ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΤΣΙΚΑΣ:LIVE ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΣΜΗΝΑΓΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΕΤΡΟΥ

Ψηφίζεται ο αναπτυξιακός νόμος - Ενεργός από 1η Σεπτεμβρίου

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι ενεργός ο νέος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας. Γ. Σταθάκη. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, Τετάρτη.
Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο κ. Σταθάκης είπε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι ενεργός «από την 1η Σεπτεμβρίου» και σημείωσε ότι πρόκειται για νόμο «που αφορά νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παλιές που προβαίνουν σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμούς και είναι στραμμένες κυρίως στην παραγωγή, την τεχνολογία και την καινοτομία».
Ο υπουργός Οικονομίας είπε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο «έχουν ενσωματωθεί 14 αλλαγές -όπως τις απαρίθμησα- που έχουν γίνει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου μέσα στη Βουλή» και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι δύο-τρεις εκκρεμείς οριακές βελτιώσεις θα γίνουν σήμερα. Πιστεύω ότι την 1η Σεπτεμβρίου ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι ενεργός, με την έννοια ότι θα έχει βγει και όλο το νομοθετικό κομμάτι που πρέπει να παραχθεί δευτερογενώς ως υπουργικές αποφάσεις, ΚΥΑ κ.λπ., καθώς θα είναι έτοιμες και όλες οι μεταβατικές διατάξεις που έχουν μικρότερο αριθμό αποφάσεων που πρέπει να βγουν.
» Παραλάβαμε δύο αναπτυξιακούς νόμους σε πολύ χαοτική κατάσταση, με πολλά θέματα ανολοκλήρωτα ή ολοκληρωμένα, αλλά χωρίς να το ξέρει ή να το αποτυπώσει κάποιος. Ποιες επενδύσεις από τους παλιούς αναπτυξιακούς, από τα 6.000 επενδυτικά σχέδια, ποια από τα 6,5 δισ. που θεωρητικά θα χρειάζονταν είναι υπαρκτές ή όχι.
» Εμείς βάλαμε το όριο στις 31 Μαρτίου 2017, για να έχει καλυφθεί το 50% του επενδυτικού σχεδίου. Άρα, την Άνοιξη του επόμενου χρόνου θα έχουμε οριστικά το κλείσιμο των παλιών αναπτυξιακών.
» Ποια έργα προχωρούν, είναι υπαρκτά και ποια απεντάσσονται αυτόματα. Η εκτίμησή μας είναι ότι από τα 6,5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουμε ότι υπαρκτά και αυτά που μπορεί να καλύψει το κράτος από τους παλιούς αναπτυξιακούς είναι 2,5 δισ. ευρώ.
» Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό τον διαφοροποιεί από τους παλιούς. Δεν θα έχουμε επιδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων σε αντίθεση με τους προηγούμενους.
» Συνεπώς είναι ένας αναπτυξιακός νόμος για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παλιές που προβαίνουν σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμούς και κυρίως είναι στραμμένες στην παραγωγή, στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Αυτό είναι το στίγμα και θεωρούμε ότι θα είναι μια σημαντική ώθηση σε αυτό που εκπροσωπούμε, πολλές επενδυτικές δραστηριότητες σε αγροτροφικά, σε νέες καινοτομικές επιχειρήσεις, σε νεανική επιχειρηματικότητα και σε όλο αυτό το φάσμα του μεγάλου όγκου, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας που θέλει να επενδύσει και να παράξει».

«Πραγματική δυνατότητα εξόδου από την κρίση»
Το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει μια πραγματική δυνατότητα εξόδου από την κρίση, ενταγμένη στην οικονομική συγκυρία, ενώ είπε ότι κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές.
Μιλώντας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «χρειαζόμαστε μια δίκαιη ανάπτυξη, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να μοιράσει δίκαια τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες» και υπογράμμισε ότι «ούτε ο αναπτυξιακός από μόνος του, ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα της μεταστροφής της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά».
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη υπάρχουν δυο βασικές επιλογές για την ανάπτυξη. Η πρώτη στηρίζεται στην πολύ χαμηλά αμειβόμενη και ευέλικτη εργασία, τη χαμηλή φορολογία, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και εδράζεται στη γρήγορη ανάπτυξη κερδοφορίας και το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα» σημείωσε. Η επιλογή της για την ανάπτυξη, «δεν θα στηριχθεί σε αυτά τα δεδομένα, αλλά στο εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό - και με αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο, θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από τους δυο παλαιότερους επενδυτικούς νόμους, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία.
«Οι παλαιότεροι νόμοι άφησαν 6.000 επενδυτικά προγράμματα και 6,5 δισ. ευρώ χρωστούμενα. Ξεπαγώσαμε το Μάιο τα χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί από την Κομισιόν. Ορίσαμε διορία για τις παλιές επενδύσεις και δεσμεύσαμε πραγματικούς και όχι φανταστικούς πόρους για την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ εντός πενταετίας ή επταετίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. Στο εξής, πρόσθεσε, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και θα ολοκληρώνονται σε διάστημα από τρεις έως πέντε μήνες.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]