[ΗΠΕΙΡΟΣ]"Οι άθικτοι"απο την Κινηματογραφική Λέσχη Αρτας

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΟΙ ΑΘΙΚΤΟΙ» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Αδύναμο «φαίνεσθαι», άθικτο «είναι»

Από το ξεκίνημα της δεύτερής μας σεζόν επιθυμούσαμε να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα περιοριστούμε στις καθιερωμένες μας προβολές αλλά -εκμεταλλευόμενοι τις κατάλληλες αφορμές- θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε την Έβδομη Τέχνη με ό, τι ζούμε καθημερινά, (και)έξω από τη σκοτεινή αίθουσα. Συνεπώς, αυτή μας η επιθυμία μεταφράζεται σε εκδηλώσεις και δράσεις. Αυτή τη φορά η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π), το Οικοτροφείο «Αίολος» και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες του Δήμου Αρταίων (Κ.Δ.Α.Π), μας προσκάλεσαν να συμμετέχουμε και εμείς στις δράσεις που θα πραγματοποιήσουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου. Με ποιο τρόπο θα συνδέσουμε μία τόσο σημαντική ημέρα με τον κινηματογράφο; Προβάλλοντας μία ταινία που -αν και πρόσφατη– έχει προλάβει να θεωρηθεί σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο κοινωνικό ζήτημα: τους «Άθικτους» (Intouchables, 2011) των Olivier Nakache και Eric Toledano.
Πρόκειται για μια γαλλική ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ένας πάμπλουτος αριστοκράτης που ζει στο Παρίσι, ο Φιλίπ (François Cluzet), που ύστερα από ένα ατύχημα έχει μείνει τετραπληγικός, έχει βάλει αγγελία και αναζητεί βοηθό/νοσοκόμο. Ανάμεσα στους πολλούς υποψήφιους για τη θέση, που όλοι τους διαθέτουν ειδικές σπουδές και πείρα, παρουσιάζεται και ο Ντρις (Omar Sy), ένας Σενεγαλέζος από τα προάστια. Ο Ντρις δεν έχει καμία βλέψη για τη θέση, απλώς θέλει να του υπογράψουν ένα χαρτί ώστε να συνεχίσει να παίρνει το επίδομα ανεργίας. Όταν, όμως, η γραμματέας του αριστοκράτη καλεί μέσα τους υπόλοιπους υποψηφίους για τη θέση, σνομπάροντας την κοινωνική του θέση, ο εγωισμός του πυροδοτεί την ταινία και παρουσιάζεται αποφασισμένος να πάρει τη δουλειά. Ύστερα από μία επεισοδιακή συζήτηση – συνέντευξη, ο Φιλίπ ιντριγκάρεται από τη διαφορετικότητα του Ντρις και του δίνει τη δουλειά, δοκιμαστικά, για ένα μήνα.
Εκεί, ακριβώς, εντοπίζεται και το ατού της ταινίας. Δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται, δημιουργώντας μία σχέση φαινομενικά καταστροφική, η οποία στην πορεία εξελίσσεται σε κάτι ανεκτίμητο. Ισχυρό της σημείο η αίσθηση του χιούμορ, που όχι μόνο προσφέρει σκηνές που την απογειώνουν, αλλά απενοχοποιεί όλα τα ταμπού που συνοδεύουν τέτοιες καταστάσεις, δίνοντάς μας το παράδειγμα που μπορούμε να έχουμε κατά νου, στην ίδια μας την καθημερινότητα. Η «ζεστασιά» που αποπνέει η ταινία, παρά την δραματική φύση της, είναι αυτή που τη βοήθησε να «σπάσει» τα ταμεία παγκοσμίως. Άξιο αναφοράς το καθηλωτικό soundtrack που επιμελήθηκε ο Ιταλός πιανίστας και συνθέτης, Ludovico Einaudi, ρίχνοντας ένα μελαγχολικά αισιόδοξο πέπλο στα καρέ που το απαιτούν.
Χαιρόμαστε που θα γίνουμε μέρος μίας τέτοιας εκδήλωσης, ευχαριστούμε όλους τους αρμόδιους συμμετέχοντες για την πρόσκληση και σας περιμένουμε όλους αυτή την Πέμπτη στις 21:00 στην αίθουσα «Διώνη» (Εκθεσιακό Κέντρο) να παρακολουθήσουμε μια ταινία που μπορεί να μη σου αλλάζει τη ζωή αλλά σίγουρα σε βοηθάει να την κάνεις καλύτερη!      
από τον Βασίλη Γκορόγια, μέλος της ΚΛΑΡΤ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

10:00-11:00 πμ Παιδική διαδραστική παράσταση «Η πριγκίπισσα Κουμ Κουατ και τα κλεμμένα χαμόγελα» από τη θεατρική ομάδα «Φτου και Βγαίνω»-αίθουσα Διώνη

11:00-12:00 πμ Θεατρικό παιχνίδι (αυτοσχεδιασμός-αισθησιοκινητική). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί πρωινός μπουφές.

17:00-19:00 μμ Εικαστικό εργαστήρι-Παιδικές χειροτεχνίες στο κέντρο της πόλης (πλατεία Αγίου Δημητρίου) σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ του Δήμου Αρταίων. Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της κοινότητας με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

17:30-19:00 μμ Ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης από τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας (Π.Ο.Α) με τίτλο «Ποδηλατούμε για την Αναπηρία» με τη συμμετοχή των δομών Ειδικής Αγωγής και σχολείων της πόλης. Αφετηρία-Τερματισμός: Πλατεία Αγ. Δημητρίου. (Σε περίπτωση βροχής η ποδηλατοβόλτα και το εικαστικό εργαστήρι δεν θα πραγματοποιηθούν).

21:00 μμ Προβολή ταινίας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας, με τίτλο «Οι Άθικτοι» στην αίθουσα Διώνη του δήμου Αρταίων.

Διοργάνωση : Οικοτροφείο Αίολος-Ε.Ψ.Ε.Π, Κ.Δ.Α.Π –ΜΕΑ της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]