Κλειδώνει το deal για τα περιφερειακά αεροδρόμια


Ποιες εγγυήσεις ζητούν οι Γερμανοί της Fraport

Την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία είχε παγώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων αλλά και των αντιδράσεων τοπικών παραγόντων, ανασύρει από το συρτάρι η Κυβέρνηση.

Μάλιστα, η Fraport, η οποία κατέχει και το πλειοψηφικό πακέτο της κοινοπραξίας Fraport-Slentel, επαναφέρει ένθερμα το ενδιαφέρον της να ολοκληρωθεί η διαδικασία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας να δηλώνει βέβαιος ότι σε 3-6 μήνες θα έχουν πέσει και οι τυπικές υπογραφές. «Είμαστε σε εντατικές συζητήσεις με την Ελλάδα» δήλωσε ο Stefan Schulte.

Περισσότερες εγγυήσεις

Ωστόσο, η σημαντική καθυστέρηση που επέδειξε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις παλινωδίες που υπήρξαν, φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στη γερμανική πλευρά σχετικά με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, το τίμημα της οποίας ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά οι Γερμανοί ζητούν από την ελληνική πλευρά εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, οι οποίες σχετίζονται με τη διασφάλιση ενός σταθερού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, με δεδομένο ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας έχουν αλλάξει σημαντικά.

Την ίδια ώρα ζητούν να επανεξεταστούν και να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με χαρακτηριστική περίπτωση τη φερόμενη ως ειλημμένη απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να διενεργήσει δημοψήφισμα για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι όροι για την εκμετάλλευση των αεροδρομίων έως 50 χρόνια

Οι όροι της συγκεκριμένης παραχώρησης, διάρκειας 40 ετών (με δικαίωμα παράτασης 10 ετών), είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Και αυτό επειδή προβλέπεται εκτός από το εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, η απόκτηση από το Δημόσιο του 28,5% των ebitda, όπως και ετήσιο μίσθωμα 23 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στο προσάρτημα του μνημονίου, τη σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να εγκρίνει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2015 και να την ψηφίσει τον Ιανουάριο του 2016 η ελληνική Βουλή. Η έναρξη της περιόδου παραχώρησης τοποθετείται τον Μάρτιο του 2016.
πηγη Dealnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]