(ΗΠΕΙΡΟΣ)«Ναπολεοντία» για όλους από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων



Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ως γνωστόν ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι την κωμωδία του Αντρέα Στάικου «Ναπολεοντία» προκειμένου να την παρουσιάσει στην έδρα του και σε περιοδεία στην Ήπειρο και καταξιωμένα φεστιβάλ ανά την χώρα. Η πρεμιέρα του έργου έχει ανακοινωθεί από καιρό για την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου. Οι δύσκολες στιγμές που ζει ο τόπος, η οικονομική συγκυρία της παρούσας στιγμής και η αβεβαιότητα για το αύριο δεν είναι ευνοϊκοί σύμμαχοι για την αγορά εισιτηρίων σε μια θεατρική παράσταση,  που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν δεδομένη. 
Για τους λόγους αυτούς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ έχοντας τη συμπαράσταση του Δήμου Ιωαννιτών και της ΠΕΔ Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή της πρεμιέρας, που θα δοθεί στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ,  με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Με την ενέργεια αυτή δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες, να παρακολουθήσουν την παράσταση που ετοίμασε το Ηπειρωτικό Θέατρο και η οποία περιέχει αναφορές στο σήμερα. Ένα έργο που είναι δηκτικό, κωμικό, συγκινησιακό και κατά συνθήκη επίκαιρο. Ένα θεατρικό κείμενο που περιγράφει το θέμα  της πολιτιστικής μας αλλοτρίωσης μέσω της πρόσληψης ξένων ηθών, σε μια παράσταση που προδιαθέτει για μια ευχάριστη, ψυχαγωγική και απολαυστική βραδιά του καλοκαιριού, με νόημα και προβληματισμό για όσους την παρακολουθήσουν. Η ενέργεια αυτή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το Θέατρο και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν αρωγό σε δύσκολες στιγμές.   

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων  
Κεντρική Σκηνή * 32ος χρόνος * θερινή περίοδος 2014-15  
Αντρέα Στάικου «Ναπολεοντία» κωμωδία
106η επαγγελματική θεατρική παραγωγή 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπακόλας, Σκηνικά-κοστούμια: Αγγελική - Βασιλική Σιδέρη, Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, Χορογραφίες: Τάσος Κεχαγιάς,  Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης. Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Γιολάντα Καπέρδα, Μαρία Κατσουλίδη, Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά, Γιώργος Φλώρος.
Σχεδιασμός Αφίσας: Αφροδίτη Ζούκη, Κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης  Δρούβης, Κατασκευή κοστουμιών: Περσεφόνη Βραζέλη
Μέγας Χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ήπειρος TV-1, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων
Πρώτη παράσταση Τετάρτη 8 Ιουλίου, υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ, είσοδος ελεύθερη. 



Λίγα λόγια για το έργο και την παράσταση

«Η «Ναπολεοντία» είναι ένα ειρωνικό ιλαρόδραμα που διαδραματίζεται στο Ναύπλιο του 1835: στις απαρχές της δημιουργίας του ελληνικού κράτους όταν ο νεαρός Όθων αναλαμβάνει την εξουσία του νέου ελληνικού βασιλείου. Οι Έλληνες υπήκοοί του μυούνται στο βαλς, ξένοι χοροδιδάσκαλοι διδάσκουν και ντόπιοι χωροφύλακες εποπτεύουν. Μετά τον τουρκικό ζυγό οι Έλληνες προετοιμάζονται να παραδοθούν στη νέα δουλεία, αυτή του εξευρωπαϊσμού. Κωμικές καταστάσεις, ερωτικές ίντριγκες, διλλήματα ταυτότητας, ισορροπούνται στην σύγχρονη γραφή του Αντρέα Στάικου. Στο τέλος του έργου ο Βαυαρός εισβολέας θα ηττηθεί και ο απόμαχος αγωνιστής θα επαναφέρει τη γνήσια και μοναδική αλήθεια τούτης της γης, ευχή και  ελπίδα: «Ο ξένος κάποια στιγμή θα φύγει , το θυμάρι θα μείνει». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]