ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5»


ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ  ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΚΑΙ ΣΑΚΗ ΜΟΣΧΗ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Καλή σας μέρα από Θεσσαλονίκη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κεντρική Επιτροπή είναι σε εξέλιξη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξεκινάει τώρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στόχος είναι να αποφασίσουν ποιοι είναι με τον κ. Τσίπρα και να μείνουν μαζί του; Στόχος είναι να εξωθηθούν σε απομάκρυνση οι της Αριστερής Πλατφόρμας; Ποιος είναι ο στόχος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κανείς από τους δύο που προαναφέρατε. Ο στόχος της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα, είναι να αποφασίσει με ποιο συντεταγμένο τρόπο -όπως προβλέπεται στις καταστατικές αρχές, αλλά και γενικότερα στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, τις συλλογικές διαδικασίες- να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το οποίο προέκυψε. Δηλαδή οι δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές στον ίδιο πολιτικό φορέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κυρία Γεροβασίλη, χθες είπατε ότι υπάρχει τουλάχιστον από την άλλη πλευρά και η λογική της ρήξης. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είπα ότι ακολουθούνται τακτικές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, μέσα σε αυτή τη διαδικασία που θα αρχίσει σήμερα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και την πιθανότητα μιας τέτοιας ρήξης. Έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί πραγματικά. Ωστόσο, πιστεύω και εκτίμηση είναι ότι σήμερα θα αντιπαρατεθούν οι τρόποι, πως δηλαδή θα φτάσουμε να πάρουμε αυτές τις πολύ σοβαρές αποφάσεις. Εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί σήμερα κάτι που να ταιριάζει με τη λέξη «ρήξη». Με την έννοια, ότι σε όλους -και στην πλειοψηφία και στη μειοψηφία- κοινός τόπος είναι ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί, όπως προβλέπεται, συντεταγμένα και όχι σε μια Κεντρική Επιτροπή, σε ένα σώμα 200 μελών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, εγώ πάντως, όπως άκουσα χθες τον Πρωθυπουργό στη συνέντευξή του, ήταν σαν να έβαλε την υπογραφή του στη διάσπαση του κόμματος. Δηλαδή, μίλησε μέχρι και για σενάρια διάσπασης, τα οποία έθεσαν κάποιοι σε εφαρμογή. Είπε ότι κυβέρνηση γίναμε, κόμμα δεν καταφέραμε να γίνουμε. Μίλησε για λαθροχειρία, ότι ο καθένας δεν έχει δικαίωμα να μεταφράζει το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, όπως θέλει.  Μίλησε, επίσης, σε προηγούμενη συνέντευξή του, ότι κάποιοι κρύβονται πίσω από την υπογραφή μου… 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  ...ότι δεν μπορούν να μου παριστάνουν τους πιο αριστερούς από μένα, νομίζω ότι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνούμε σε όλα αυτά, μόνο που…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …συγγνώμη κυρία Γεροβασίλη, αλλά τους «στόλισε» και τους «έσουρε» όσα σέρνει η σκούπα. Δηλαδή, ήταν σαν να τους έλεγε, σχεδόν τους το είπε, «αφήστε και την έδρα σας και φύγετε να προχωρήσουμε».