Ο Δήμος Δωδώνης για την Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Αρχαία Δωδώνη

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Αρχαία Δωδώνη
Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ήπειρο, η οποία ενημερώθηκε διεξοδικά για την εξέλιξη των εργασιών και την πορεία αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου.
Την υπουργό συνόδευαν διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων.
Στον αρχαιολογικό χώρο την υποδέχθηκαν ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.
Στην συζήτηση που είχε με τον δήμαρχο ενημερώθηκε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης, στην διάρκεια της θερινής περιόδου, ενώ ο κ. Ντακαλέτσης επεσήμανε ότι η οικουμενικότητα του μνημείου συνάδει με την πρόταση του Δήμου για την δημιουργία Κέντρου Αρχαίου Δράματος στην περιοχή.
Έθεσε το πάγιο αίτημα για την δημιουργία Μουσείου και ενημέρωσε την Υπουργό για την πρόταση που έχει υποβάλλει στο Interreg ο Δήμος Δωδώνης και αφορά στην ίδρυση Μουσείου εικονικής πραγματικότητας.
Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Υπουργού, προέκυψε μία νέα πρόταση από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, για την διασύνδεση των Ιωαννίνων με τον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, μετά τα ανυπέρβλητα εμπόδια που συνάντηση η προσπάθεια Περιφέρειας και Δήμου Δωδώνης για την καθιέρωση μόνιμων και τακτικών δρομολογίων.
Ο κ. Καχριμάνης πρότεινε, σε συνεργασία με τον Δήμο, να καθιερωθούν τουριστικές διαδρομές, πρόταση που έγινε δεκτή και ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και του Υπουργείου Τουρισμού.
Η Υπουργός ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο από τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνο Σουέρεφ και ενημερώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αναστήλωση σε μέρος του πρώτου διαζώματος καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί το έργο, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερη αξία έχει ότι, για την συνέχιση της αναστήλωσης, θα τοποθετηθεί γερανογέφυρα, γεγονός που θα επιτρέψει την λειτουργικότητα του θεάτρου, στο τμήμα όπου ήδη το έργο έχει ολοκληρωθεί.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στην Αρχαία Δωδώνη, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το αρχαίο θέατρο το επισκέπτομαι από το 1975. Το έχω γνωρίσει σε όλες τις φάσεις και βλέπω με πολύ χαρά ότι βρίσκεται στην αναστήλωση, με πολύ σοβαρή επιστημονική μελέτη και προετοιμασία. Το έργο συνεχίζεται στο καινούριο ΕΣΠΑ με πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ο χώρος αυτός είναι μοναδικός και πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει την Επίδαυρο της περιοχής, να συγκεντρώσει τις καλλιτεχνικές δυνάμεις, όλης της Ευρώπης, και θέλουμε να στηρίξουμε με κάθε δύναμη που διαθέτουμε, τις αναστηλωτικές εργασίες, ώστε να αποδοθεί στον κόσμο. Από πέρυσι το θέατρο δίνεται για μία σειρά παραστάσεων, το ίδιο θα γίνει και φέτος, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι αναστηλωτικές εργασίες, έτσι ώστε να μην εμποδίζουν την χρήση του θεάτρου. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάζονται και θα είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις του καλοκαιριού».
Ο Δήμαρχος Δωδώνης δώρισε στην Υπουργό έναν πίνακα με ανάγλυφη παράσταση του αρχαίου θεάτρου και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα, όπου εξέχουσα θέση είχαν τα αρωματικά βότανα και το μέλι βελανιδιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]