ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Eurogroup: Όχι σε συμφωνία σήμερα | Πιέσεις ευρωβουλευτών για το χρέος

Το σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Πάντως, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει σε συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα, καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν τα έχουν βρει ακόμη στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, αλλά ούτε και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Έτσι, ο στόχος πλέον είναι να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε η συμφωνία να καταστεί δυνατή αργότερα μέσα στον μήνα ή τον Ιανουάριο.
Αυτό που θεωρείται βέβαιο στις Βρυξέλλες και τόνιζαν χθες κοινοτικές πηγές είναι ότι το κλίμα για το ελληνικό ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι θετικό, όλες οι πλευρές θα εκφράσουν τη βούληση για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

«Πρόοδος» αλλά όχι συμφωνία
Προσερχόμενοι οι Πιέρ Μοσκοβισί και Μισέλ Σαπέν δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πρόοδος, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται να συναφθεί κάποια μεγάλη συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε εκ νέου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Αναλυτικά, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος για τη συνεδρίαση δήλωσε ότι δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Ερωτηθείς για τις ιταλικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη».
Κάνοντας ειδική μνεία στον τραπεζικό τομέα, διευκρίνισε ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν ορισμένες ιταλικές τράπεζες και όχι ολόκληρος ο κλάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η πολιτική αστάθεια καθιστά πιο περίπλοκη την κατάσταση σε Ιταλία και Ευρωζώνη.
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» τόνισε και υπογράμμισε πως η χώρα θα πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, σημείωσε ο Σόιμπλε.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ιταλία, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χώρα θα λύσει τα προβλήματά της, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή κρίση». Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι «η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Ματέο Ρέντσι» και συμπλήρωσε πως «είναι πολύ σημαντικό, η Ιταλία να αποκτήσει μία λειτουργική κυβέρνηση». «Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι 'χαλαροί' καθώς το δημοψήφισμα αφορούσε ένα εσωτερικό ζήτημα» κατέληξε.
Έναν τόνο αισιοδοξίας εξέπεμψε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους» τόνισε ο Σαπέν και πρόσθεσε: «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα».
«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι' αυτό σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]