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός της χώρας –τη διατύπωση θέλω να διορθώσω κατά ένα τρόπο, αν μου επιτρέπετε- δεν βάζει την υπογραφή του σε καμία διάσπαση. Την εκτίμηση απέναντι στη συμπεριφορά της μειοψηφικής άποψης σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προφανώς και θα την έκανε. Τα προβλήματα είναι ανοικτά, τα θέματα είναι διαφανή, δεν κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλό του. Ακριβώς, με αυτή την έννοια, έκανε και την κριτική του απέναντι στη στάση που τηρείται σήμερα. Επομένως, ο καθένας από την πλευρά του κόμματος, και συλλογικά και ενδεχομένως ανά ομάδες -με την έννοια ότι αυτό που διατύπωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ τελικά ενιαίο κόμμα, κόμμα των μελών αλλά παρέμεινε κόμμα των τάσεων- θα πρέπει ο καθένας να πάρει την ευθύνη του απέναντι στην επιλογή που κάνει σήμερα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να πάρει ο καθένας την ευθύνη του και να μην πάρει την ευθύνη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι αρχηγικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, αλλά βλέπει αυτή τη στιγμή  ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι κυβερνήτης της χώρας, ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Δεν πρέπει να πάρει αποφάσεις και να πει «δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε όλοι»; Δηλαδή, πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ της δραχμής…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Την εκτίμησή του θα την κάνει, την απόφαση θα την πάρουν τα συλλογικά όργανα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Δεν συμφωνείτε όμως στο ότι δεν μπορεί να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ δραχμής και ΣΥΡΙΖΑ ευρώ στην ίδια στέγη; Πώς θα γίνει αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς είναι το θέμα μας. Διαφορετικά, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είπε, ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές. Η μία λέει εντός Ευρωζώνης, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παλέψουμε για αλλαγή συσχετισμών και συνθηκών, να μιλήσουμε για ποια Ευρώπη και μέσα σε ποια Ευρώπη συζητάμε. Να ανοίξουμε, δηλαδή, όλα τα επίδικα ζητήματα που εμφανίζονται σε αυτή τη χρονική και πολιτική συγκυρία. Και από την άλλη, υπάρχει μια στρατηγική που λέει, βγαίνουμε από την Ευρωζώνη και ακολουθούμε εθνικό νόμισμα. Αυτές είναι δύο διαφορετικές στρατηγικές που συγκρούονται. Σε ένα επίπεδο, ενδεχομένως, αντιπολίτευσης μπορούσαν πιο εύκολα να συνυπάρχουν και να βρίσκεται η κοινή συνισταμένη στην πορεία. Σήμερα, όμως, που κάποιος πρέπει να αποφασίζει και δια της ψήφου του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προφανώς δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ίδια στιγμή, πάντως, έτσι ακριβώς όπως το περιγράφετε, είμαι βέβαιος ότι αισθάνεστε και την πίεση από την πλευρά της κοινωνίας, γιατί ζούμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, στην οποία ο καθένας από μας θα περίμενε μια κυβέρνηση μέσα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να δουλεύει οργανωμένα, με σύμπνοια, σαν μια γροθιά για να αντιπαλέψει τα τεράστια προβλήματα. Και αντ` αυτού, βλέπουμε ένα άλλο σκηνικό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας, ότι σήμερα το πρόταγμα είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, θα συμφωνήσω απολύτως ότι η κυβέρνηση πρέπει ομόφωνα, με όλες της τις δυνάμεις, να ρίξει όλη τη δύναμή της, προκειμένου να εργαστεί και να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά την άποψη της κυβέρνησης, ποιος θα ήταν αυτός ο δρόμος που θα έπρεπε να ακολουθηθεί τώρα; Ποιο θα ήταν το σενάριο το οποίο θα ήταν το βέλτιστο, προκειμένου να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές και να μην πάμε σε ρήξη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως σας είπα και πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε ενιαία άποψη. Και βεβαίως, αυτό είναι και θεμιτό και ενδεχομένως ήταν –ξέρετε- και η δύναμή μας πολύ συχνά, διότι μας ωθούσε και σε πιο ορθές αποφάσεις, ανοικτά, βεβαίως, διατυπωμένες και δημοκρατικά. Από εκεί και πέρα, όμως θ’ έπρεπε η μειοψηφική άποψη να ακολουθήσει την πλειοψηφική που αποφασίζεται στα συλλογικά όργανα και να στηρίξει τις