Στήριξη Τσίπρα σε Πανούση| Δηλώσεις πρωθυπουργού για το ρόλο της αστυνομίας

Προσπάθεια να σβήσει τις «φωτιές» που έχουν ανάψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο. Με την κίνησή του αυτή, αλλά και με τις δηλώσεις που έκανε έπειτα από τη συνάντησή του με τον κ. Πανούση, ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα για τη στήριξη της κυβέρνησης στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε, εμμέσως, και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας. 
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Πανούση, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τους άξονες των σχεδίων της κυβέρνησης για μια αστυνομία φιλική προς τους πολίτες που θα σέβεται παράλληλα το Σύνταγμα και τα ατομικά δικαιώματα. «Το γόητρο της Αστυνομίας και ο μεγάλος σεβασμός της κοινωνίας δεν κερδίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο και κατάχρηση εξουσίας αλλά με εκπαίδευση και σεβασμό στου νόμους και συνείδηση ότι πάνω από όλα ασκείται ένα λειτούργημα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αστυνομία αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας μίας χώρας.
Ακόμη, τόνισε ότι το στοίχημα είναι η διασφάλιση της τάξης παράλληλα με τον σεβασμό του Συντάγματος και υπογράμμισε ότι «η Αστυνομία θα πρέπει να είναι έτοιμη να επέμβει όπου χρειάζεται, να είναι φιλική προς τον πολίτη και να αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας», ενώ σημείωσε ότι «θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη παλιές νοοτροπίες και κάθε είδους προκαταλήψεις».
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία εντός της Αστυνομίας, μιλώντας για κάθετη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Έκανε, επίσης, λόγο για την ύπαρξη οργανωμένων θυλάκων εντός του Σώματος. «Δεν πιστεύω ότι ο Αστυνομικός δεν πρέπει να έχει πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν είναι όμως ανεκτή η δημιουργία ομάδας που επιβάλλει στην Αστυνομία πολιτικά κίνητρα και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπίζονται ριζικά και άμεσα» είπε.

Τρεις άξονες για τη λειτουργία της αστυνομίας
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες με τους οποίους θα ασχοληθεί η κυβέρνηση:
Πρώτος άξονας είναι η βελτίωση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας. Ο αστυνομικός είναι εργαζόμενος με ανάγκες και δικαιώματα, ανέφερε και τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίες, τα μέσα που του παρέχονται και οι αποδοχές του πρέπει να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «βασικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν και οι αδικίες των προηγούμενων ετών στο μισθολογικό επίπεδο», αν και όπως διευκρίνισε, «αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».
Δεύτερος άξονας, είναι η εκπαίδευση του προσωπικού της αστυνομίας, που οφείλει να αντιστοιχεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να εγγυάται την ασφάλεια του ίδιου του αστυνομικού. Μέρος της εκπαίδευσης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είναι και η εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών και των νόμων.
Ο τρίτος άξονας αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αστυνομίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και επίλυσης ζητημάτων όπως τα «αδιαφανή κριτήρια αξιολόγησης» και διαβεβαίωσε ότι «οι τομές αυτές θα γίνουν με διαφάνεια και διάλογο, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες».
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]