ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο Β. Οικονόμου στην kontranews: Θεατρική παράσταση η διαπραγμάτευση με στόχο την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.

Β. Οικονόμου: Θεατρική παράσταση η διαπραγμάτευση με στόχο την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.

Έντονη κριτική για τις εξελίξεις στην αξιολόγηση ασκεί ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ ,Βασίλης Οικονόμου σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Κontranews  τονίζοντας ότι πρώτη φορά βλέπει κυβέρνηση να πανηγυρίζει προκαταβολικά για το ότι θα κόψει συντάξεις και θα μειώσει αφορολόγητο .Επισημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup δεν μας έκανε σοφότερους και   χαρακτηρίζει θεατρική παράσταση την πολυθρύλητη διαπραγμάτευση  υπογραμμίζοντας ότι μοναδικό στόχο έχει την παραμονή τους στην εξουσία. Σημειώνει πως δεν πρέπει να προστρέχουμε κι αναφέρει ΄΄ Ας μην προτρέχουμε.. Δεν υπάρχει συμφωνία , ούτε καν σε τεχνικό επίπεδο. Υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία που επιτρέπει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, των θεσμών στην Αθήνα. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση επί ελληνικού εδάφους και βεβαίως ας περιμένουμε να δούμε το πώς θα κυλήσει το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος , το οποίο εκτιμώ ότι θα είναι βαρόμετρο για την πορεία του προγράμματος.΄΄ Για το σχέδιο ανάπτυξης της Ν.Δ  λέει πως η
σημερινή δήθεν αριστερή κυβέρνηση   δεν πιστεύει στην ελληνική οικονομία και στις  όποιες διαρθρωτικές  μεταρρυθμίσεις απαιτούνται. Δεν τις κάνει κτήμα της, τις υλοποιεί με πολύ μεγάλη δυσκολία, βάζοντας η ίδια προσχώματα στην πολιτική, την οποία καλείται να εφαρμόσει. Απαιτείται πλέον μια συνολική επανεκκίνηση, που η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει.
Η ΝΔ δεν ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού. Δεν θα τάξει τα πάντα στους πάντες , ώστε να κερδίσει εκλογές.΄΄Επίσης ο κ. Οικονόμου δηλώνει

ότι ο Τσίπρας θα επωμιστεί και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα ενώ για τις εκλογές υπογραμμίζει πως είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας. .
Το αίτημα για εκλογές,λέει, είναι ένα  διαρκές αίτημα. Δεν αποτελεί απαίτηση  της ΝΔ. Είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και δεν έχει καμία σχέση με την  αξιολόγηση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Εκλογές παρόλα αυτά δεν μπορούμε να προκαλέσουμε.
Θα συνεχίσουμε  όμως να ζητάμε πολιτική αλλαγή , ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίσθημα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει μέτρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο. Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα, από την στιγμή που έχει δεχθεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.
Το μόνο που απομένει είναι ο τρόπος σερβιρίσματος από την κυβερνητική πλευρά.




Ποια είναι η άποψή σας για τις εξελίξεις στην αξιολόγηση και τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει πλέον στην οικονομία ;

H απόφαση  του eurogroup δεν μας έκανε σοφότερους. Η πολυθρύλητη διαπραγμάτευση  μοιάζει με θεατρική παράσταση με μοναδικό στόχο την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.  Τόσοι χαμένοι μήνες, που κόστισαν 12  δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία,  απλώς για να ομολογήσει  η Κυβέρνηση  ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο. Τίποτα παραπάνω. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κυβέρνηση να πανηγυρίζει προκαταβολικά για το ότι θα κόψει συντάξεις και θα μειώσει αφορολόγητο. Ειλικρινά δεν συμπάσχω με τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες για τις γιορτές του Πάσχα και θα πρέπει  να εξηγήσουν στους συμπολίτες τους  πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση και μειώσεις.


Βλέπετε εφικτό η οικονομία να ξανασταθεί άμεσα στα πόδια της μετά το κλείσιμο της συμφωνίας;

Ας μην προτρέχουμε.. Δεν υπάρχει συμφωνία , ούτε καν σε τεχνικό επίπεδο. Υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία που επιτρέπει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, των θεσμών στην Αθήνα. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση επί ελληνικού εδάφους και βεβαίως ας περιμένουμε να δούμε το πώς θα κυλήσει το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος , το οποίο εκτιμώ ότι θα είναι βαρόμετρο για την πορεία του προγράμματος.

Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο για την ανάπτυξη;

 Η σημερινή δήθεν αριστερή κυβέρνηση   δεν πιστεύει στην ελληνική οικονομία και στις  όποιες διαρθρωτικές  μεταρρυθμίσεις απαιτούνται. Δεν τις κάνει κτήμα της, τις υλοποιεί με πολύ μεγάλη δυσκολία, βάζοντας η ίδια προσχώματα στην πολιτική, την οποία καλείται να εφαρμόσει. Απαιτείται πλέον μια συνολική επανεκκίνηση, που η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει.
Η ΝΔ δεν ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού. Δεν θα τάξει τα πάντα στους πάντες , ώστε να κερδίσει εκλογές. Ένας είναι ο δρόμος που αποτελεί και κεντρικό άξονα του προγράμματος της ΝΔ. Μεταρρυθμίσεις , αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα - χωρίς απολύσεις- και βεβαίως επενδύσεις. Όταν οι δανειστές αντιληφθούν ότι απέναντι τους κάθεται μια κυβέρνηση που όσα λέει τα εννοεί, τότε τα περιθώρια κινήσεων θα είναι μεγαλύτερα . Αυτή η κυβέρνηση θα είναι της Ν.Δ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί και θα πείσει τους εταίρους μας για την ορθότητα των θέσεων του.



Εκτιμάτε ότι το 2018 θα πετύχουμε τους στόχους ώστε να μην εφαρμοσθούν από τότε τα μέτρα;

Ελπίζω και εύχομαι για το καλό της πατρίδας οι στόχοι να πιαστούν , όμως η έλλειψη πραγματικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης με καθιστά ανήσυχο.

Αποφύγαμε κατά τη γνώμη σας να ξαναζήσουμε σκηνικά του καλοκαιριού του 2015;

Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην παρέα που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Μοναδικός στόχος του κ.Τσίπρα είναι η παραμονή στην εξουσία. Θα κάνουν ό,τι μπορούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να εκπληρώσουν το στόχο τους. Υπάρχουν πάντως σοβαρές ενδείξεις ότι η δημιουργική ασάφεια δεν έχει απομακρυνθεί από το Μέγαρο Μαξίμου παρότι ο κ.Βαρουφάκης «εκπαραθυρώθηκε».



Πιστεύετε τελικά ότι θα πάμε σε εκλογές ή ο Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία; Εσείς νομίζετε ότι η χώρα έχει ανάγκη από εκλογές; 

.
Το αίτημα για εκλογές είναι ένα  διαρκές αίτημα. Δεν αποτελεί απαίτηση  της ΝΔ. Είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και δεν έχει καμία σχέση με την  αξιολόγηση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Εκλογές παρόλα αυτά δεν μπορούμε να προκαλέσουμε.
Θα συνεχίσουμε  όμως να ζητάμε πολιτική αλλαγή , ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίσθημα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει μέτρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο. Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί
και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα, από την στιγμή που έχει δεχθεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.
Το μόνο που απομένει είναι ο τρόπος σερβιρίσματος από την κυβερνητική πλευρά. Ας μην κρυβόμαστε και ας προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ να ψάχνει συνενόχους. Σε κάθε περίπτωση  επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή της ΝΔ , μ

Από την άλλη πολλοί αναρωτιούνται , εσείς δεν φοβάστε να αναλάβετε την υλοποίηση τέτοιων σκληρών μέτρων;

Κλειδί για όποια αλλαγή σε ήδη αποφασισμένες κυβερνητικές επιλογές είναι ένα : Αξιοπιστία και μόνο. Μόλις γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει την ιδιοκτησΊα των μεταρρυθμίσεων,  τότε το κλίμα θα αλλάξει και η αλλαγή θα αποτυπωθεί και σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής. Εμείς προφανώς και θεωρούμε ότι η χώρα έχει συνέχεια, δεν ακολουθούμε το δρόμο ΤσΊπρα .
Όμως είναι σαφές ότι μόλις οι δανειστές μας αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με έναν αξιόπιστο πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο , είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν στη χώρα μας τον απαραίτητο «δημοσιονομικό» αέρα. Έναν αέρα τον οποίο έχει ανάγκη ο τόπος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]