Και με την Αλκυόνη τι θα γίνει; Θα έρθουν οι Αλκυονίδες ημέρες;

Στο τέλος της εβδομάδας θα κλείσουμε ακριβώς 1 μήνα, από την ημέρα που υποδεχτήκαμε το χειμώνα και… όπως όλα δείχνουν, φέτος έχει κέφια. Και με την όμορφη Αλκυόνη, τι θα γίνει; Θα έρθουν οι Αλκυονίδες ημέρες, πριν ο καιρός επιστρέψει και πάλι δυναμικά; Οι αλκυονίδες μέρες είναι οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός, με έντονη ηλιοφάνεια και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως μεταξύ 16 - 31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αποδίδεται στον Αριστοτέλη. Η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, ήταν μία πανέμορφη γυναίκα η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. O γάμος τους ήταν τόσο τέλειος, που οι δυο τους πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών. O Δίας για να τιμωρήσει την αλαζονεία τους, βύθισε το καράβι του Κύηκα και τον άφησε να πνιγεί.

Η Αλκυόνη θρήνησε τόσο πολύ, που ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα. Έτσι, τα αγριεμένα κύματα κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνης. Ο Δίας την λυπήθηκε και διέταξε να σταματούν οι άνεμοι και να λάμπει ο ήλιος για μερικές μέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αβγά της.

Από μετεωρολογική άποψη, τις μέρες αυτές του χειμώνα λόγω του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας, παρατηρείται εξίσωση των πιέσεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρχουν άνεμοι, και αφετέρου να υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, ακόμη κι αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο παρατηρούνται αλκυονίδες ημέρες. Υπήρξαν χρονιές που απουσίασαν εντελώς, όπως το 1947.

Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο κ. Κώστα Αλεξανδρή, ενδέχεται λίγο πριν τα τέλη του μήνα και για κανα 5νθήμερο, να μας επισκεφτούν οι αλκυονίδες και γενικά αντικυκλωνικές συνθήκες, (μπορεί και να το αποφύγουμε, ο καιρός δεν έχει μπέσα), αλλά έχουμε δρόμο ακόμη. Μετά από αυτό και με δεδομένες κάποιες διεργασίες πολικο-στροβιλικές, σιβηρικές και καναδο-αλασκικές, έχουμε στα καπάκια πιθανότητες για μεγάλη ψυχρή εισβολή. Πότε και που; Ας τρέξουν λίγο τα παρόντα και θα δούμε...
 xalazi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]