Απολαυστικά μεσογειακά απεριτίφ…ανακαλύψτε τα!
Γράφει η Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη
Η μοναδική γεύση τους, τα ξεχωριστά αρώματα που θυμίζουν Ελλάδα, ο απολαυστικός συνδυασμός με μεσογειακά πιάτα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτών των μεσογειακών απεριτίφ που σίγουρα θέλετε να δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε πράξει ήδη φυσικά. Το ούζο, το τσίπουρο, η ρακί και η μαστίχα αποτελούν διαλεχτά ελληνικά προϊόντα. Οι διαφορές τους ποικίλες.
Η ρακί θεωρείται ως η μητέρα του ούζου και του τσίπουρου. Τα μεσογειακά αυτά απεριτίφ μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 20 ου αιώνα συνήθιζαν να χαρακτηρίζονται ως τα ποτά που γίνονταν από αποστάγματα σταφυλιών αλλά και προσθήκης αλκοόλης με ή χωρίς γλυκάνισο. Εν συνεχεία, μερικά από τα προϊόντα αυτά άλλαξαν ονομασία και μερικά άλλα σταμάτησαν να κυκλοφορούν στην αγορά.
Συγκεκριμένα, το απόσταγμα που έβγαινε από το βράσιμο των σταφυλιών (μαζί με την προσθήκη νερού) το έλεγαν και το λένε ακόμα και σήμερα σούμμα. Η σούμμα φυσικά δεν πίνεται, διότι η μυρωδιά της είναι αρκετά έντονη και καίει πολύ. Γι” αυτό συνηθίζεται να το αποστάζουν δεύτερη φορά, αφού προσθέσουν μέσα γλυκάνισο, αλάτι και λίγα κάρβουνα με κρεμμύδια, σε ανάλογη ποσότητα το καθένα.
Από τα παραπάνω προέρχεται το τσίπουρο ή η ρακί, η οποία πίνεται ευχάριστα. Αν τώρα το τσίπουρο αυτό βραστεί με λίγη μαστίχα και ζάχαρη και γίνει η τρίτη απόσταξη, βγαίνει τότε μια καλύτερη ποιότητα οινοπνεύματος, το γνωστό σε όλους μας ούζο.
Το ούζο θεωρείται ως το «εθνικό» ποτό της Ελλάδας, καθώς παράγεται κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. Η ιστορία του με το πέρασμα των χρόνων υπέστει αρκετές αλλαγές. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, ωστόσο, κάποιοι άλλοι τονίζουν πως το ούζο είναι ένα προϊόν νεοτέρων χρόνων. Όπως και να έχει η ιδιαίτερη πατρίδα του ούζου είναι η Λέσβος και συγκεκριμένα, η περιοχή του Πλωμαρίου.
Από την άλλη, η ρακί και το τσίπουρο είναι παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, από τα οποία η ρακί εξάγεται κυρίως στην Κρήτη, ενώ το τσίπουρο αποτελεί προϊόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Τέλος, η μαστίχα αποτελεί ένα ιδιαίτερα γευστικό λικέρ της Χίου. Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος είναι ένας θάμνος αειθαλής, ο οποίος αρνείται να μεταναστεύσει και να ευημερήσει σε ξένο τόπο, γι” αυτό και δεν φυτρώνει πουθενά αλλού πέρα από το νησί της Χίου. Αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, που η μοναδικότητά του είναι αυτή που του προσφέρει τη θεσπέσια γεύση του.
Απολαύστε τα μεσογειακά απεριτίφ με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα για μία ξεχωριστή εμπειρία!
post4life.gr
Η μοναδική γεύση τους, τα ξεχωριστά αρώματα που θυμίζουν Ελλάδα, ο απολαυστικός συνδυασμός με μεσογειακά πιάτα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτών των μεσογειακών απεριτίφ που σίγουρα θέλετε να δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε πράξει ήδη φυσικά. Το ούζο, το τσίπουρο, η ρακί και η μαστίχα αποτελούν διαλεχτά ελληνικά προϊόντα. Οι διαφορές τους ποικίλες.
Η ρακί θεωρείται ως η μητέρα του ούζου και του τσίπουρου. Τα μεσογειακά αυτά απεριτίφ μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 20 ου αιώνα συνήθιζαν να χαρακτηρίζονται ως τα ποτά που γίνονταν από αποστάγματα σταφυλιών αλλά και προσθήκης αλκοόλης με ή χωρίς γλυκάνισο. Εν συνεχεία, μερικά από τα προϊόντα αυτά άλλαξαν ονομασία και μερικά άλλα σταμάτησαν να κυκλοφορούν στην αγορά.
Συγκεκριμένα, το απόσταγμα που έβγαινε από το βράσιμο των σταφυλιών (μαζί με την προσθήκη νερού) το έλεγαν και το λένε ακόμα και σήμερα σούμμα. Η σούμμα φυσικά δεν πίνεται, διότι η μυρωδιά της είναι αρκετά έντονη και καίει πολύ. Γι” αυτό συνηθίζεται να το αποστάζουν δεύτερη φορά, αφού προσθέσουν μέσα γλυκάνισο, αλάτι και λίγα κάρβουνα με κρεμμύδια, σε ανάλογη ποσότητα το καθένα.
Από τα παραπάνω προέρχεται το τσίπουρο ή η ρακί, η οποία πίνεται ευχάριστα. Αν τώρα το τσίπουρο αυτό βραστεί με λίγη μαστίχα και ζάχαρη και γίνει η τρίτη απόσταξη, βγαίνει τότε μια καλύτερη ποιότητα οινοπνεύματος, το γνωστό σε όλους μας ούζο.
Το ούζο θεωρείται ως το «εθνικό» ποτό της Ελλάδας, καθώς παράγεται κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. Η ιστορία του με το πέρασμα των χρόνων υπέστει αρκετές αλλαγές. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, ωστόσο, κάποιοι άλλοι τονίζουν πως το ούζο είναι ένα προϊόν νεοτέρων χρόνων. Όπως και να έχει η ιδιαίτερη πατρίδα του ούζου είναι η Λέσβος και συγκεκριμένα, η περιοχή του Πλωμαρίου.
Από την άλλη, η ρακί και το τσίπουρο είναι παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, από τα οποία η ρακί εξάγεται κυρίως στην Κρήτη, ενώ το τσίπουρο αποτελεί προϊόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Τέλος, η μαστίχα αποτελεί ένα ιδιαίτερα γευστικό λικέρ της Χίου. Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος είναι ένας θάμνος αειθαλής, ο οποίος αρνείται να μεταναστεύσει και να ευημερήσει σε ξένο τόπο, γι” αυτό και δεν φυτρώνει πουθενά αλλού πέρα από το νησί της Χίου. Αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, που η μοναδικότητά του είναι αυτή που του προσφέρει τη θεσπέσια γεύση του.
Απολαύστε τα μεσογειακά απεριτίφ με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα για μία ξεχωριστή εμπειρία!
post4life.gr
Labels:
LIFE STYLE

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.