ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία μας τα καραμελωμένα μήλα;

Τα αγαπημένα καραμελωμένα μήλα με τα μπαστουνάκια, που κυρίως κυκλοφορούν τις Απόκριες, αν δεν βρίσκονται στο ψυγείο μπορεί να σας αρρωστήσουν, προειδοποιούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο περιοδικό mBio.
Οι ερευνητές μελέτησαν την ανάπτυξη της λιστερίωσης, μιας τροφιγομενής βακτηριακής λοίμωξης σε καραμελωμένα μήλα που βρίσκονταν είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε στο ψυγείο. Μερικά μήλα και από τις δύο ομάδες είχε κολλημένα μπαστουνάκια.
Μετά από τρεις ημέρες, το ποσοστό της λιστερίωσης σε μήλα που βρίσκονταν εκτός ψυγείο αυξήθηκε 1.000 φορές. Η λιστερίωση αναπτύχθηκε πολύ πιο γρήγορα μάλιστα στα μήλα που είχαν ενσωματωμένα τα μπαστούνια. Αντιθέτως, ακόμα και μετά από τρεις εβδομάδες, στα μήλα που βρίσκονταν στην συντήρηση δεν βρέθηκε κανένα ίχνος λιστερίωσης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανάπτυξη της λιστερίωσης δεν οφείλεται στην ύπαρξη καραμέλας, καθώς έχει μικρή περιεκτικότητα νερού και τα μήλα επίσης είναι όξινα.Ωστόσο, το τρύπημα ενός μήλου με το ζαχαρώδες μπαστουνάκι προκαλεί εκχύλισμα το οποίο στη συνέχεια παγιδεύεται κάτω από το στρώμα καραμέλας, δημιουργώντας ένα γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη της λιστερίωσης, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Kathleen Glass διευθυντής του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον.
Η ανάπτυξη της λιστερίωσης επισπεύδεται όταν τα καραμελωμένα μήλα βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό οι ερευνητές συμβουλεύουν να διατηρούνται στο ψυγείο ή να τρώγονται φρέσκα.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]