H τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Στέφου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ στην Δημόσια Διοίκηση

Ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων, τοποθετήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την Δημόσια Διοίκηση.
Στην αρχή της τοποθέτησής του δήλωσε πως η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου έχει σκοπό να καταστήσει την δημόσια διοίκηση διαφανή μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες και λειτουργίες, καθώς δεκαετίες στην δημόσια διοίκηση κυριαρχούσαν η εσωστρέφεια των υπηρεσιών, οι πελατειακές σχέσεις, η διόγκωση της διαφθοράς, η κομματικοποίηση στην επιλογή των στελεχών της διοίκησης. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τον φαύλο κύκλο της διοικητικής τελμάτωσης και της γραφειοκρατικής παράλυσης που οδήγησαν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών για τους δημόσιους θεσμούς.
Ανέφερε πως με το παρόν νομοσχέδιο γίνονται τέσσερις αποφασιστικές τομές. Η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, δίκαιο σύστημα αξιολόγησης, ορθότερη βαθμολογική διάρθρωση θέσεων και σύστημα προαγωγών, αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο λέγοντας πως επιτυγχάνεται η πλήρης εξάλειψη πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτικού συστήματος και της ανώτατης βαθμίδας της δημόσιας διοίκησης. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι μια μεταρρύθμιση εφάμιλλη του ΑΣΕΠ. Απευθύνεται κυρίως στο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων και εμπιστεύεται το δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών. Βούληση της κυβέρνησης είναι να μετασχηματίσει τις υπάρχουσες δομές σε ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό διοικητικό μηχανισμό.
Με το σύστημα της αξιολόγησης γίνεται πρώτη φορά αποτελεσματική κρίση των δυνατοτήτων των στελεχών όχι με σκοπό την απόλυσή τους, αλλά την παραγωγή δημοσίων υπαλλήλων προσανατολισμένων στις πραγματικές ανάγκες. Τόνισε πως αποτελεί εργαλείο ανάδειξης των πλεονεκτημάτων και θεραπείας των αδυναμιών των δημόσιων υπηρεσιών.
Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας  πως από το καθεστώς τρόμου των προηγούμενων ετών μεταβαίνουμε σε καθεστώς συμμετοχικότητας και ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]