερδοφόρα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα διετή προγράμματα «επιμόρφωσης», που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση. Προσφορά υπηρεσιών σε επιχειρήσεις από εργαστήρια και προσωπικό για την αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών τους, πράγμα που ανάγεται σε βασικό, αν όχι μοναδικό, κριτήριο καινοτομίας και αριστείας. Νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης. Μέλη ΔΕΠ που θα είναι προσαρμοσμένα σε αυτές τις απαιτήσεις και θα λειτουργούν για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων, θα δέχονται αδιαμαρτύρητα την παραπέρα μείωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Αντί για ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές, θέλουν κυνηγούς κάθε είδους ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων, παραγωγούς καταρτισμένων φοιτητών και όχι ολοκληρωμένων επιστημόνων και, γιατί όχι, επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης με εισοδήματα από προγράμματα επιμόρφωσης και μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα. Ήδη η διοίκηση του Πανεπιστημίου μας διαφημίζει σε επιχειρηματίες και δήμους τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν τα πανεπιστημιακά εργαστήρια, ενώ πολλά τμήματα συνεργάζονται με επιχειρήσεις στην ανάπτυξη τομέων που θεωρούνται σε αυτή τη φάση κερδοφόροι, σε βάρος προφανώς άλλων.

Το ΤΕΙ Ηπείρου διαφημίζει την ερευνητική δουλειά του μαζί με την «Πίνδο» για την παραγωγή «πράσινου κοτόπουλου». Σε πολλά Πανεπιστήμια καθημερινά ανακοινώνονται νέα προγράμματα κατάρτισης, νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που στήνονται πρόχειρα με αφαίρεση αντίστοιχων προπτυχιακών μαθημάτων, ενώ δρομολογούνται επιχειρήσεις παροχής «παιδαγωγικής επάρκειας».

Σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές του Συλλόγου μας που ονειρεύονται «Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ηπείρου», ενώ αδιαφορούν πλήρως για τον οικονομικό κατήφορο και την αποψίλωση του Πανεπιστημίου μας από προσωπικό, η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συναδέλφους που αισθάνονται πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να απορρίψουν και να αντισταθούν σ’ αυτή την πολιτική.

Να υπερασπίσουν το ρόλο των Πανεπιστημίων στην εκπαίδευση ολοκληρωμένων επιστημόνων που θα εργάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στην Έρευνα που θα διευρύνει την ανθρώπινη γνώση και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών που η διαφημιζόμενη ανάπτυξη ούτε θέλει ούτε μπορεί να καλύψει. Να υπερασπίσουν το ρόλο των Πανεπιστημίων για την παραγωγή φθηνής ενέργειας με αξιοποίηση όλων των πηγών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, για τη διαχείριση των πλούσιων υδάτινων πόρων προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων επιχειρήσεων εμφιάλωσης.

Να υπερασπίσουν τον ρόλο των Πανεπιστημίων, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, για αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας που θα οδηγήσει σε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και όχι στην ανεργία όπως σήμερα, για παραγωγή φθηνών, ασφαλών προϊόντων διατροφής, καθώς και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους. Οι προϋποθέσεις και ο πλούτος για όλα αυτά υπάρχουν. Οι επιστήμονες της Ηπείρου μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το στόχο, που απαιτεί όμως ριζικές αλλαγές στην οικονομία, όπου κριτήριο δεν θα είναι το κέρδος αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Απαιτεί μαχητική οργάνωση εργαζομένων, άνεργων, επιστημόνων, και μαχητική σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και το κράτος τους.

Το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης να βρει απέναντί του την πανεπιστημιακή κοινότητα, που αγωνίζεται για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε:

- Χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάλυψη όλων των κενών σε διδακτικό και άλλο προσωπικό.

- Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων και κάθε μορφής επιχειρηματικής λειτουργίας.

- Μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στο έργο μας. Επιστροφή των χρημάτων που μας έχουν στερήσει. Όχι στην αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων. Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

- Ανάπτυξη για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Καλούμε όλες και όλους στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα άλλα εργατικά κέντρα της περιοχής. ΤΡΙΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΗ, 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]