Δάνειο-σωσίβιο για τον Μαρινόπουλο- Η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 350 εκ ευρω

Το πράσινο φως από τις τράπεζες φέρεται να παίρνει το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης.
Πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» ότι εντός των επόμενων ημερών η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και μέχρι τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί κι επίσημα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αν και θεωρείται υψηλό, τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση φαίνονται πρόθυμες να την παράσχουν ώστε να σωθεί η αλυσίδα, στην οποία απασχολούνται περισσότεροι από 11.000 εργαζόμενοι.

Παράλληλα, η Σκλαβενίτης θα πρέπει να ρίξει στην Μαρινόπουλος και «φρέσκο» χρήμα, το οποίο φέρεται να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει τόσο από τα φρέσκα κεφάλαια της Σκλαβενίτης όσο και από το δάνειο που θα λάβει από τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στα χρέη της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές, το σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης περιλαμβάνει «κούρεμα» των οφειλών σε ποσοστό 40%-50%, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν άμεσα τοις μετρητοίς.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι προμηθευτές, προς τους οποίους τα «ανοίγματα» δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, θα λάβουν ολόκληρα τα ποσά. Χωρίς «κούρεμα» θα καταβληθούν και οι οφειλές της αλυσίδας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπάγοντάς τες πιθανότατα σε ρύθμιση.

Ως προς το «λειτουργικό» κομμάτι της Μαρινόπουλος, η Σκλαβενίτης δηλώνει πρόθυμη να διατηρήσει τους 11.000 εργαζομένους της, ωστόσο θα προχωρήσει σε αλλαγή της επωνυμίας των καταστημάτων από Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης.

Αναφορικά με την εκτός συνόρων δραστηριότητα της Μαρινόπουλος, διαδικτυακά δημοσιεύματα σημειώνουν ότι η διάσωση από την Σκλαβενίτης περιλαμβάνει και την αγορά της Κύπρου. Ετσι, η Σκλαβενίτης δεν επεκτείνεται μόνο πανελλαδικά, αλλά θα κάνει και το επόμενο βήμα στο εξωτερικό δεδομένου ότι η κυπριακή αγορά έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Ολα δείχνουν πως η συμφωνία είναι κοντά και αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αλλωστε στις 21 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί να εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπογραφεί το συμφωνητικό και να έχει εγκριθεί όχι μόνο από τα διοικητικά συμβούλια και τις γενικές συνελεύσεις, αλλά και από το 60% των πιστωτών της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες φημολογείτο ότι τα ξένα funds, KKR και Bain Capital, κατέθεσαν προτάσεις εξαγοράς της Μαρινόπουλος, οι οποίες ωστόσο κρίθηκαν «ασύμφορες» από τις τράπεζες.
πηγη

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]