Σε αναζήτηση κοινού εδάφους...

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης ακολούθησε την τετραμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup και θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη αύριο το πρωί όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
"Δεν έχουμε τη βάση για να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο κτίριο της Κομισιόν
Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα υπήρξε σαφές «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.
«Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε, αλλά και χωρίς ανακατατάξεις» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.
«Μας έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες και θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός» κατέληξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup και θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη αύριο το πρωί όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.   «Αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε τη νέα επιστολή που θα μας στείλει η ελληνική πλευρά με τις προτάσεις της, ίσως και σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Ολοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει νέο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM αύριο, Τετάρτη, αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup.
Κατόπιν του αιτήματος, εξηγεί η ανακοίνωση, οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η παροχή βοήθειας στα κράτη – μέλη συντελείται κάτω από αυστηρές συνθήκες.
Επιπλέον το Eurogroup καλωσόρισε το νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος εξέθεσε την ελληνική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup.
Kυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο τα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις.
«"Δεν έχουμε προτάσεις. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν «δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν χθες από κοινού από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι αναμένει να λάβει τη σχετική εντολή από το Eurogroup.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]