Allianz: Νέα μείωση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα!

Παρά τις υγιείς οικονομικές επιδόσεις που σημειώθηκαν το 2016, η ευρωζώνη δεν κατάφερε να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Το Allianz Euro Monitor μετρά αυτές τις ανισορροπίες, χρησιμοποιώντας 20 δείκτες. Μετά από τρία χρόνια συνεχούς βελτίωσης, ο γενικός δείκτης, ο οποίος καταγράφει τη σταθερότητα της ανάπτυξης, έχει πλέον μειωθεί.
Στις περισσότερες χώρες, τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα και της απασχόλησης βελτιώθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματα, η ανάπτυξη των εξαγωγών σε σχέση με τη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου και η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα να παρουσιάζει μια μικρή επιδείνωση.
Μέσα στα χρόνια της κρίσης του ευρώ, το Euro Monitor έχει καταγράψει σημαντικές βελτιώσεις. Από το 2012, η μέση βαθμολογία για την ευρωζώνη έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,5 μονάδα, αγγίζοντας τις 6,5 μονάδες στην κλίμακα από το ένα έως το δέκα.
Επίσης, δεν υπάρχουν πλέον, χώρες της ευρωζώνης στην κρίσιμη ζώνη (1-4 μονάδες). Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών, αλλά και στη μεγάλη οικονομική ανάκαμψη. Το Euro Monitor 2016 δείχνει ότι η ανάπτυξη από μόνη της δεν είναι πλέον αρκετή για να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Euro Monitor Rating 2016
Όσο αφορά την Ελλάδα, το Euro Monitor 2016 παρατηρεί περιορισμένη πρόοδο. Η ανάπτυξη του μοναδιαίου κόστους εργασίας έχει περιοριστεί σημαντικά. Ύστερα από τις συνεχείς μειώσεις που παρατηρήθηκαν από το 2011 στο μοναδιαίο κόστος εργασίας, το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των τιμών, το 2016 σημειώθηκε αύξηση κατά 2,1% περίπου. Το γεγονός ότι η παραγωγικότητα εργασίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή μείωση χρόνια τώρα, αποτελεί μία από τις πιο ανησυχητικές οικονομικές εξελίξεις για τη χώρα. Ο συγκεκριμένος δείκτης μειώνεται κάθε χρόνο από το 2008, με εξαίρεση το 2014 όπου αυξήθηκε κατά 0,3%. Το 2016 η εργασιακή παραγωγικότητα κατά άτομο μειώθηκε κατά 1,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]