(ΗΠΕΙΡΟΣ)Αναδάσωση σε πυρόπληκτη περιοχή

Στο πλαίσιο του Έργου «VOLNET: VOLUNTEERISM NETWORKING TOWARDS CIVIL PROTECTION AND PREVENTION OF NATURAL DISASTERS WITH THE USE OF ICT» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013, το οποίο υλοποιεί η  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015  Δράση Αναδάσωσης για την αποκατάσταση πυρόπληκτης περιοχής. 

Η αναδασωτέα περιοχή, εμβαδού 60 στρεμμάτων, χωροθετείται στη θέση «Φούροβο» των Τ.Κ Πλαταριάς & Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας και αποτελεί τμήμα δημοτικής δασικής έκτασης εμβαδού 411 στρεμμάτων που καταστράφηκε από πυρκαγιά το έτος 2011. Για την προστασία της περιοχής προβλέφθηκε η τοποθέτηση περιμετρικής περίφραξης, στα πλαίσια του εξοπλισμού του Έργου. 



Η αναδάσωση της συγκεκριμένης περιοχής αποσκοπεί:
στην  προστασία του εδάφους από τη διάβρωση 
στην υποβοήθηση της τοπικής βλάστησης και η αποκατάσταση της καταστραφείσας 
    βλάστησης από την πυρκαγιά & ο εμπλουτισμός της με νέα είδη
στην αισθητική αναβάθμιση, μέσω του εξωραϊσμού του τοπίου 
στη δημιουργία  χώρου κατάλληλου και για αναψυχή και δευτερευόντως 
στη ρύθμιση της υδατικής οικονομίας του εδάφους.



Τα φυτά επιλέχθηκαν βάσει της ποιότητας του εδάφους και  του μικροκλίματος της περιοχής και περιλαμβάνουν είδη όπως τραχεία πεύκη (pinus brutia), χαλέπιο πεύκη (pinus halepensis), θαλάσσια πεύκη (pinus maritima), κουκουναριά (pinus pinea), ψευδακακία (Robinia pseudacacia) και κουτσουπιά (Cercis siliquastrum).  

Στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αναδάσωσης αλλά και στην επίτευξη των αποτελεσμάτων του Έργου, συνέβαλε καθοριστικά η συμμετοχή εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων και συγκεκριμένα του Ε’ Κυνηγετικού Ομίλου Ηπείρου, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, των Κυνηγητικών Συλλόγων Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Φιλιατών και Μαργαριτίου, της περιβαλλοντικής αστικής μη κερδοσκοπικής εθελοντικής οργάνωσης PELORUS Θεσπρωτίας, των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, του Αθλητικού Συλλόγου Πλαταριάς, της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Ο εθελοντισμός, στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας, διαδραματίζει κομβικό ρόλο, συνεισφέροντας στην περιφρούρηση των δασών, στον έγκαιρο εντοπισμό και την προσβολή πυρκαγιών, στην κάλυψη απομονωμένων περιοχών καθώς και στην ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]