αποφάσεις που παίρνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή θα ήταν, δηλαδή, η καλύτερη περίπτωση για σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα εδώ που έφτασε η ιστορία με την Κεντρική Επιτροπή να ελέγχεται απ` ό,τι δείχνουν τα πράγματα από την Αριστερή Πλατφόρμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ελέγχεται η Κεντρική Επιτροπή από την Αριστερή Πλατφόρμα, δεν υπάρχει τέτοιο δεδομένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το λέω, γιατί η ανακοίνωση των 109 εκ των 201 ήταν της Κεντρικής Επιτροπής. Έδειξε κάτι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως, έδειξε. Όμως, έχουμε και τη δήλωση πολλών εξ αυτών που υπέγραψαν εκείνη τη στιγμή, ότι υπέγραψαν στο ότι δεν συμφωνούν με τα μέτρα, ότι δεν είναι αυτά μέτρα τα οποία θα επιθυμούσαμε. Αυτό, όμως, είναι απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα και είναι άλλο το ερώτημα που μπαίνει, αν στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και αν μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παλέψουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και να επηρεάσουμε και τους συσχετισμούς της Ευρώπης. Είναι τελείως διαφορετικά ερωτήματα. Έτσι, το «109» δεν ισχύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας θέτω τοποθετήσεις, όπως του κ. Λεουτσάκου χθες, ο οποίος είπε «και να αποφασίσει κάτι η πλειοψηφία στα κομματικά όργανα ή να αποφασίσει κάτι η κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δεσμευτικό για όλους  και θα πρέπει τα όργανα να συνταχθούν με τη λαϊκή άποψη, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε τις συλλογικές διαδικασίες a la carte, όπως μας εξυπηρετούν. Ενδεχομένως, είναι μια άποψη, την οποία, προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να τη στηρίξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω εδώ να σας πω, κυρία Γεροβασίλη, βλέπετε ότι δεν υπάρχει διάθεση για να «μπει νερό στο κρασί» από την Αριστερή Πλατφόρμα. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εδώ είναι το πεδίο ανοιχτό, θα γίνουν αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και ο καθένας –σας είπα- θα πάρει τις αποφάσεις για την πορεία του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το θέσω επί προσωπικού και αυτή την ερώτηση δεν την απευθύνω στην Κυβερνητική Εκπρόσωπο, την απευθύνω στη βουλευτή κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστέψτε με, δεν είμαι δισυπόστατη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να πάει σε ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι; Μπορεί να συνεχίσει έτσι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ, πιστεύω ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα διαμορφωμένα σήμερα, αν δεν διαμορφωθεί διαφορετική λογική, δεν μπορεί να πάει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Από εδώ και πέρα, τι γίνεται; «Δεν μπορεί να πάει», τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, πού θα πάει άμα δεν μπορεί να πάει; Θα πάει σε δύο κόμματα; Θα πάει σε εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, θα διαφοροποιηθούν δρόμοι εδώ. Τώρα, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να σας πω με ποια μορφή ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και οι εκλογές είναι πιθανές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά οι εκλογές, όσο κι αν είναι πιθανές ως πολιτικό σενάριο, άλλο τόσο είναι και ενδεχομένως καταστροφικές για την οικονομία του τόπου. Αυτό δεν πρέπει να το συνυπολογίσετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Δεν έχουμε ως επιλογή τις εκλογές, ούτε είναι στους στόχους της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν φαίνεται άλλη επιλογή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από