Τα κυβερνητικά “επιλεκτικά” παιχνίδια με το φ/α και τη βιομηχανία

Κάτω από τη μύτη της Τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε μια τροπολογία που εξαιρεί από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείνται από τις βιομηχανίες ως πρώτη ύλη, ευνοώντας ένα συγκεκριμένο τμήμα της βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Τρόικα για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και χωρίς την προηγούμενη έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ή διαβούλευση με τους πιστωτές, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε στις 7 Απριλίου υπέρ μιας τροπολογίας που εισήγαγαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «εξαιρώντας» συγκεκριμένες βιομηχανίες από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εισάγοντας κάτω από τη μύτη της Τρόικα ένα φορολογικό μέτρο χωρίς να προτείνει ισοδύναμα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρότειναν την τροποποίηση είπαν ότι μια τέτοια «εξαίρεση θα δώσει ώθηση στην εγχώρια βιομηχανία της οποίας οι εξαγωγές παρεμποδίζονται λόγω του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο σε σύγκριση με ανταγωνιστικές βιομηχανίες σε άλλα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν χαμηλότερα ποσοστά ειδικών φόρων κατανάλωσης».

Αλλά στην πραγματικότητα η τροπολογία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα ενός και μόνο κλάδου.

Η τροπολογία περιλήφθηκε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας για τις αεροπορικές υπηρεσίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας» και οι βουλευτές υποστήριξαν ότι ευθυγραμμίζεται με την οδηγία της ΕΕ 2003/96 / ΕΚ (οδηγία για την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας). Όμως, η οδηγία στην πραγματικότητα δεν απαλλάσσει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη.

Η οδηγία προβλέπει τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που ισχύουν για κάθε ενεργειακό προϊόν, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων ή θέρμανσης, καθώς και απαλλαγές και μειώσεις των ελάχιστων επιπέδων φορολογίας.

Εφ ‘όσον τηρούνται αυτοί οι ελάχιστοι συντελεστές, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν τα επίπεδα του ειδικού φόρου κατανάλωσης σύμφωνα με κριτήρια της εθνικής πολιτικής τους.

Επιπλέον, η οδηγία δεν επιτρέπει τη φορολογία του φυσικού αερίου, όταν χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα, επιβλήθηκε ένας εξαιρετικά υψηλός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο το 2011 «αγνοώντας» τα ελάχιστα επίπεδα και τις απαλλαγές της οδηγίας, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ήδη επιβαρυμένη από κόστη ελληνική βιομηχανία.

Παράλληλα, ευνόησε τη ΔΕΗ που απολαμβάνει προνομιακή και αποκλειστική πρόσβαση σε λιγνίτη και υδροηλεκτρισμό που απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Η τροποποίηση αυτή είχε προταθεί τον περασμένο Ιούνιο, αλλά δεν πέρασε, μετά από τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη βιομηχανία και κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το φυσικό αέριο με τη βιομηχανία στο σύνολό της, και όχι να χορηγηθεί ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα αποκλειστικά σε μία βιομηχανική εταιρεία.

Ο ρόλος της Τρόικα

Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα επικρίνει έντονα την Τρόικα για την έμφασή της στη δημοσιονομική πειθαρχία και όχι σε πολιτικές με γνώμονα την ανάπτυξη.

Η αναθεώρηση της φορολόγησης της ενέργειας είναι στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου και η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η μείωση τους κόστους της ενεργειακής βιομηχανίας στην Ελλάδα θα είναι προτεραιότητα.

Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλλον εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη φορολογία για το φυσικό αέριο, το οποίο θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Η αντίδραση της ελληνικής βιομηχανίας

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών χωρών της ΕΕ με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση λόγω της βαριάς φορολογίας.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αποδίδονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ο οποίος είναι εν μέρει κατά παράβαση της σχετικής οδηγίας της ΕΕ που ορίζει τα φορολογητέα ενεργειακά προϊόντα και τις χρήσεις για τις οποίες έχουν φορολογηθεί.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) απέστειλε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας την αντίθεσή της στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

«Το φυσικό αέριο και γενικότερα το κόστος που επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία είναι δυσανάλογο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της σε άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο EurActiv ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα κάνει λόγο για την ανάγκη μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα για βιομηχανική χρήση, κυρίως του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως κρίσιμου παράγοντα για την επιβίωση της εγχώριας βιομηχανίας.

Στην επιστολή της, η ελληνική βιομηχανία σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο επίπεδο ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.

«Είναι διπλάσιος από το μέσο όρο της ΕΕ και δέκα φορές υψηλότερος από τις διατάξεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σήμερα και με την πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο ΕΦΚ επιβαρύνει την τιμή εισαγωγής ΦΑ άνω του 40%».
Σαράντης Μιχαλόπουλος- Βρυξέλλες 

*φωτογραφία [Gillian Thomas / Flickr]//Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]