Εμμένει η Ε.Ε στην «αξιοπιστία» ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο Κοττάκης αποκαλύπτει «αλλοίωση»

Νέα τροπή παίρνει το θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της διερευνούμενης παραποίησής τους, επι της προεδρίας του Α. Γεωργίου. Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς επαναλαμβάνει την πεποίθηση της Κομισιόν για την αξιοπιστία των στοιχείων του ελληνικού χρέους, ο διευθυντής της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», Μανώλης Κοττάκης, με σημερινό πρωτοσέλιδο αποκαλύπτει «τα mails της προδοσίας», και τις «εντολές του ΔΝΤ και της Eurostat στον τότε υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου για αλλοίωση του ελλείμματος γρήγορα και με εχεμύθεια»!
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ε.Ε και οι δηλώσεις του κ. Κοττάκη για την παραποίηση των στοιχείων που αποκαλύπτει:
Ο Μ. Σχοινάς
«Η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι  υπεράνω κάθε αμφιβολίας», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς για την επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι « η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες».
Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας ότι «η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές» και κατέληξε τονίζοντας ότι η Ε.Ε «εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».
Ο Μ. Κοττάκης
Ο διευθυντής της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Μανώλης Κοττάκης, τονίζει πως αυτή η υπόθεση είναι εθνικό θέμα. Όπως δήλωσε, «το να τεκμηριώνει η κορωνίδα της Δικαιοσύνης, ο Άρειος Πάγος, ότι έγινε ζημιά 210 δισ. ευρώ, στη χώρα, αυτό δεν είναι για εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι συγκλονιστικής εθνικής σημασίας, ώστε να μπορέσει να γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια», τονίζει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9FM», στην πρώτη φάση αναθεώρησης του ελλείμματος, απόντος του κ. Γεωργίου (δεν είχε διοριστεί ακόμα στην ΕΛΣΤΑΤ), το ΔΝΤ με mail, το οποίο έστειλε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, ζήτησε να αναθεωρηθούν τα στατιστικά στοιχεία, ακόμα και αυτής της επιτροπής που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Είπε χαρακτηριστικά:«Δεν τους έφτανε δηλαδή, το πρώτο φούσκωμα του ελλείμματος, που είχε γίνει εκείνη την περίοδο, ήθελαν και άλλο. Και μάλιστα επικαλέστηκαν το καταστατικό τους και απείλησαν ότι αν δεν αναθεωρηθούν αυτά τα στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα δεν θα χρηματοδοτείτο από το ΔΝΤ. Στο σχετικό mail ο Τράα αναφέρει, ότι θα πρέπει το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων «να παρακαμφθεί γρήγορα και σιωπηρά». Είναι ένα mail το οποίο δημοσιεύεται και στο βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου. Αυτό έγινε στην πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση, ήταν που ήταν η Ελλάδα στον γκρεμό, κατά τη γνώμη μου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της έριξε άλλη μια σπρωξιά μεγαλύτερη. Έβαλε μέσα στο έλλειμμα το 2009 και 17 ΔΕΚΟ. Πρέπει να σας πω ότι η αναιρετική έκθεση του Αρείου Πάγου αποκαλύπτει ότι δεν μετρήθηκαν μέσα στο έλλειμμα του 2009 τα πλεονάσματα 500 Νομικών Προσώπων».
Με τις αποκαλύψεις αυτές και με άλλες που θα γίνουν μέσω της δικαστικής διερεύνησης, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει και την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την αναθεώρηση του χρέους, υποστηρίζει.
Ο κ. Κύρτσος
Μια άλλη οπτική γωνία του θέματος, παρουσιάζει όμως ο νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ, δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος. Κατά την άποψή του, η απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου ότι εάν θέλει η Ε.Ε μπορεί να παραθέσει τα στοιχεία της στη Δικαιοσύνη που ερευνά το θέμα, είναι «παλαβή». Κατά την άποψη του έμπειρου δημοσιογράφου, η Κομισιόν ζητά ευθέως από την ελληνική κυβέρνηση να προσυπογράφει τους υπολογισμούς της Ε.Ε στην οποία στηρίζεται το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και επειδή ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δεν πρόκειται να το πράξει, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]