ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ- ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Υ

[ΚΟΣΜΟΣ]Ταλάτ: Μη λύση στο Κυπριακό θα μας φέρει πιο κοντά στην Άγκυρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, η τουρκοκυπριακή πλευρά «αναπόφευκτα» θα έρθει εγγύτερα στην Τουρκία, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv ο πρώην Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Σε συνέντευξή του στην EurActiv στις Βρυξέλλες, ο Ταλάτ εξέφρασε αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις, και τόνισε ότι αυτή τη φορά υπάρχει ελπίδα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Τα μόνα εκκρεμή ζητήματα θεωρεί πως είναι το εδαφικό και η ασφάλεια.
Εποικοδομητική ασάφεια
Ερωτηθείς για το ζήτημα δημιουργίας νέου κράτους που επιθυμεί η τουρκοκυπριακή πλευρά ή μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που προωθεί η ελληνοκυπριακή, ο Ταλάτ είπε ότι η το επιχείρημα των Ελληνοκυπρίων «δεν έχει πραγματική βάση».
Απέρριψε το επιχείρημα ότι θα χρειαστεί εκ νέου αίτηση ένταξης στην ΕΕ και επεσήμανε ότι το νέο κράτος θα αποτελέσει «φυσικό μέρος της ΕΕ».
«Η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου έχει δημόσιους υπαλλήλους που θέλουν σύνταξη […] οι δικαστικές αποφάσεις, οι νόμοι της, που δεν είναι αντίθετοι με τη νέα συμφωνία θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται», είπε.
«Έτσι, η ουσία αυτού είναι και ένα νέο κράτος, και η συνέχιση των πρώην κρατών. Δεν μπορεί κανείς να προβεί σε μια καθαρή περιγραφή του νέου κράτους πάνω στο τραπέζι. Ένα είδος της εποικοδομητικής ασάφειας, αν σας αρέσει», υπογράμμισε.
Πιο κοντά στην Τουρκία
Στο ερώτημα ποιο θα είναι το κόστος μη εύρεσης λύσης στο Κυπριακό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εάν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα την έφερνε πιο κοντά στην Άγκυρα, είπε:
«Φυσικά. Είναι αναπόφευκτο».
«Είμαστε πολύ κοντά στην Τουρκία και πρέπει να είμαστε, αλλιώς, δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την κρατική μας οντότητα. Έχουμε πολλούς θεσμούς και για τη συνέχιση τους, είναι απαραίτητο να δράσουμε από κοινού και να πάρουμε βοήθεια από την Τουρκία», είπε με νόημα.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Εγγυήσεις
Αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα των «εγγυήσεων», επεσήμανε ότι είναι λογικό το επιχείρημα της Αθήνας να μην ζητά εγγυήσεις.
«Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι έχουν την πλειοψηφία, δεν χρειάζονται εγγυήσεις», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν η συμμετοχή στην ΕΕ προσφέρει ασφάλεια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, απάντησε αρνητικά.
«Όντας μέλος της ΕΕ υπάρχει μια εγγύηση. Αλλά είναι αυτό αρκετό; […] Αν ρωτήσετε τους απλούς ανθρώπους, λένε ότι δεν αποδέχονται την εγγύηση της ΕΕ, διότι η ΕΕ δεν μπορεί να προβεί σε εγγυήσεις προς τους Τουρκοκύπριους».
«Το 1963, παρά την παρουσία στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών, παρά την παρουσία βρετανικών στρατευμάτων, η ελληνοκυπριακή επίθεση στους τουρκοκυπριακούς θύλακες δεν μπορούσε να σταματήσει», υπογράμμισε.
Δυσπιστία στην ΕΕ
Ακόμη, επεσήμανε ότι το 2004, όταν το σχέδιο Ανάν ήταν στο τραπέζι, η συμμετοχή στην ΕΕ ήταν ελκυστικό στοιχείο για την λύση.
«Αλλά με την πάροδο του χρόνου, όταν οι Τουρκοκύπριοι απογοητεύτηκαν από την απόρριψη των Ελληνοκυπρίων, έχασαν την επιθυμία και την εμπιστοσύνη για προσχώρηση στην ΕΕ».
Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα
Στο ερώτημα πότε πιστεύει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, είπε ότι μπορεί να γίνει μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά συμφωνία πρέπει να έχει βρεθεί μέχρι τον Μάρτιο.
«Επειδή υπάρχουν εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά το Μάιο. Πλησιάζοντας τον Μάιο, ο εθνικισμός αναπτύσσεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.
Το κόστος της λύσης
Κληθείς να σχολιάσει πού θα βρεθούν τα χρήματα για το κόστος της λύσης, που για κάποιους υπολογίζεται στα 30-40 δις, είπε ότι είναι αυτό είναι ένα περίπλοκο θέμα που θα λυθεί κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της συμφωνίας.
«Είναι καλύτερο έτσι. Διότι, αν κάποιος γνωρίζει ότι δεν θα πάρει πίσω την περιουσία του, ίσως δεν ψηφίσει ‘ναι’».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ
Σαράντης Μιχαλόπουλος, Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]