ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Ποσοτική Χαλάρωση: Όνειρο Θερινής νυκτός…

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Με την διαπραγμάτευση να ολισθαίνει μέρα με την μέρα προς αχαρτογράφητα νερά, ένα ακόμη θετικό σενάριο για την χώρα μας δείχνει να απομακρύνεται σαν επιλογή από το τραπέζι. Ο λόγος φυσικά για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο έχει σχεδιασθεί αλλά και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με πρωτεργάτη τον Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τα επί τάπητος δεδομένα, και με την υπάρχουσα πολιτική διαφωνία του Ταμείου και της Γερμανικής πλευράς η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά δυσχερής και με ελάχιστες προοπτικές.

Επιπλέον, και με τα όσα έλαβαν χώρα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δεν μπορούμε να ήμαστε αισιόδοξοι πως κάτι θετικό διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Μέσα σε όλη αυτή την συγκρουσιακή κατάσταση, το αφήγημα της κυβέρνησης για θετικά νέα μετά την ψήφιση των μέτρων τόσο για τα λεγόμενα αντίμετρα όσο και για το καυτό ζήτημα του Χρέους φαίνεται να πηγαίνει περίπατο καθώς μέχρι και αυτήν την ώρα η διαπραγμάτευση βρίσκεται στον αέρα.

Επιπροσθέτως, τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου ευχάριστα, καθώς μπορεί επί της αρχής ο Μάριο Ντράγκι να είναι θετικός και ανοιχτός σε προτάσεις που να δίνουν έως έναν βαθμό ευελιξία στην ελληνική κυβέρνηση, εντούτοις αρκετά μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ δεν δείχνουν να συμμερίζονται αυτήν του την στάση.

Η συγκεκριμένη τους στάση βασίζεται στο γεγονός πως υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση στις Βρυξέλλες πως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συγκεκριμενοποίηση σε ΕΠΑΡΚΗ βαθμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος.

Το κλειδί, επομένως, στην δύσκολη αυτή πολιτικό-οικονομική εξίσωση είναι μετά βεβαιότητας ο ρόλος του Ταμείου, με το τελευταίο να αμφιταλαντεύεται για το εάν θα βάλει την υπογραφή του στην τελευταία αξιολόγηση δίνοντας είτε χρήματα ευθύς αμέσως είτε μετά το πέρας του Μνημονίου το 2018.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και εάν το ΔΝΤ πεισθεί να συμμετάσχει στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, τότε ακόμη και αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες στο να επιτρέψει την συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο λόγος; Μα φυσικά επειδή, σύμφωνα και με την απόφαση της ΕΚΤ (4/3/2015), η συμμετοχή χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, θα χρειαστούν ως «εισιτήριο για το QE» μια θετική έξοδο προς τις αγορές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μέχρι και την συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου αναμένεται να είναι σφοδρές, με πολλές και έντονες αντιδράσεις που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν προοικονομούν μια θετική εξέλιξη για το άμεσο μέλλον.

Ελπίζω να διαψευσθώ και να μην έχουμε ένα ακόμη ‘’θερμό καλοκαίρι’’.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]