ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ κάνει τον απολογισμό του ...

ΤοΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ειναι κομματι του Κεντρου Θεραπειας Εξαρτημενων Α-τομων και λειτουργει στα Γιαννενα απο τον Σεπτεμβριο του 2007 και αποτελει ολοκληρωμενο Θεραπευτικο Προγραμμα μ’ ολες τις θεραπευτικες φασεις.
Περιλαμβανει τρεις Συμβουλευτικους Σταθμους, στα Ιωαννινα, την Άρτα και την Ηγουμενιτσα, την Ανοιχτη Θεραπευτικη Κοινοτητα και τη μοναδα Κοινωνικης Επανενταξης στα Γιαννενα, καθως και μοναδες στηριξης Οικογενειας (Ιωαννινα, Άρτα και Ηγουμενιτσα). Τον Ιουλιο του 2013 προστεθηκε μια ακομη δομη στο ΚΕ-ΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, το Πολυδυναμο Ψυχοδιαγνωστικο Κεντρο με στοχο να καλυψει τον πληθυσμο εκεινο που παραλληλα με τη χρηση αντιμετωπιζει και το φασμα της ψυ-χικης νοσου.
Οι τρεις Συμβουλευτικοί Σταθμοί αποτελουν τα σημεια πρωτης επαφης των ανθρωπων που αντιμετωπιζουν προβληματα με τη χρηση εξαρτησιογονων ουσιων, παρεχοντας τους ενημερωση για τις δυνατοτητες θεραπειας, υποστηριξη για να μειωσουν η να διακοψουν τη χρηση και ενισχυση της αποφασης τους να εντα-χθουν στην κυρια φαση θεραπειας (Θεραπευτικες Κοινοτητες). Η αναπτυξη δικτυ-ου Συμβουλευτικων Σταθμων ειχε και εχει στοχο να κανει ευκολη την προσβαση σε υπηρεσιες απεξαρτησης σε οσο το δυνατον περισσοτερους ανθρωπους τις εχουν αναγκη.
Απο τον Φλεβαρη του 2010 λειτουργει στα Γιαννενα η Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα που αποτελει κυρια φαση θεραπειας και στηριζει την ψυχοκοινωνικη απεξαρτηση των χρηστων ουσιων μεσα απο ευελικτες δομες που εστιαζουν στις ιδιαιτερες αναγκες τους. Μ’ αυτες τις αναγκες ως στοχο δημιουργηθηκε και ξενω-νας διαμονης για εκεινα τα μελη της Κοινοτητας που ειτε ερχονται απο αλλες πο-λεις της περιφερειας ειτε δεν εχουν τη δυνατοτητα φιλοξενιας εκτος Κοινοτητας.


Η μοναδα Κοινωνικής Επανένταξης — τριτη και τελευταια φαση του Θερα-πευτικου Προγραμματος, λειτουργει απο τον Δεκεμβρη του 2008 αρχικα με στοχο να υποστηριξει οσους ειχαν ολοκληρωσει Θεραπευτικες Κοινοτητες σε αλλες πο-λεις, ενω απο τον Νοεμβρη του 2010 τα μελη της Κοινωνικης Επανενταξης προερ-χονται κυριως απο την Ανοιχτη Θεραπευτικη Κοινοτητα στα Γιαννενα.
Παραλληλα το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ προσφερει υπηρεσιες και σε ατομα του στε-νου περιβαλλοντος του χρηστη (οικογενεια/συντροφος/φιλοι) ωστε να αντιμε-τωπισουν το προβλημα της χρησης, ανεξαρτητα απο το αν ο χρηστης εχει α-πευθυνθει στο ΚΕΘΕΑ η οχι. Με την λειτουργια των Συμβουλευτικων Σταθμων στην Άρτα και Ηγουμενιτσα, δημιουργηθηκαν και αντιστοιχα κεντρα υποστηριξης του οικογενειακου περιβαλλοντος και στις δυο αυτες πολεις.

