Σύγκλιση Γερμανίας - ΔΝΤ για το χρέος, αλλά το ΔΝΤ εμμένει στο συνταξιοδοτικό

Ένα βήμα πιο κοντά στην άποψη της Γερμανίας φαίνεται πως βρίσκεται πλέον το ΔΝΤ σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του ελληνικού χρέους! Συγκεκριμένα, από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, προέκυψε μικρή αλλαγή στάσης από το ΔΝΤ, με την κ. Λαγκάρντ να τάσσεται ξεκάθαρα κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Συμβουλίου ζητούσε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο (δείτε εδώ), ενώ και σε πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» (δείτε εδώ).
Ωστόσο, στις δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντησή της με την κ. Μέρκελ, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς και να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» αλλά μείωση επιτοκίων.
Η κ. Λαγκάρντ είπε, επίσης, ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά πριν παρουσιαστεί ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο δ.σ. του Ταμείου. Ακόμη, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή της με την κ. Μέρκελ συζητήθηκε και το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι μετά την πρόοδο που καταγράφει η Ελλάδα υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη.
Ωστόσο, η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελούν παράγοντες που κρίνουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και αναγνώρισε ότι η προοπτική εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων είναι καλή. Όπως είπε, ήδη το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους έχει τεθεί ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους πιστωτές της.
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κούρεμα του χρέους αλλά για μείωση των επιτοκίων, ενώ αναγνώρισε ότι χρειάζεται επανεξέταση το ζήτημα της ωρίμανσης των δανείων. Τέλος, παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί αρκετή λιτότητα, ενώ υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συγκλίνουν στις απόψεις τους.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]