Θ. Τρύφων: Στα όριά της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Τα οικονομικά όριά της έχει αγγίξει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λόγω των οριζόντιων μέτρων που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά είναι ένας από τους τελευταίους κλάδους που διατηρούν την παραγωγή, ενώ επιπλέον αυξάνει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Όπως ανέφερε ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε εκδήλωση της Ένωσης, υπάρχει ακόμα μία γερή παραγωγική βάση στη χώρα, την οποία όμως δεν έχουμε εκμεταλλευτεί όπως πρέπει. Η ελληνική παραγωγή  φαρμάκων έχει πολύ μεγάλες προοπτικές για δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις, έρευνα και ανάπτυξη, εξαγωγές, φορολόγηση και θα μπορούσε να είναι και ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους  που θα βγάλουν τη χώρα από την δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται.
«Από το τέλος του προηγούμενου έτους, λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, των συνεχών μειώσεων των τιμών και κυρίως του rebate και του clawback, που φτάνει μέχρι και το 35% των πωλήσεων, οι εταιρίες έχουν φτάσει οικονομικά στα όριά τους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τονίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα παρέχει στους Έλληνες ασθενείς τα φάρμακα που χρειάζονται, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ταμείων, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία έχει πολύ μεγάλη ανταποδοτικότητα στην ελληνική οικονομία.
Η ΠΕΦ έχει ήδη καταθέσει  συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις πάνω σε διαρθρωτικά  μέτρα για τη συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την πολιτική γενοσήμων και την είσοδο νέων φαρμάκων στη λίστα.
Μάλιστα, σε μελέτη που εκπονήθηκε με εντολή της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, για την ανάπτυξη αλλά και τη λύση θεσμικών και δομικών προβλημάτων στη χώρα, στο πλαίσιο των τομέων και των δραστηριοτήτων που καθορίζονται από τη μελέτη εντάσσονται  πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.
Μία εξ αυτών είναι να θεσπιστεί ένας «δείκτης εγχώριας προστιθέμενης αξίας», ο οποίος θα προσμετρά την εγχώρια προστιθέμενη αξία που δίνει η κάθε εταιρία, ελληνική ή ξένη που επενδύει στη χώρα μας, σε σχέση με τις εισφορές, τον αριθμό εργαζομένων, τις  αποσβέσεις, τις δαπάνες για έρευνα,  τα συστήματα αποζημίωσης και  το  clawback.
Ο κ. Τρύφων σημείωσε ότι πρόκειται για ένα διαφανές και δίκαιο σύστημα, το οποίο μια χώρα που έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα σαν την Ελλάδα θα πρέπει να το συμπεριλάβει στα πλαίσια της στρατηγικής της για την έξοδο από την στενωπό στην οποία βρίσκεται.
Η πρόταση, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη σχετικά με το πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτός ο δείκτης, θα κατατεθεί «αρμοδίως», όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από το γραφείο του πρωθυπουργού και φτάνοντας  μέχρι τη Βουλή και όλα τα κόμματα.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τονίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει σημαντικό μέλλον, θα πρέπει ωστόσο να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε μια τόσο δύσκολη εθνική περίοδο,  η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις εξαρτήσεις από το εισαγόμενο φάρμακο και να καταναλώνει αυτά τα οποία παράγει, ιδίως όταν αυτά είναι οικονομικά.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]