ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ευκλ. Τσακαλώτος: Βέβαιος για ανάπτυξη 2% - «Έρχονται φοροελαφρύνσεις €3,5 »

Τη βεβαιότητά του ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 2% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, ενώ υποστήριξε ότι τα επόμενα χρόνια προβλέπονται φοροελαφρύνσεις ύψους περίπου €3,5 δισ., παραδεχόμενος παράλληλα ότι «έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ωστόσο κοινωνικές ομάδες».
Αναλυτικά, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν ενωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην γ' αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 2%, ενώ σημείωσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάρχει μεγαλύτερη «προσφορά» επενδύσεων από εκείνες που θα μπορεί να απορροφήσει η χώρα και για αυτό χρειάζονται «φίλτρα».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια προβλέπονται φοροελαφρύνσεις 3,5 δισ. ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από άλλες φοροαπαλλαγές.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, με τις εξαγωγές να αυξάνονται, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το σημαντικό θέμα για τους Ευρωπαίους. «Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το πρόγραμμα, γιατί η Ευρώπη έχει σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν», τόνισε, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα μετάσχει στη συζήτηση για τα προβλήματα της Ευρώπης
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ωστόσο κοινωνικές ομάδες. Παραδέχθηκε ότι πολλά κομμάτια της κοινωνίας συνεχίζουν να υποφέρουν, όμως συμπλήρωσε ότι «έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες για να τους βοηθήσουμε».
Αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να σπεκουλάρουμε ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Σόιμπλε πράγματι πίστευε ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα εκτός Ευρωζωνης. Αυτό έχει αλλάξει».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως «αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα».



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]