Σκηνικό έντασης από Αλβανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κοτζιά (video)

Σκηνικό έντασης προσπάθησαν να δημιουργήσουν ομάδα Αλβανών εθνικιστών έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Ομάδα των αποκαλούμενων "Τσάμηδων" είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του αλβανικού ΥΠΕΞ και φώναζαν συνθήματα, όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας». Μάλιστα, προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Νίκο Κοτζιά να εισέλθει εντός του κτιρίου του Υπουργείου.
Αμέσως δόθηκε εντολή στην αλβανική αστυνομία να παρέμβει προκειμένου να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους από την είσοδο του ΥΠΕΞ λίγα μέτρα πιο μακριά, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Υπουργών συνέχιζαν να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα.
Οργανωτής της κινητοποίησης ήταν το κόμμα των "Τσάμηδων" Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς.

Το κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες πυροδότησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας περί Τσάμηδων, στις οποίες υπήρξε έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο έκανε λόγο για "απαράδεκτες" δηλώσεις. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών "H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής".
πηγη Αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]