Στη Βουλή η δικογραφία για Leopard και Γιάννο Παπαντωνίου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η Βουλή θα εξετάσει την ύπαρξη ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Η επίμαχη σύμβαση και η σχετική έρευνα στη Βουλή αφορά το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004.

Μαζί με τον πρώην υπουργό περιλαμβάνονται άλλοι 12 κρατικοί αξιωματούχοι στους αποδέκτες της ποινικής δίωξης της Εισαγγελίας για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του δημοσίου. Παράλληλα δίωξη για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε κατά γνωστού επιχειρηματία.

Μετά από εντολή της  εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, οι επίκουροι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου, προχώρησαν στον έλεγχο της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και εξέτασαν αν αυτά διατέθηκαν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως όφειλαν,  ώστε να υπάρξει αντιστάθμιση του κόστους προμήθειας των αρμάτων μάχης με το οποίο επιβαρύνθηκε ο κρατικός προυπολογισμός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Την επίβλεψη των παραπάνω κινήσεων είχε υπ’ευθύνη του ο τότε υπουργός ο οποίος και θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Χωρίς να προδικάζουμε βεβαίως το αποτέλεσμα, περιπτώσεις όπως του πρώην υπουργού θα έρθουν στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα, αφού θα αποτελέσει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει δείγματα κάθαρσης και τιμωρίας των εκπροσώπων του παλαιού συστήματος αλλά και των πρακτικών διαφθοράς, διαπλοκής και φοροδιαφυγής που κυριάρχησαν τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]