[Ήπειρος]Βιβλιοπαρουσίαση :"Το Υγιειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού" Τετάρτη 22 Ιουνίου στο Εργατ.Κέντρο Ιωαννίνων

Εκδήλωση-Βιβλιοπαρουσίαση
         Τετάρτη 22 Ιούνη 7:30μμ Εργατικό κέντρο
         ‘‘ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ  Δ.Σ.Ε’’
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού, οι ΚΟΒ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα του ΚΚΕ καθώς και οι ΟΒ Ιατρικής και ΟΒ ΣΕΥΠ της ΚΝΕ   σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Νώντα Σακελλαρίου με τίτλο "Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού’’.



Ομιλήτρια: Λαμπαδά Χάρις, ειδικευόμενη παιδιατρικής ΠΓΝΙ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει πρόταση διαμετρικά αντίθετη με αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Παλεύει για εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας, της κοινωνίας, που έχει ως μοναδικό κίνητρο την κάλυψη των ολοένα και διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών.  
Και αν αυτό στα αυτιά του κόσμου ακούγεται ανέφικτο, η ιστορία του ΔΣΕ και των Σοσιαλιστικών συστημάτων, όπου και για όσο εφαρμόστηκαν, μας διδάσκει ότι με λαϊκούς αγώνες είναι απολύτως εφικτό!
Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ  1946-1949 υπήρξε δίκαιος, ηρωικός και μεγαλειώδης. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Το βιβλίο αποτυπώνει μέσα από τα μάτια του γιατρού το θαύμα που μπορεί να επιτελέσει η λαϊκή οργάνωση και το μεγαλείο της αντοχής των μαχητών του ΔΣΕ.  Ταυτόχρονα συμβάλλει στον προβληματισμό για τον ρόλο του επιστήμονα (κάθε ειδικότητας) και τη συμβολή του στη λαϊκή πάλη στις σύγχρονες συνθήκες. 
Εστιάζει στην οργάνωση και την αποτελεσματικότητα του Υγειονομικού του ΔΣΕ , μέσα σε συνθήκες πολέμου με τεράστιες ελλείψεις σε υλικό και υγειονομικό προσωπικό. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες επιτελέστηκε "το θαύμα και το παράδοξο του Γράμμου", όπου η θνησιμότητα ήταν μόλις 10% όταν το αντίστοιχο νούμερο για τις συμμαχικές δυνάμεις έφθανε το 45%!
Αναδεικνύεται ότι η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη. Ο επιστήμονας γιατρός-υγειονομικός και σήμερα υποχρεωτικά τοποθετείται στο πραγματικό δίλημμα και στο χώρο της υγείας : Με τα μονοπώλια ή με το λαό; 
Θα σωπάσουμε μπροστά στην ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;
Στην έλλειψη διαγνωστικών και θεραπευτικών μηχανημάτων;
Στην υποστελέχωση των δομών υγείας-πρόνοιας;
Στην απλήρωτη εργασία και στην εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών;
Στα πανάκριβα φάρμακα και εξετάσεις; Στην ιδιωτική υγεία;
Στη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις Α.Ε.;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Όμως δρόμος είναι ο αγώνας για καθολικά, αποκλειστική δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης
                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]