ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ασφυκτικές πιέσεις στο Eurogroup

Σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων προς την Ελλάδα και χωρίς απτό αποτέλεσμα, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί, συνεδρίασε στη Ρίγα της Λετονίας το Eurogroup. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει ότι οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας και κάνει λόγο για προσπάθεια αντιστροφής του εποικοδομητικού και θετικού κλίματος των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ και τον Ζ. Γιουνκέρ

Οι υπουργοί Οικονομικών των 28 σε δηλώσεις τους ζήτησαν από την Αθήνα να επιταχύνει, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει σε πολιτικές που έχουν απορριφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια του Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη διαφωνία της ελληνικής πλευράς στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι "σύντομα" οι διαφορές θα γεφυρωθούν.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. "Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση εν όψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε". Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, "κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης". Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. "κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν", τόνισε.

"Οι εταίροι διακατέχονται από αρνητισμό"

Αργότερα ο Γ. Βαρουφάκης, προχώρησε και σε νεώτερες δηλώσεις, όπου επιβεβαίωσε ότι το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν έντονο, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξαν φραστικές επιθέσεις εναντίον του.

«Το κλίμα ήταν απογοητευτικό», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και υπογράμμισε ότι υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ του αποτελέσματος των συζητήσεων σε επίπεδο Brussels Group και Euroworking Group με την ατμόσφαιρα στην οποία διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, αναφέροντας πως κανείς θα είχε την εντύπωση πως κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Όπως εξήγησε μετά τις συναντήσεις στην Washington, η διαδικασίες είχαν επιταχυνθεί και υπήρχε σύγκλιση σε πολλά ζητήματα, κάτι που δεν ήταν καθόλου εμφανές σήμερα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμους για μια συμφωνία» δήλωσε ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας όμως ότι  θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα μπορεί να τη φέρει στην Βουλή και να την υπερασπιστεί λέγοντας ότι «αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Σε αυτό, άφησε να εννοηθεί ότι οι εταίροι παραμένουν περισσότερο αδρανείς παρά με διάθεση να συνδράμουν, και μετέφερε ότι συχνά η ελληνική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με έναν «αρνητισμό» και διαδικαστικές εμμονές. Ένα παράδειγμα είναι η απαίτηση των δανειστών να επισκεφτούν οι εμπειρογνόμωνες της τρόικα και πάλι τα ελληνικά υπουργεία. Όπως απάντησε δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, να τους υποδεχτεί ακόμα και στο γραφείο του αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων, αλλά ίσα ίσα  «οι διαφορές είναι πολύ πιο ουσιώδεις».

Παρ'όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια λύση, πιθανότατα την τελευταία στιγμή καθώς «το κόστος της μη λύσης είναι τεράστιο» για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα. «Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στα πρότερα κακώς κείμενα και εκείνοι να ξεφύγουν από ένα μοντέλο που έχει αποτύχει», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

"Αναμενόμενη η ένταση των πιέσεων όσο πλησιάζει η συμφωνία"

Για προσπάθεια αντιστροφής του εποικοδομητικού και θετικού κλίματος των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά το άτυπο Eurogroup της Λετονίας κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση.

Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας.  

Παράλληλα σημειώνουν ότι οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του. Το ίδιο, άλλωστε, τόνισε και ο Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο., προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Όχι χρήματα χωρίς συνολική συμφωνία

Πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνση των διαδικασιών ως προϋπόθεση για την εκταμίευση, ζήτησαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup.

Υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, αλλά παραμένουν μεγάλες διαφορές και ο χρόνος εξαντλείται, υποστήριξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. "Ο χρόνος περνά και πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα" υποστήριξε.

"Πρέπει να δούμε μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να προχωρήσουμε σε μια συνολική συμφωνία", συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ ανέφερε πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 11 Μαΐου. Ήταν δε κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να δοθεί μέρος δόσης στην Ελλάδα πριν υπάρξει μια συνολική συμφωνία.
Π. Μοσκοβισί: Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια θέματα

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό θέμα. "Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια θέματα, αλλά μεγάλη απόκλιση σε κάποια άλλα", είπε και υποστήριξε πως "οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο".


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως τα χρήματα του EFSF για την Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος και σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αυγής , ο επικεφαλής του ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το μέχρι πότε θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) διευκρίνισε πως ο ELA θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]