Β.ΗΠΕΙΡΟΣ:Με λαμπρότητα και με μια γιγάντια σημαία ορατή απο την Κακαβιά , οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου Κάθηλωσε ο κ.Σούρλας για το ζήτημα των άταφων ηρώων ... [βίντεο]

Βόρεια Ηπειρος:Κάθε χρόνο  στις 28 Οκτωβρίου η συγκίνηση  κορυφώνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμή των πεσόντων του Επους του '40  

Οπως  και πέρυσι  έτσι και φέτος  οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στους Βουλιαράτες του νομού Αργυροκάστρου και στην Κλεισούρα Πρεμετής .
Στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη Νέα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στις 10.00 το πρωί και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων απο τους επισήμους .
Εκδηλώσεις πραγαμτοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου και  στους Βουλιαράτες όπου εψάλη Θεία Λειτουργία στις 08.00  στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και Δοξολογία στις 12.00 ΄.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης .
Μετά το προσκλητήριο νεκρών και την ενός λεπτού σιγή ακολούθησε κατάθεση στεφάνων απο τους επισήμους ,τους συγγενείς των πεσόντων και τους εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών φορέων και συλλόγων .
Ο κόσμος που τίμησε τα παλληκάρια  του '40  ξεπέρασε φέτος  στο Βουλιαράτι κάθε προσδοκία !

Αξίζει να σημειωθεί πως  μάνα και εγγονή πεσόντα ταξιδεύουν απο την Κρήτη  κάθε χρόνο στο στρατιωτικό κοιμητήριο στους Βουλιαράτες  , στην Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου .
Οπως είπε η εγγονή του Χαράλαμπου Κυριακάκη απο την Αγία Μαρίνα Χανίων που έχασε τη ζωή του στα βουνά της περιοχής, η μητέρα της έχει κάνει DNA και  δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν προκειμένου να βρουν τα οστά του δικού τους ανθρώπου που αγάπησε την Ελλάδα περισσότερο και απο την ίδια του τη ζωή "

 Φέτος μια σημαία μεγάλων διαστάσεων 8x12 απλώθηκε στο βουνό πάνω απο το Βουλιαράτι και ήταν  μάλιστα ορατή απο την Κακαβιά!Το μήνυμα αυτής .."Τιμή και Δόξα στους πεσόντες του ΄40"

Χαιρετισμό απήθυνε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ Λεωνίδας Ροκανάς .
Το παρών μεταξύ άλλων έδωσε απο την Ηπειρο ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ.Καψάλης ,η κ.Βάσω Μέγα απο τον Δήμο Ιωαννιτών ,ο κ.Αντώνης Φούσας   όπως και πέρσι καθώς  και ο κ.Γεώργιος Σούρλας . ...με τον  αιχμηρό του   λόγο του γύρω απο το  μείζον  θέμα των άταφων ηρώων  να καθηλώνει τους παρευρισκομένους ..


Υπενθυμίζεται πως στο στρατιωτικό κοιμητήριο στην Κλεισούρα αν και ολοκληρωμένο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ο ενταφιασμός των οστών 280 Ελλήνων στρατιωτών 
Τα οστά τους βρίσκονται στοιβαγμένα στο γυναικωνίτη παρακείμενου ναού.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο του κ.Σούρλα "«Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» «Οι 7.976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940-41 παραμένουν επί 74 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι.
Οστά θρυμματισμένα στους τόπους της θυσίας σε ομαδικούς τάφους (1.400 στην Πρεμετή, 600 στην Κλεισούρα κ.α.)»

Οι ήρωες περιμένουν εμείς οι επιγενόμενοι να κάνουμε το καθήκον μας. Να πράξουμε τα στοιχειώδη που επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμα μας, τον ιδιαίτερο σεβασμό στους νεκρούς. Να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές , εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά. Περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται  ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή.»
Οπως χαρακτηριστικά  υπογράμμισε  εχθές στους Βουλιαράτες ο κ.Σούρλας," δεν μπορούμε  να γιορτάζουμε τους γενναίους ,πεταμένους στα βουνά και τα λαγκάδια ".
Για να υποσχεθεί στη συνέχεια πως "Θα δώσουμε πολύ σκληρό αγώνα ακόμα και ακραίας μορφής προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν κενοτάφια"..
Τιμή στους ήρωες του '40 απέδωσαν και μαθητές με τη μαθητική τους εκδήλωση 
 Ο  εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου  ολοκληρώθηκε με γεύμα στην κεντρική πλατεία του χωριού .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]