«Εθαψαν» την έκθεση του ΔΝΤ για να στείλουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Εξι ημέρες έμεινε «θαμμένη» στα συρτάρια του ΔΝΤ η έκθεση-βόμβα που χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δικαιώνοντας τη βασική διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν θα λύσει το πρόβλημα, αν δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους. Οπως αποκαλύπτεται τώρα, η έκθεση ήταν έτοιμη και υπεγράφη στις 26 Ιουνίου, λίγες ώρες πριν σταλεί το «τελεσίγραφο» των δανειστών, το οποίο οδήγησε τον Αλ. Τσίπρα στην απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Δημοσιοποιήθηκε όμως μόλις χθες, όταν πλέον ήταν «κατόπιν εορτής» για την ελληνική κυβέρνηση, αφού η διαπραγμάτευση έχει διακοπεί και «τρέχουν» οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος.

Ατυτή η «περίεργη»  καθυστέρηση-αποσιώπηση προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Εκφράζονται μάλιστα υπόνοιες ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες από πλευράς δανειστών. Τις υποψίες ότι η έκθεση κρατήθηκε σκόπιμα «στο σκοτάδι» ώσπου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις  που έφεραν την Ελλάδα ενώπιον κλειστών τραπεζών, ενισχύουν οι πληροφορίες ότι η γερμανική κυβέρνηση παρενέβη και χθες προς το ΔΝΤ, ζητώντας να μη δημοσιοποιηθεί το έγγραφο.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι αν δεν γίνει κούρεμα χρέους, η Ελλάδα θα χρειασθεί την επόμενη τριετία πρόσθετη χρηματοδότηση  60 δισ. ευρώ και νέο μνημόνιο με μέτρα σκληρής λιτότητας.

Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου εκτιμούν ότι για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί» τουλάχιστον κατά 52 δισ. ευρώ και να δοθεί στη χώρα  20ετής περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του.

Οι εκτιμήσεις αυτές  δικαιολογούν πλήρως τη διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ως προϋπόθεση συμφωνίας έθετε τον όρο ότι θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους
 sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]