(ΕΛΛΑΔΑ)Έβρος: 13 σκύλοι και αλεπούδες νεκροί από δηλητηριασμένα δολώματα

Νεκρά, ύστερα από κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων κυανίου, εντοπίστηκαν συνολικά 13 ζώα -επτά αλεπούδες και έξι σκυλιά- στην περιοχή μεταξύ Σιδηρώ και Κυριακής στον Έβρο.

Τα ζώα, καθώς και 20 φόλες, εντόπισε στις 27 Σεπτεμβρίου η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς που εδρεύει στη Δαδιά. Κλιμάκιο του WWF επισκέφθηκε την περιοχή, κατόπιν ενημέρωσης από κατοίκους για την ύπαρξη δολωμάτων και πολλών νεκρών ζώων.Άμεσα ειδοποιήθηκε και μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο του δασαρχείου, προκειμένου να καταγράψει τα νεκρά ζώα, τα οποία βρίσκονταν στο σύνολό τους σε κατάσταση πολύ προχωρημένης σήψης, καθώς εκτιμάται ότι πέθαναν πριν από μία ή δύο εβδομάδες.

Οι υπάλληλοι του δασαρχείου παρέλαβαν και φόλες που είχαν συλλέξει κάτοικοι του χωριού προτού καταναλωθούν από ζώα. Οι φόλες, άλλες παλιές και άλλες φρέσκιες, βρέθηκαν κυρίως σε διασταυρώσεις δασικών δρόμων.

Η ομάδα ανίχνευσης της WWF μετέβη και στο Πρωτοκκλήσι, ύστερα από πληροφορία βοσκού ότι έχασε τρία τσομπανόσκυλα, τα δύο εκ των οποίων βρέθηκαν, επίσης, δηλητηριασμένα και σε προχωρημένη σήψη σε παρακείμενη ρεματιά.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγράμματος WWF Ελλάς Έβρου, Θεοδώρα Σκαρτσή, τα περιστατικά δηλητηρίασης έλαβαν χώρα και εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 (συγκεκριμένα στο SPA GR1110010 ορεινός Έβρος-κοιλάδα Δερείου), περιοχή όπου βρίσκουν τροφή γύπες, καθώς διατηρεί ακόμη αρκετή κτηνοτροφία, αλλά και χώρος αναπαραγωγής σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο χρυσαετός.

Η κ. Σκαρτσή επισημαίνει ότι η ζημιά σε σκύλους εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συνέπεια αυτών των μαζικών δηλητηριάσεων είναι η έκθεση των κοπαδιών σε επιθέσεις λύκων, λόγω της απώλειας των σκύλων φύλαξης για μεγάλη περίοδο, έως ότου τα νέα τσοπανόσκυλα μεγαλώσουν και εκπαιδευτούν.

Εκφράζει ακόμη την ανησυχία πως η επανάληψη μιας τέτοιας πρακτικής σε βάθος χρόνου δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Οι επαναλαμβανόμενες θανατώσεις αφήνουν τα κοπάδια ευάλωτα σε επιθέσεις λύκου και τους βοσκούς θυμωμένους και ενάντια στο λύκο και ενάντια στους παράνομους κυνηγούς, τους οποίους θεωρούν υπαίτιους των μαζικών δηλητηριάσεων.

Με τη σειρά τους, οι βοσκοί μπορεί να προβούν σε αυτοδικία για την εξολόθρευση του λύκου, πιθανώς με δολώματα, με συνέπεια τη διαιώνιση του ολέθριου φαύλου κύκλου τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τα ζώα κτηνοτροφίας.

Η υπεύθυνη προγράμματος WWF Ελλάς Έβρου σημειώνει, επίσης, ότι θα πρέπει να ενταθεί η φύλαξη της υπαίθρου προκειμένου να προλαμβάνονται οι δηλητηριάσεις, να εντοπιστούν οι παράνομοι χρήστες, που σπέρνουν το θάνατο σε άγρια ζώα και ζώα εργασίας και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, λόγω της εκτενούς χρήσης των επικίνδυνων δολωμάτων κυανίου και εγκατάλειψής τους για καιρό στην ύπαιθρο.

—Σκύλοι και δολώματα

Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2014 δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο Ομάδες Σκύλων για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο, στην Κεντρική Ελλάδα και τη Θράκη.

Ο στόχος τους είναι ο έλεγχος και ο έγκαιρος καθαρισμός της υπαίθρου από δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δηλητηριάσεις. Την περασμένη χρονιά, οι ομάδες πραγματοποίησαν περιπολίες σε περιοχές που χρησιμοποιεί τακτικά ο Ασπροπάρης και τα άλλα δυο είδη γυπών, το Όρνιο και ο Μαυρόγυπας, πτωματοφάγα ζώα κατ’εξοχήν εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φόλας.

Ο σκληρός απολογισμός για το 2014: σε 19 περιπολίες βρέθηκαν 26 νεκρά ζώα τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως δηλητηριασμένα. Τα πιο κοινά είδη που βρέθηκαν νεκρά ήταν σκυλιά (τσοπανόσκυλα ή/και κυνηγόσκυλα), με 21 θανάτους (80% των ευρημάτων) και αμέσως μετά αλεπούδες με τέσσερις θανάτους (15% των ευρημάτων).

Σε ορισμένα περιστατικά, εντοπίστηκαν και τα δηλητηριασμένα δολώματα, συνήθως ένα κομμάτι κρέας εμποτισμένο με δηλητήριο. Από τα πρώτα τοξικολογικά αποτελέσματα των εργαστηρίων όπου εστάλησαν τα δείγματα, έχουν αναγνωριστεί τρεις δραστικές ουσίες: το Εndosulfan, το Carbofuran (και τα δύο απαγορευμένα στην Ελλάδα) και το Methomyl.

Το Endosulfan είναι παγκοσμίως απαγορευμένο φυτοφάρμακο-δηλητήριο, εξαιρετικά τοξικό για τον άνθρωπο (ενοχοποείται για τραγικές επιπτώσεις και μεταλλάξεις όπου έχει χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες). Οι κύριοι λόγοι χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων πιθανότατα ήταν οι εξής: εξόντωση αλεπούς ή λύκου, έλεγχος των αδέσποτων σκύλων και προσωπικές αντιδικίες μεταξύ βοσκών ή/και κυνηγών.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]