3

Τον Ιουλιο του 2015 το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο, η δομη του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ που δημιουργηθηκε για ανθρωπους που αντιμετωπιζουν ταυτοχρονα με το προβλημα της χρησης ουσιων και εκεινο της ψυχικης νοσου, ολοκληρωσε τη φαση λειτουργιας του ως προγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 για να παρει παραταση λειτουργιας για ενα οκταμηνο, ξεκινωντας και παλι να προσφερει υπηρεσιες το Γεναρη του 2016 και για οκτω μηνες (εως τον Αυγου-στο του 2016).
Τελος, συνεχιστηκε για τριτη χρονια η λειτουργια του εναλλακτικου σχο-λειου που δινει την ευκαιρια σε μελη ολων των μοναδων του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ που εχουν διακοψει το σχολειο να το ολοκληρωσουν, αλλα και να επανασυνδε-θουν με την εκπαιδευτικη διαδικασια, αναποσπαστο κομματι της θεραπευτικης τους προσπαθειας.


Συνοπτικα κατα τη διαρκεια του 2016 ενα συνολο 585 ανθρώπων προσεγγισαν και ελαβαν υπηρεσιες απο το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ. Ο πληθυ-σμος αυτος αφορουσε τις εξης κατηγοριες:










Όπως και τα προηγουμενα χρονια ο πληθυσμος αυτος προηλθε απ’ ολη την περιφερεια Ηπειρου αλλα και περα απο αυτη (Ιονια αλλα και Αιτωλο-ακαρνανια κυριως). Πιο συγκεκριμενα η γεωγραφική κατανομή οσων προσεγγισαν εναν απο τους τρεις Συμβουλευτικους Σταθμους του ΚΕΘΕΑ
 8,63% 6,47% 2,16% Νομός Ιωαννίνων

ΗΠΕΙΡΟΣ 




Το προφίλ των ανθρώπων που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
Ακολουθει η παρουσιαση το προφιλ οσων προσεγγισαν το ΚΕΘΕΑ Η-ΠΕΙΡΟΣ κατα το 2016. Τα στοιχεια που μελετωνται συγκεντρωθηκαν μεσω του ερωτηματολογιου Treatment Demand Inventory – Δεικτης Αιτηματος Θεραπει-ας (TDI – ΔΑΘ) που αφορα στη συστηματικη καταγραφη των χαρακτηριστι-κων των χρηστων που ζητουν θεραπευτικη βοηθεια απο τα συνολο των δομων απεξαρτησης της χωρας και οχι μονο του ΚΕΘΕΑ.
Ακολουθωντας τοσο τις αρχες δεοντολογι-ας του οργανισμου οσο και ενα σαφες με-θοδολογικο πλαισιο, τα ατομα που αιτου-νται βοηθεια απο το ΚΕΘΕΑ συμμετεχουν εθελοντικα σε μια δομημενη συνεντευξη που διαρκει περιπου 20 λεπτα. Τις συνε-ντευξεις πραγματοποιουν μελη του Θερα-πευτικου προσωπικου του φορεα που εχουν λαβει ειδικη σχετικη εκπαιδευση.
Τα ερωτηματολογια αφου ελεγχθουν ποιοτικα καταχωρουνται σε βασεις δεδο-μενων με χρηση του πακετου λογισμικου στατιστικης αναλυσης SPSS (v22) απο το προσωπικο ερευνας του ΚΕΘΕΑ Ιωαννι-νων και στη συνεχεια ακολουθει η στατι-στικη επεξεργασια των δεδομενων.

Καθως απουσιαζει μια σταθερη διαχρονι-κη καταγραφη της καταστασης της χρη-σης ουσιων περα απο τα αναγνωρισμενα θεραπευτικα προγραμματα, η απο μερους μας παρακολουθηση των τασεων και της δυναμικης των χαρακτηριστικων των ατο-μων που προσεγγιζουν το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙ-ΡΟΣ αναζητωντας βοηθεια αποτελει ση-μειο αναφορας τοσο για την ανιχνευση αλ-λαγων στο κοινωνικο πλαισιο οσο και για την αξιολογηση και τον μελλοντικο σχεδι-ασμο των υπηρεσιων της.

ΣΥΝΟΨΗ

Άνδρες 85,2% Γυναίκες 14,8%

Μέση ηλικία 34,4 έτη Έλληνες υπήκοοι 95,0%
Κάτοικοι αστικών κέντρων 76,3% Μένει με γονική οικογένεια 55,4%
Προηγούμενη θεραπευτική εμπειρία 55,8%

Άνεργοι — Περιστασιακά Απασχολούμενοι 81,7%
Έχει εγκαταλείψει την εκπαίδευση πριν την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας 45,7% Μέση ηλικία διακοπής σχολείου 14,7 έτη

