Αυξάνονται οι πιθανότητες βέτο σε συμφωνία Brexit

Η Πολωνία, το μεγαλύτερο μέλος της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα επιτρέψει στο μπλοκ να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Βρετανία με οποιοδήποτε τίμημα, ενώ η πιθανότητα άσκησης βέτο από τη χώρα ενδέχεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ως στόχο τον συμβιβασμό, η Πολωνία δεν θα υποστηρίξει μια συμφωνία που δε θα είναι «ισορροπημένη» σε ό,τι αφορά τους τέσσερις πυλώνες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς –την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίου και υπηρεσιών, τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του ο πολιτικός.

Μαζί με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Πολωνία έχει τονίσει ότι η ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων είναι βασική προϋπόθεση ώστε να διατηρήσει η Βρετανία πρόσβαση στην κοινή αγορά, υπενθυμίζει το Bloomberg.

«Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις για μια νέα σχέση βρίσκονται υπό την πίεση ενός βέτο», ανέφερε ο Σιμάνσκι, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα η χώρα του να μπλοκάρει τη συμφωνία. «Οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στην αποφυγή ενός βέτο, αλλά δε θα συμβιβαστούμε με οποιοδήποτε κόστος», διευκρίνισε.

Η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσέχικη Δημοκρατία είναι έτοιμες να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία Brexit πρόκειται να απειλήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, τόνισε και ο Ρόμπερτ Φίτσο, πρωθυπουργός της Σλοβακίας, το Σάββατο, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Μπρατισλάβα.

Παρόμοια σχόλια έχουν κάνει οι ηγέτες όλων των κρατών της ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Πολωνής πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο. Η ηγέτιδα υπογράμμισε ενώπιον του πολωνικού κοινοβουλίου τον Ιούλιο ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Πολωνών στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και του σχεδόν ενός εκατομμυρίου που κατοικεί στη Βρετανία, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή της.

Περίπου τα δύο τρίτα των Πολωνών θεωρούσαν το 2015 ότι η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών στους κόλπους της ΕΕ είναι το πιο σημαντικό θετικό αποτέλεσμα του μπλοκ, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο. Αυτό έναντι ενός μέσου 57% και για τα 28 κράτη μέλη.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]