Τη σύνδεση του Ζαγορίου με την Εγνατία ζήτησε ο Δήμαρχος στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου

Το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου Ζαγορίου, φορέων και κατοίκων, την βελτίωση του δρόμου σύνδεσης  με την Εγνατία οδό στον κόμβο Αράχθου(Ζαγορίου), έθεσε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στην παρέμβαση του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση:«Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο», που ολοκληρώνεται με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στα Γιάννινα.

Ο παριστάμενος Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης στην απάντηση του επί των αιτημάτων που τέθηκαν, είπε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα για το έργο, για το οποίο ο κ. Σπύρου είχε επαφές και με άλλα κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στο συνέδριο.

Ο Δήμαρχος, στην τοποθέτησή του και  απευθυνόμενος στον Υπουργό Υποδομών, επισήμανε ότι η τουριστική ανάπτυξη του Ζαγορίου στηρίζεται και στις οδικές υποδομές και ανέφερε ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού κάποιος που έρχεται από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας χρειάζεται 2,5  ώρες για να φτάσει στα Γιάννινα και σχεδόν 2 ώρες για να πάει από τον κόμβο Αράχθου (Ζαγορίου) στο Δυτικό Ζαγόρι.

«Θέλουμε την βελτίωση των επαρχιακών οδών (42η και 45η που θα συνδεθούν με δευτερεύον επαρχιακό οδικό δίκτυο) από τους Μηλιωτάδες μέχρι τους Κήπους σε πρώτη φάση», τόνισε ό κ. Σπύρου προσθέτοντας  ότι η μελέτη αρχικά και το έργο στην συνέχεια μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, παρόλο που στο παρελθόν οι απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων έθεταν εμπόδια. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, προβλέπεται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) ότι μπορούν να ενταχθούν και έργα βελτίωσης οδικών συνδέσεων σε περιοχές φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος και τέτοια περιοχή είναι, αναμφίβολα,  το Ζαγόρι.

Επίσης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου, αναφέρθηκε και στα διόδια Δροσοχωρίου της Εγνατίας και επανέλαβε το αίτημα να δοθούν απαλλακτικές κάρτες στους κατοίκους του Ανατολικού Ζαγορίου και σε όσους μετακινούνται συχνά στα Γιάννινα. Νωρίτερα είχε θέσει το ζήτημα και ο Περιφερειάρχης ζητώντας μικρότερη χρέωση και αναλογικά διόδια, υπενθυμίζοντας και την  προσφυγή της Περιφέρειας στο ΣτΕ, όπως άλλωστε έκανε ήδη και ο Δήμος Ζαγορίου. Ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε την δέσμευση για αναλογικά διόδια, διαδικασία που δρομολογείται, όπως ανέφερε.

Ν. Παππάς: Τηλεόραση μέσω δορυφόρου

για όσους δεν καλύπτει η Digea





Ένα άλλο σημαντικό θέμα για το Ζαγόρι, η κάλυψη όλων των περιοχών με το ψηφιακό σήμα της Digea για την οποία οι παρεμβάσεις του Δήμου Ζαγορίου είναι πολλές, φαίνεται ότι βρίσκει τη λύση του, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Ουσιαστικά ο Υπουργός επανέλαβε παλιότερη δέσμευσή του, μιλώντας το καλοκαίρι στην ΕΡΤ Ιωαννίνων με αφορμή διαμαρτυρία του Δήμου Ζαγορίου, ότι θα καλυφθεί με δορυφορικό σήμα κάθε περιοχή που δεν «βλέπει» τηλεόραση μέσω Digea.

Αν και ο κ. Παππάς εξέφρασε … έκπληξη για το πρόβλημα που του τέθηκε από πολλούς φορείς της Ηπείρου και το οποίο απέδωσε στον κακό σχεδιασμό που έγινε όταν ανατέθηκε στην συγκεκριμένη εταιρεία η κάλυψη με ψηφιακό σήμα και έμειναν εκτός αρκετές περιοχές, οι λεγόμενες «λευκές»,  ανακοίνωσε ότι άμεσα όλοι οι Δήμοι θα κληθούν να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο του Υπουργείου για τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα.

Εντός δεκαημέρου οι Δήμοι θα πρέπει να απαντήσουν στο Υπουργείο και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ώστε μέχρι το τέλος του έτους να κινηθεί η διαδικασία παροχής δορυφορικού σήματος στις δυσπρόσιτες περιοχές. Η δαπάνη αυτή δεν θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη, δεδομένου ότι η  χρηματοδότηση θα καλυφθεί από κονδύλια της ΕΕΤΤ που προέρχονται από πρόστιμα και συνδρομές των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]