ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Έρευνα σε σχολεία της Ηπείρου για τη Μεσογειακή διατροφή Προτίμηση στο φρέσκο ψωμί - στο τραπέζι το τυρί και το γιαούρτι

Έρευνα σε σχολεία της Ηπείρου για τη Μεσογειακή διατροφή
Προτίμηση στο φρέσκο ψωμί - στο τραπέζι το τυρί και το γιαούρτι 

Την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών ηλικίας 6-10 ετών, της ΠΕ Ιωαννίνων πραγματοποίηση η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της υλοποίησης του έργου για την ανάδειξη της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής και γενικότερα του Μεσογειακού Τρόπου Ζωής.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών σε γενικές γραμμές είναι καλές. Συγκεκριμένα καταγράφεται προτίμηση στο φρέσκο και όχι στο τυποποιημένο ψωμί, στα δημητριακά που κατέχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι και κυρίως στο πρωινό γεύμα με τα περισσότερα από τα μισά παιδιά να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.

Επίσης το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής για μεγάλο ποσοστό των παιδιών, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των πολλαπλών ωφελειών των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ηπείρου / Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, υλοποίησε με επιτυχία το έργο «Mediterranean Life Style – ΜedLS» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013» το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου 2015. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου για την ανάδειξη της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής και γενικότερα του Μεσογειακού Τρόπου Ζωής. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα εκπονήθηκε ένα εγχειρίδιο για τον Μεσογειακό Τρόπο Ζωής με τη συνεργασία όλων των εταίρων του έργου.
Μία από τις βασικές ομάδες στόχου του έργου ήταν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την οποία πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις με κεντρικό ζητούμενο την ενημέρωση γύρω από τη Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία, αλλά και στις σχολικές επιδόσεις. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων

Διατροφικές συνήθειες
Ειδικότερα, υλοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα με τη συμμετοχή 304 μαθητών από επτά σχολεία της Π.Ε. Ιωαννίνων για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών ηλικίας 6-10 ετών, της σχέσης τους με την άσκηση - άθληση, αλλά και τη χρήση τηλεόρασης και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών σε γενικές γραμμές είναι καλές. Συγκεκριμένα καταγράφεται προτίμηση στο φρέσκο και όχι στο τυποποιημένο ψωμί, στα δημητριακά που κατέχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι και κυρίως στο πρωινό γεύμα με τα περισσότερα από τα μισά παιδιά να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.
Επίσης το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής για μεγάλο ποσοστό των παιδιών, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των πολλαπλών ωφελειών των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα φρέσκα φρούτα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή των παιδιών. Το 65% αναφέρει ότι καταναλώνει φρέσκα φρούτα κάθε μέρα και περίπου το 25% τα καταναλώνει αρκετές φορές την εβδομάδα. Υψηλό είναι και το ποσοστό των παιδιών (47%) που συνοδεύουν καθημερινά τα γεύματά τους με σαλάτα. Η κατανάλωση κρέατος είναι κυρίαρχη, με το 41% των μαθητών να δηλώνει ότι το καταναλώνει αρκετές φορές την εβδομάδα.
Προϊόντα πλούσια σε λιπαρά και θερμιδική αξία όπως ζαμπόν και μπέικον δεν περιλαμβάνονται στο εδεσματολόγιο του μεγαλύτερου μέρους των μαθητών, ενώ ένα μικρό ποσοστό δηλώνει ότι τα καταναλώνει μία φορά την εβδομάδα. Αντίθετα, ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι καταναλώνονται αρκετές φορές την εβδομάδα.
Αναφορικά με την κατανάλωση ψαριών που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας το 37,5% των μαθητών καταναλώνει ψάρι αρκετές φορές την εβδομάδα, ενώ το 47,37% καταναλώνει ψάρι μόνο 1 φορά την εβδομάδα.
Τρόφιμα που δε θεωρούνται υγιεινά και η συχνή κατανάλωσή τους δρα αρνητικά στην υγεία και στην απόκτηση επιπλέον βάρους όπως αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα, γλυκά καταναλώνονται από τα παιδιά με μέτρο.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το 71,05% των παιδιών είναι κανονικού βάρους. Σημαντικό ωστόσο είναι το ποσοστό των υπέρβαρων (16,45%) και των παχύσαρκων παιδιών (7,24%) που κυρίως είναι αγόρια.
Στα επτά σχολεία που υλοποιήθηκε η έρευνα πραγματοποιήθηκαν αργότερα ενημερωτικές επισκέψεις από διατροφολόγο, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τη μεσογειακή διατροφή και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Για το σκοπό αυτό σχεδιάστηκε και παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με αιχμή την πυραμίδα μεσογειακής διατροφής το οποίο διανεμήθηκε στα παιδιά με τη μορφή εκπαιδευτικής βαλίτσας. Παράλληλα, έγιναν μαθήματα μαγειρικής με την επίδειξη παρασκευής παραδοσιακής πίτας με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών».
Ηχώ της Αρτας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]