Μ. Τζούφη «Το ντόπινγκ καταστρέφει αξίες του πολιτισμού μας»

 Μ. Τζούφη  «Το ντόπινγκ καταστρέφει αξίες του πολιτισμού μας»

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων, ημερίδα με θέμα «Το ντόπινγκ καταστρέφει αξίες του πολιτισμού μας», υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου και η Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον κ. Γ. Κατσιμπάρδη, Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Αθλητισμός χωρίς αναβολικά» και πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών, ενώ εισηγήσεις έκαναν ο κ. Ισ. Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς και Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο κ. Δ. Κουρέτας, Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας και ο κ. Μ. Ράπτης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων,.

Η Μερόπη Τζούφη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση, ανέφερε στην ομιλία της πως το ντόπινγκ αποτελεί ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ιστορικές ρίζες, υπογραμμίζοντας πως η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού οδηγεί πολλούς αθλητές στη χρήση διάφορων απαγορευμένων και επιβλαβών ουσιών και μεθόδων με συνέπειες απρόβλεπτες, μακροχρόνιες, μη αναστρέψιμες και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή του ατόμου.

Επίσης τόνισε πως η τεχνολογία του ντόπινγκ προηγείται της τεχνολογίας των μεθόδων αποκάλυψής τους με το φαινόμενο να αποκτά εκτεταμένες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Ενδεικτικά είναι τα φαινόμενα αποκλεισμού Ελλήνων αθλητών, όπως και ο πρόσφατος αποκλεισμός της ρωσικής αποστολής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η βουλευτής έκανε λόγο επίσης στην κοινωνική διεισδυτικότητα του φαινομένου και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος ηλικιών και κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Εκφράσεις του φαινομένου παρατηρούνται σε μια σειρά από κοινωνικά περιβάλλοντα τα οποία περιλαμβάνουν ανταγωνιστικές δραστηριότητες, όπως τα πεδία της αγοράς και της επαγγελματικής αντιπαλότητας, το ακαδημαϊκό περιβάλλον και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Τέλος, ανέφερε πως απαιτείται συνέργεια των διαφορετικών ειδικοτήτων και διαστάσεων που εμπλέκονται άμεσα, με κυρίαρχο ρόλο να παίζει η Ιατρική, η Νομική και η Παιδαγωγική ώστε να γίνουν γνωστά τα προβλήματα υγείας στους ανθρώπους από τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών και μεθόδων που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην απώλεια της ζωής, να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και να σχεδιαστούν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα θωρακίσουν την κοινωνία μας και ειδικά τους νέους ανθρώπους απέναντι στο απειλητικό αυτό φαινόμενο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]