Έτοιμα τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

Dealnews:Ενημερωτικά σημειώματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους ασφαλισμένους - Τρόποι πληρωμής

Ειδοποιητήρια πληρωμής με σχετική ενημέρωση αναμένεται να αποσταλούν εντός των ημερών στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, όπου θα αναφέρονται επίσης το εισόδημα του έτους που ελέγχεται, η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, τυχόν εκκρεμείς απαιτήσεις και καταβολές από παλαιότερες ρυθμίσεις, καθώς επίσης και ο αναλυτικός πίνακας ενός εκάστου με τυχόν προσαυξήσεις ή μειώσεις.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) επισημαίνει ότι η κοινοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται είτε ταχυδρομικά, με ειδοποιητήριο πληρωμής, είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του www.efka.gov.gr.

Πρόκειται για εξατομικευμένα ειδοποιητήρια που θα περιλαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο για το χρονικό διάστημα που αναφέρουν.

Σημειώνεται πως, από 1η Ιανουαρίου 2017, η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών γίνεται μηνιαία, με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής, οι εισφορές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις (Ν.4158/13).

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΕΦΚΑ, τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν τα εξής:

- Στο πεδίο «Επιβαρύνσεις» αναφέρεται το ποσό που αναλογεί σε επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμης εξόφλησης εισφοράς.

- Στο πεδίο «Ληξιπρόθεσμες εισφορές» αναφέρονται οι καθυστερούμενες εισφορές, μετά την 1/1/17, χωρίς τις αναλογούσες επιβαρύνσεις, οι οποίες θα εμφανίζονται στο πεδίο ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ μετά την εξόφλησή τους.

- Στο πεδίο «Πιστωτικό υπόλοιπο» εμφανίζεται το συνολικό ποσό καταβολών που εκκρεμεί προς συμψηφισμό με επόμενη καταβολή.

4. Στον πίνακα «Προσαυξήσεις – μειώσεις» αναφέρονται ποσά που προσαυξάνουν ή μειώνουν τη μηνιαία εισφορά βάσει ειδικών διατάξεων.

- Προς το παρόν, οφειλές έως τις 31/12/2016 δεν περιλαμβάνονται στα ειδοποιητήρια.

- Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο ανταποκριτή, στο αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα ΕΦΚΑ, να καλέσουν το τηλεφωνικό κέντρο (1555) ή να επισκεφθείτε τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού στον ιστότοπο www.efka.gov.gr.

- Ενδεχόμενη μεταβολή των ατομικών στοιχείων ή του ύψους εισφορών που περιλαμβάνονται στο ειδοποιητήριο αναρτάται άμεσα στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Aριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικά στοιχεία για κάθε συναλλαγή των ασφαλισμένων με τον οργανισμό.

Τρόποι πληρωμής

Η πληρωμή των εισφορών πραγματοποιείται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με τη χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποιείται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμένος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών.

Ο ίδιος κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού σε τράπεζα της επιλογής του ασφαλισμένου. Η πάγια εντολή δεν εκτελείται όταν το ανώτατο όριο ποσού που έχει ορίσει ο ασφαλισμένος είναι μικρότερο από το πληρωτέο ποσό ή όταν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό κατά την ημερομηνία εξόφλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]