ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΙΟΣ ΖΙΚΑ! Κίνδυνος – θάνατος για εγκύους και βρέφη

Στην Ευρώπη έφτασε ο φονικός ιός Ζίκα που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε Αφρική και Κεντρική και Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Φορέα Υγείας τρεις Βρετανοί πολίτες που επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη νότιο και κεντρική Αμερική έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής πράξης ή από τη μητέρα στο βρέφος μέσω του πλακούντα.

Η ανακοίνωση ήρθε ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση για τη μετάβαση εγκύων σε 22 χώρες συμπεριλαμβανομένης της  Βραζιλίας, της Κολομβίας του Ελ Σαλβαδόρ, κ.ο.κ.. Ήδη το Ελ Σαλβαδόρ κάλεσε τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να αποφύγουν να μείνουν έγκυες μέχρι το 2018 για να αποτραπούν ελαττώματα.   Ανάλογη σύσταση έχουν εκδώσει και οι αρχές της Κολομβίας αλλά για έξι με οκτώ μήνες.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται μέσα από το κουνούπι τίγρης, που μεταδίδει επίσης τον ιό του δάγγειου πυρετού και τον ιό Τσικουνγκούνια, είναι πανταχού παρών, δηλώνει ο Σιλβέν Αλντιγιερί, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών νόσων του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS).

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ο ιός που πρωτοεντοπίστηκε στην Αφρική το 1947  και ήταν σχετικά άγνωστος στην αμερικανική ήπειρο μέχρι πέρυσι εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Βραζιλία και άλλες χώρες.  Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον Ζίκα με 80% των ασθενών να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Βραζιλιάνοι ερευνητές έχουν βρει ότι ο ιός συνδέεται με την μικροκεφαλία  όπου τα μωρά γεννιούνται με μικρά κεφάλια οδηγώντας σε σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]