εκεί πέρα, αν δούμε –και μιλάω για αργότερα, μιλάω μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δεν μιλάω σε καμία περίπτωση πριν εξομαλυνθεί μια κατάσταση, το «εξομαλυνθεί» σε εισαγωγικά, διότι δεν πρόκειται περί ομαλότητας ακριβώς, στη χώρα εννοώ –εν πάση περιπτώσει, όμως, πριν ξεκινήσουμε από μια αφετηρία, αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι ο άμεσος και αναγκαίος στόχος, δεν μπορούμε να συζητάμε για τίποτε που να αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ή εκλογές. Διότι υπάρχει πρόταγμα πολύ ισχυρό: Το συμφέρον της χώρας.  Διότι πρέπει να αποτραπεί ο δρόμος, στον οποίο πολλοί ήθελαν να μας σπρώξουν που είναι ο δρόμος της άτακτης χρεοκοπίας και της καταστροφής. Επομένως, αυτό είναι το πρόταγμά μας. Όλα τα άλλα έπονται. Και οι διαδικασίες είναι εδώ, και ανοιχτά θα το δούμε, και αν υπάρχει και όποτε ανάγκη εκλογών κι αυτές θα γίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς εξακολουθείτε να είστε εντελώς αρνητικοί στον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση με τα προηγούμενα κόμματα, δηλαδή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη ΝΔ , με το ΠΑΣΟΚ…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα μας σε καμία των περιπτώσεων. Δεν είναι δρόμος, ο οποίος θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν, όμως, είναι ένας δρόμος ο οποίος θα αποτρέψει τις εκλογές και θα αποτρέψει, ενδεχομένως, μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη  για τα δημόσια οικονομικά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καμία συγκυβέρνηση που δεν έχει τη νομιμοποίηση, δεν είναι καλύτερη από αυτή που έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση, σε καμία των περιπτώσεων. Επομένως, όταν φτάνουμε εκεί, μόνο η λαϊκή εντολή μπορεί να δώσει την απάντηση και όχι εκτιμήσεις και όχι τακτικές ή επιλογές, προκειμένου να αποδομηθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία είναι η μόνη εγγύηση για να βγάλει τη χώρα με τις λιγότερες συνέπειες απ` αυτό το δύσκολο δρόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άρα, η μοναδική διέξοδος, έτσι όπως μας τα λέτε ,είναι οι εκλογές.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Βεβαίως, κι αυτό είναι αποτυπωμένο και στην άποψη του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος, είναι αναπόφευκτες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, αν φτάσουμε εκεί, οι εκλογές θα είναι τότε μονόδρομος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπάρχει περίπτωση να δούμε εξελίξεις στο ζήτημα της Προέδρου της Βουλής; Χθες,  ο κ. Τσίπρας εκφράστηκε δεόντως.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, σ` ένα τέτοιο σημαντικό πολιτειακό ζήτημα, πραγματικά, ο διάλογος είναι αυτός ο οποίος είναι η καλύτερη μέθοδος. Και βεβαίως, εδώ έχουμε ένα θέμα, το οποίο όμως νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, δεν είναι όπως τα θέματα που συζητούσαμε πριν. Μιλάμε για την Πρόεδρο της Βουλής. Επομένως, εδώ νομίζω ότι τα πράγματα δεν μπορούν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση πλην του διαλόγου και του να προσπαθήσει ο ένας να κατανοήσει τον άλλον στην κατεύθυνση της συνεργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε σκηνές πρότασης μομφής από το ίδιο το κόμμα, το πλειοψηφόν, που την πρότεινε και εξελέγη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συγνώμη,  αλλά δεν σας άκουσα καλά…..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο ο διάλογος όμως αποφέρει κάτι, έτσι; Μιλήσατε για διάλογο, αλλά όσο ο διάλογος αποφέρει κάτι έτσι; Αν ο διάλογος συνεχίζεται χωρίς να έχουμε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα,  τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να ….