Μέση ηλικία έναρξης χρήσης ουσιών 16,2 έτη
Η κάνναβη ως ουσία έναρξης 70,7%
Συστηματική χρήση ηρωίνης 55,4% Μέση ηλικία έναρξης κύριας ουσίας κατά-
χρησης 19,1 έτη
Διάρκεια χρήσης κύριας ουσίας 12 έτη Ενέσιμη χρήση σε κάποια φάση 48,2%

Σοβαρό πρόβλημα σωματικής υγείας 32,6% Μόλυνση από HepC 17,1%
Σοβαρό Πρόβλημα ψυχικής υγείας 23,4% Τουλάχιστον μία σύλληψη 74,3% Τουλάχιστον μία καταδίκη 32,4%
Τουλάχιστον μία φυλάκιση 20,9%


Πορεία στη χρήση


Με βαση τα παραπανω μπορουμε να αναπαραστησουμε σχηματικα την πορεια οσων ερχονται στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ζητωντας βοηθεια για την ε-ξαρτηση τους απο την ηρωινη (σχεδον 6 στους δεκα). Ο ανδρας χρηστης λοιπον εχει ξεκινησει, με χρηση κανναβης, στην ηλικια των 16,2 ετών (οι γυναικες λιγο αργοτερα). Νωριτερα, σχεδον εναμιση χρονο πριν, εχει ε-γκαταλειψει το σχολειο. Στα 19,1 αρχίζει τη συστηματική χρήση η-ρωίνης (και παλι οι γυναικες ξεκινουν αργοτερα κατα 1 χρονο). Λιγο πριν τα 22 του χρονια χρησιμοποιει πρωτη φορα ενεσιμα, ενω την ιδια περιο-δο συλλαμβανεται πρωτη φορα. Η πορεια του στη συστηματικη ενεσιμη χρηση συνεχιζεται για περιπου απο 12 χρονια, πριν φτασει να ζητησει βοηθεια απο το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στην ηλικια των 34 ετων. Τη στιγμη που κανει επαφη με τις υπηρεσιες του ΚΕΘΕΑ εξακολουθει να διαμενει με τη γονικη του οικογενεια και ειναι ανεργος με μικρα διαστηματα περιστασι-ακης εργασιας. Αντιμετωπιζει προβληματα υγειας, με συχνοτερα την ηπα-τιτιδα C (ενας στους τρεις) και τα ορθοπεδικα προβληματα. Παραλληλα και σ' ολη αυτη την πορεια αντιμετωπισε ψυχολογικα προβληματα (ενας στους τρεις αντρες και μια στις δυο γυναικες) με συχνοτερη την καταθλι-ψη (ενας στους τεσσερις). Η εμπλοκη του με το νομο παραμενει μετα την πρωτη του συλληψη και ενας στους πεντε θα βρεθει και στη φυλακη.
Παραλληλα ομως εκτος απο τους χρηστες οπιοειδων, το ΚΕΘΕΑ Η-ΠΕΙΡΟΣ υποδεχεται και εναν πληθυσμο χρηστων που το βασικο τους προ-βλημα αφορα ειτε στην χρηση κανναβης (περιπου ενας στους πεντε) ειτε στις λεγομενες νομιμες εξαρτησεις – αλκοολ, τυχερα παιχνιδια και διαδι-κτυο (ενας στους πεντε). Ο πληθυσμος αυτος ειναι πολυ λιγοτερο ομοιο-γενης παρουσιαζοντας διαφορετικα χαρακτηριστικα. Για παραδειγμα η ηλικια οσων προσεγγιζουν το ΚΕΘΕΑ επειδη αντιμετωπιζουν προβλημα με την κανναβη ειναι κατα πολυ χαμηλοτερη απ’ το γενικο μεσο ορο (26 χρονια περιπου). Αντιστοιχα οσοι προσερχονται με αιτημα θεραπειας για το αλκοολ εχουν ξεκινησει την υπερβολικη καταναλωση αλκοολ λιγο με-τα τα 20 τους χρονια, συνεχιζοντας για ακομη 20 ωσπου να ζητησουν βοηθεια.
Σ΄ αυτες τις διαφοροποιησεις βρισκεται ακριβως και η προκληση γι-α το μελλον του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, να ενισχυθει δηλαδη ωστε να μπορεσει να αναπτυξει περαιτερω υπηρεσιες που μπορουν να απαντησουν α-κριβως σ' αυτες τις διαφοροποιημενες αναγκες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]