ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Οι Μωμόγεροι ..αναστάτωσαν την Ανατολή Ιωαννίνων!![βίντεο-φωτο]

[Το έθιμο ]

-Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια) είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια, με ευχετηριακό χαρακτήρα.

-Σε  αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης , με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας.
-Το έθιμο έρχεται από τη Λιβερά Τραπεζούντας, που πέραν των χριστιανικών εορτών του Δωδεκαημέρου, οι Μωμόγεροι με τη σάτιρα, το χορό και το τραγούδι τους υπενθύμιζαν   τη δύναμη της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης!

[Αναβίωση του εθίμου στην Ανατολή Ιωαννίνων]

Την ξεχωριστή τους "εισβολή" έκαναν και φέτος οι Μωμόγεροι στην Ανατολή Ιωαννίνων ,την "καινούργια πατρίδα" των Ποντίων απο τη Ντούτζια ,που πριν απο 80 περίπου χρόνια, έφτασαν στην Ηπειρο ,με την ανταλλαγή πληθυσμών.
Στο έθιμο, που διοργάνωσε η η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου,πήραν μέρος δώδεκα Μωμόγεροι με 7 χαρακτήρες που  όλοι τους έκλεψαν την παράσταση ,χαρίζοντας απλόχερα κέφι  και χαμόγελα στους κατοίκους της  περιοχής .
Στο πέρασμά τους απο τις γειτονιές , τραπέζια με  σπιτικές λιχουδιές  και γλυκά που ετοίμασαν οι νοικοκυρές ήταν τοποθετημένα στους δρόμους για τα απαραίτητα κεράσματα ,ενώ κρασί και τσίπουρο "ξόρκιζαν" την παγωνιά .
Οσο για τους  Μωμόγερους, ευχήθηκαν στους σπιτονοικοκύρηδες  "υίαν και ευλογίαν και καλιχρονίαν και αρνικά παιδιά και θελκά μουσκάρια"!

Μωμόγεροι  και κάτοικοι έγιναν   ένα και όλη η Ανατολή  βρέθηκε  σε μια  καλοδεχούμενη αναστάτωση!
 Η  θορυβώδης εορταστική πομπή   που ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί, αφού πέρασε  απο όλες τις γειτονιές , κατέληξε στις 16.00  στην πλατεία του οικισμού για το καθιερωμένο γλέντι μέχρι το βράδυ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]