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα το δούμε στο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόταση μομφής, δηλαδή, δεν υπάρχει;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα περάσουμε εμείς σε διαδικασίες,  οι οποίες δεν είναι συμβατές με το πολιτικό μας σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και θα προτιμήσετε να διαιωνίζετε τις «σουρεάλ σκηνές» που είπε χθες ο κ. Τσίπρας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αποκατασταθεί λογικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έφτασε στο σημείο ο Πρωθυπουργός να πει «η Πρόεδρος της Βουλής μου φέρεται λες και είμαι μωρό, προσπαθεί να  με προστατεύσει με λάθος τρόπους, δεν έχω ανάγκη τέτοιας προστασίας».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι προστασία να λες σε κάποιον «σε στηρίζω» και να μη διευκολύνεις με διαδικασίες. Αυτό είναι το λογικό, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Νομίζω όμως ότι και η Πρόεδρος της Βουλής είναι μία γυναίκα πολλών ικανοτήτων, η οποία μπορεί να το δει το θέμα και να το αντιμετωπίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέποντας τον κ. Βαρουφάκη, τώρα που δεν είναι υπουργός Οικονομικών και παρακολουθώντας τα καμώματά του, τι σχόλιο έχετε να κάνετε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μ` αρέσει να κρίνω πολιτικές πράξεις με χαρακτηρισμούς, γιατί έτσι θα μπορούσαμε να αποδομήσουμε ενδεχομένως πολύ μεγάλο ποσοστό του πολιτικού μας συστήματος. Να το αποδομήσουμε εντελώς. Πολύ συχνά το να αποδομείς κάποιον απ` τις κινήσεις του, το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα, διότι βεβαίως και τα χαρακτηριστικά είναι ορατά. 
Δεν είναι, όμως, ο καλύτερος τρόπος για να είναι χρήσιμος
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις φορές τη μέρα αποδομεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με τις συνεντεύξεις του, ο κ. Βαρουφάκης.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσωπικά, ο καθένας μπορεί να αποδομήσει ή όχι τον εαυτό του, όσο συχνά θέλει και όπως θέλει. Βεβαίως, εμείς έχουμε να αποτιμήσουμε τη δράση του κ. Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών  και τη συμβολή του ή μη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Και εδώ πιστεύω ότι υπήρξαν και θετικά πολλά και βεβαίως και αρνητικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνέβαλε δηλαδή σε κάποια πράγματα ή παρέσυρε σε μια λάθος πολιτική τον κ. Τσίπρα και κατ` επέκταση την κυβέρνηση και τη χώρα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε μια συλλογική διαδικασία, κανείς δεν μπορεί να πει, ποιος έχει παρασύρει ποιον. Ούτε αυτό είναι κάτι που τόσο εύκολα θα πρέπει να διατυπώνουμε. Μπορεί να είναι μια λάθος εκτίμηση, η οποία ακολουθήθηκε από πολλούς, κάποια πράξη, η οποία κρίνεται ως λάθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ρίχνοντας τα βάρη μονοπρόσωπα πάνω σε έναν, θα λύσουμε και θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ξέρετε όμως, ότι κάποιες πράξεις που ενδεχομένως τροφοδοτεί και ο κ. Βαρουφάκης με λάθος τακτική, δίνουν τροφή για να στηθούν και αστυνομικά σενάρια. Αλλά τελικά να μην ξεχνάμε ότι ο τελικός στόχος δεν είναι η αποδόμηση του κ. Βαρουφάκη. Ο τελικός στόχος είναι η αποδόμηση της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα, από κύκλους πολύ συντεταγμένα δρώντες συνειδητά προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, αυτό, εμάς,  δεν μας φεύγει από το μυαλό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σίγουρα. Αλλά, ξέρετε τι; Αυτό που είπατε προηγουμένως περί προβλήματος, περί λανθασμένης εκτίμησης, μπορεί να ταιριάξει άνετα