Κομισιόν: Δικαιολογημένοι οι έλεγχοι κεφαλαίου που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές

Δικαιολογημένους θεωρεί η Κομισιόν τους ελέγχους  κεφαλαίου που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές,  λόγω, όπως σημειώνει, σημαντικού δημόσιου συμφέροντος. Τονίζει ωστόσο ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και επισημαίνει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι.

Σύμφωνα με  την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, που δόθηκε  σήμερα στη δημοσιότητα, βάσει της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα όσον αφορά τις κινήσεις κεφαλαίων, τα οποία δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για άλλους επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος. Αυτές οι εξαιρέσεις από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, καθώς και να είναι κατάλληλα και αναλογικά σε σχέση με τον στόχο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

«Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και με σκοπό να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε άμεση, προκαταρκτική αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων που εισάγουν τους ελέγχους και τα βρίσκει να είναι, εκ πρώτης όψεως, δικαιολογημένα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Όπως διευκρινίζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα σημαντικού δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που φαίνεται να δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ωστόσο ότι ενώ τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνονται αναγκαία και αναλογικά αυτή τη στιγμή, η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με τις τεχνικές πτυχές αυτού του έργου.

EurActiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]