Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ: Απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.
Κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, οι κ.κ. Τσίπρας και Λιου συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και στο ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λιου είχε κάνει λόγο για ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα το πρωί μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλ. Τσακαλώτο (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Λιου είπε στον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.
Επιπλέον, ο κ. Λιου είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ακόμα, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Από το Μαξίμου ενημέρωσαν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη, οι επενδύσεις, καθώς και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίστηκε η σημασία της Ελλάδας για τη σταθερότητα, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην Ευρώπη, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, και παρά τις κρίσεις που η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν.
Επιπλέον, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, στο πεδίο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.

Συνάντηση και με Σταθάκη – Χαρίση
Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση. Κατά τη συνάντηση ο κ. Λιου αναφέρθηκε στο ζήτημα της σημασίας της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, κατά τη συνάντηση, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον κ. Λιου για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι το κλίμα έχει πλέον βελτιωθεί αισθητά και ότι έχουν ληφθεί μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, ο κ. Λιου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]