στη βασική επιλογή του κ. Βαρουφάκη να κερδίζει χρόνο από τον Ιανουάριο και ουσιαστικά να κάνει παρελκυστικές κινήσεις μέχρι να φθάσουμε στο παρά πέντε. Πιστεύετε ότι αυτό ήταν ένα λάθος του κ. Βαρουφάκη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξηγώ, πιστέψτε με, δεν το κάνω για να προστατεύσω κανέναν, ούτε καν την κυβέρνηση απέναντι σε κάτι που θα κριθεί ως λάθος. Όμως, δεν θέλω να παρασυρθούμε –και είναι λάθος- και παρασύρουμε και την κοινή γνώμη, αν πούμε σε τόσο μικρό και κρίσιμο διάστημα, στο οποίο, για μας, οι κίνδυνοι δεν έχουν τελειώσει για τη χώρα, να γυρνάμε πίσω για να αποτιμήσουμε πράγματα πρόχειρα ή να κρίνουμε μια συγκεκριμένη στιγμή κακή και να πούμε ότι αυτή φταίει –ας πούμε- για μια κακή εξέλιξη, διότι υπάρχουν και 15 καλές ενδεχομένως. Επομένως, θα πρέπει και σ` αυτό να είμαστε πολύ πιο ψύχραιμοι και να τα δούμε τα πράγματα. Θα τελειώσουν οι διαδικασίες, θα τελειώσει η συμφωνία, θα έχουμε όλο το χρόνο, πραγματικά και όπως ξέρετε, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο σωστά γίνεται και η αποτίμηση των ενεργειών, ποια ήταν λάθος και ποια ήταν σωστή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά, η αποτίμηση γίνεται σε δισεκατομμύρια. Αυτό είναι το πρόβλημα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, στο οποίο μέχρι σήμερα, βεβαίως, έχουν συμβεί λάθη και παραλείψεις. Ωστόσο, δεν χάσαμε κάτι που δεν είχαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση, κυρία Εκπρόσωπε: Ήξερε ο Πρωθυπουργός ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε μαζέψει 4-5 φίλους του στο υπουργείο Οικονομικών και ετοιμαζόταν να «χακάρει» το υπουργείο του, ότι ήθελε να παρακάμψει την κυρία Σαβαΐδου, την οποία θεωρούσε τροϊκανή; Τα ήξερε αυτά ο Πρωθυπουργός;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός, όπως είπε και ο ίδιος, όφειλε να γνωρίζει τι θα συνέβαινε σε ένα πιθανό Grexit που μας ετοίμαζαν –επαναλαμβάνω, ως αμυντικό σχέδιο και όχι ως οργανωμένο σχέδιο και άποψη- προφανώς και ο κ. Βαρουφάκης κάπως θα οργάνωνε τη σκέψη του απέναντι σ` αυτά για να δώσει την απάντηση. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έφτανε τελικά και θα έλεγε στον Πρωθυπουργό την άποψή του περί αυτού. Πώς θα το έκανε τεχνικά αυτό, δεν το ξέρω. Επίσης, το ότι ετοιμαζόταν να «χακάρει», από το «σκέφτομαι πώς γίνεται πιθανόν μια τέτοια αντιμετώπιση», ξέρετε, η απόσταση είναι τεράστια. Δηλαδή, το «ετοιμάζομαι να «χακάρω»» που είναι μια συμπεριφορά, ας πούμε, κολάσιμη, με το «σκέφτομαι τι μπορεί να συμβεί», αντιλαμβάνεστε ότι είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Επομένως, ως πιθανό σενάριο, μπορεί ο καθένας να λέει οτιδήποτε. Δεν ποινικοποιείται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά δήλωση του ιδίου, το έκανε κιόλας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν έγιναν τέτοια πράγματα, δεν έκανε τίποτε απ` όλα αυτά και έχουμε και την απάντηση των αρμοδίων για το αν συνέβησαν ή δεν συνέβησαν ή αν είναι προστατευμένο το σύστημα στο επίπεδο αυτό. Δεν συνέβη κάτι, και να μην διατυπώνουμε ότι συνέβη. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι συνέβη, τελικά δεν συνέβη κάτι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς. Και έχουν απαντηθεί αυτά αρμοδίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι, δηλαδή, προσπαθώ να σας ερμηνεύσω περισσότερο, ότι δεν τα ήξερε αυτά στο σύνολο των λεπτομερειών τους ο Πρωθυπουργός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας έχω δώσει ακριβώς την απάντηση, όπως την καταλαβαίνω. Δεν χρειάζεται να με ερμηνεύσετε. Σας τα είπα πολύ σαφώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]